Primul român infectat cu coronavirus lucra la bucătăria vasului de croazieră. Și soția sa e angajată pe Diamond Princess

0
8622

Primul român infectat cu coronavirus este unul dintre cei 17 prezenți la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în apele japoneze, în apropierea orașului Yokohama. El nu este unul dintre cei doi pasageri, ci unul dintre cei 15 membri ai echipajului. Mai exact, el lucra la bucătărie.

Românul infectat cu coronavirus lucrează de 10 ani pe vasul de crozieră Diamond Princess, fiind angajat la bucătărie, informează Digi24.ro. Și soția sa face parte din personalul de bord.

Românul a fost debarcat de pe vas și dus la un spital specializat, unde sunt tratați doar cei care au fost diagnosticați cu pneumonie virală.

Nu e vorba despre un caz sever, spun reprezentanții Ministerului Sănătății de la București, dar el va fi tratat în Japonia. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus la Digi 24 că românul infectat cu coronavirus nu va fi adus în România înainte de a fi vindecat complet.

Cei mai expuși sunt angajații, nu pasagerii

Peste 200 de cazuri de pneumonie virală s-au înregistrat până acum pe nava pe care se aflau iniţial 3.700 de persoane. Experții spun că angajații navei sunt cei mai expuși la infectare.

Pasagerii de pe Diamond Princess se plâng că, în locul călătoriei așteptate o viață întreagă, trăiesc un coșmar, din cauza carantinei impuse de autoritățile japoneze.

Pasagerii și echipajul se află în carantină pe navă din 4 februarie.

Pasagerii sunt rugați să poarte măști și să stea în cabine, mesele le sunt duse acolo. Au voie să iasă pe punți timp de câteva minute pe zi, dar trebuie să stea la o distanță de cel puțin doi metri față de alte persoane.

Membrii echipajului de bord continuă să trăiască și să lucreze aproape unii de alții și de pasageri, ceea ce înseamnă contact potențial cu cei infectați.

Toți scoatem măștile și mănușile când mâncăm. Toți suntem într-o singură încăpere și, în timp ce manipulăm mâncarea, infecția se poate răspândi”, a declarat, pentru CNN, Sonali Thakkar, un angajat de la bordul Diamond Princess.

„Cred că pasagerilor li s-a acordat multă atenție, dar asta a crescut riscul pentru membrii echipajului”, este de părere Eric Rubin, imunolog la Universitatea Harvard.

Compania care deține Diamond Princess susține că face tot ce poate pentru siguranța pasagerilor și a angajaților săi și că urmează strict regulile de carantină impuse de oficialii japonezi.

„Persoanele care s-au aflat în contact direct cu pasagerii testați pozitiv nu pot fi transportate pe uscat în acest moment. Carantina de pe Diamond Princess continuă, iar Ministerul Sănătății va efectua în continuare teste medicale pentru cei care au nevoie și va face publice rezultatele”, a declarat Stefano Ravera, căpitanul navei Diamond Princess.

O întreagă familie e pe vas: 6 adulți și 5 copii

Aproximativ 3.500 de oameni mai sunt la bordul vasului de croazieră aflat în carantină. Pasagerii au de la câțiva ani până la peste 70. Un bărbat se află pe pachebot cu toată familia – nu mai puțin de 11 oameni, printre care și 5 copii.

„Ce le spui copiilor despre faptul că stați acolo de atâta vreme?”, a fost întrebat bărbatul, la CNN. „Le spunem că este un monstru invizibil, numit coronavirus, și nu putem ieși afară.  Faptul că ești blocat într-o cabină te face să te gândești și să realizezi că trebuie să apreciezi micile momente și detalii ale vieții”, a declarat pasagerul.

Între timp, o altă navă de croazieră, tot americană, a primit permisiunea de a acosta în Cambodgia. La bordul pachebotului Westerdam se află 17 români – 9 pasageri și 8 angajați.

„Este o seară liniștită, sunt oameni pe toată puntea, la fiecare nivel, ieșiți din fiecare cabină… suntem așa de fericiți că în sfârșit am acostat”, a declarat una dintre persoanele aflate la bord în momentul acostării.

Westerdam a acostat în Cambodgia după ce a fost refuzat de cinci state din Asia, pentru că pe 1 februarie aproape 1.500 de turiști aflați la bord au debarcat în Hong Kong.

Oamenii au fost anunțați că astăzi, vineri, vor pleca spre casele lor, cu cinci avioane puse special la dispoziție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.