sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăNewsViața, afacerile și combinațiile lui Peter Imre, care a murit la 60...

Viața, afacerile și combinațiile lui Peter Imre, care a murit la 60 de ani. Era ginerele lui Teodor Meleșcanu și avea o avere de zeci de milioane de euro

-

Peter Imre, om de afaceri cu puternice legături politice, a murit vineri seară, într-o clinică din Bucureşti, după o lungă luptă cu cancerul. Avea 60 de ani și era căsătorit de 16 ani cu fiica lui Teodor Meleșcanu. În perioada 2010-2012 a fost director general la Adevărul Holding, numit și concediat de Dinu Patriciu.

Peter Imre s-a născut pe 27 februarie 1962, la Zalău, județul Sălaj. Tatăl său era un renumit medic ginecolog din oraș.

A absolvit Facultatea de Agronomie, dar a migrat spre activități care i s-au părut mai rentabile. Avea nevoie de bani pentru a-și trata cancerul descoperit la 19 ani.

„În ’80 trebuia să dau la facultate. Am dat la Agronomie pentru că era puţin de învăţat, dar îmi trebuia şi un permis de conducere a tractorului agricol. Am mers la şcoala auto din Nuşşalău şi am dat acolo examenul, pe un Universal 650 M. La facultate, am fost cel mai bun la mecanizare agricolă. Semănam şi discuiam”, povestea Peter Imre pentru Kamikaze, în 2010.

- Advertisement -

A început ca ajutor de șofer la Hertz Budapesta, a ajuns director la Phillip Morris și la Adevărul Holding

Prăbușirea regimului Ceaușescu l-a găsit pe Peter Imre în Ungaria, unde lucra din 1985. Începuse ca ajutor de șofer la Hertz Rent-A-Car Budapesta, apoi, din 1988, a devenit consultant de marketing pentru Phillip Morris.

În decembrie 1989, el a revenit în România și a continuat să lucreze pentru Phillip Morris, care încerca să intre în forță pe piața românească.

În 1993, Peter Imre a trecut la Kraft Jacobs Suchard, unde timp de 5 ani a deținut diverse funcții de conducere.

- Advertisement -

În anul 1998 a revenit la Phillips Morris, dar pe o funcție mult mai mare: Director Corporate pentru zona România-Bulgaria. A părăsit compania în 2009, după 11 ani în care a făcut lobyy puternic în subteranele politicii pentru industria țigaretelor.

În 2010, în urma unui „conflict de autoritate” cu Răzvan Cornețeanu, Dinu Patriciu l-a înlocuit pe acesta cu Peter Imre în funcția de director general la Adevărul Holding.

În 2012, Peter Imre a intrat în conflict cu Dinu Patriciu, care l-a concediat. Imre a lansat atacuri violente la adresa fostului său angajator, alimentând campanii de presă împotriva acestuia, prin intermediul unor publicații în care avea influență.

Din umbră, cunoscând slăbiciunile unui Patriciu bolnav și cu tot mai multe afaceri falimentare, Peter Imre a influențat vânzarea tdevărul Holding către Cristian Burci, pe care l-a convins să cumpere trustul de presă. Era perioada în care Patriciu voia să iasă – cu cât mai puține pierderi – din industria presei.

Mare colecționar de limuzine, ceasuri și tablouri

Deși cu business-uri greu de definit, Peter Imre a fost unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România. Secretul l-a constituit țesătura de relații pe care și-a construit-o în lumea politică. A făcut „marketing subteran”, în diferite perioade, pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase, Victor Ponta, C. A. C. P. Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, Traian Băsescu, Elena Udrea etc. Cu majoritatea dintre aceștia a fost prieten la cataramă, cu Băsescu a ajuns la un moment dat într-un conflict puternic.

Adrian Năstase – Ion Iliescu – Peter Imre

Două exemple de implicare în culisele politicii:

  • în 2005, l-a convins pe bunul său prieten C. A. C. P. Tăriceanu să nu-și dea demisia din funcția de prim-ministru (așa cum i-o cerea președintele Traian Băsescu pentru a forța alegeri anticipate și a elimina dependența majorității parlamentare de PUR-ul lui Dan Voiculescu), spunându-i că Băsescu îi trage clapa și nu-l mai desemnează să formeze un nou guvern;
  • în 2007, a fost artizanul din umbră al primei suspendări a președintelui Traian Băsescu, obiectiv pentru care a lucrat împreună cu Dinu Patriciu și Sorin Roșca Stănescu.
Teodor Meleșcanu, socrul lui Peter Imre

Din combinația politică+afaceri, Peter Imre și-a construit o avere impresionantă, de ordinul zecilor de milioane de euro.

A fost un mare colecționar de mașini de lux, de ceasuri rare și de artă (tablouri ale unor pictori celebri).

O vreme a cochetat și cu lumea mondenă, mai ales când s-a aflat într-o relație cu actrița și vedeta de televiziune Corina Dănilă.

Din 2006 era căsătorit cu Marina Meleșcanu, fiica lui Teodor Meleşcanu și a răposatei Felicia Meleșcanu (prezentatoare a știrilor TVR în regimurile Ceaușescu și Iliescu).

Timp de mai mulți ani a deținut o rubrică culinară în „Ziarul Financiar”, publicație fondată și deținută de Adrian Sârbu.

Peter Imre și soția sa, Marina Meleșcanu

A avut cancer și la 19 ani

Cancerul care l-a răpus pe Peter Imre nu a fost prima cumpănă de acest fel din viața sa. Tot de cancer a fost diagnosticat și la 19 ani. În acea perioadă, fata cu care avea o relație a rămas însărcinată.

Peter Imre s-a destăinuit publicației Tango: „A devenit mama copilului meu înainte să ne căsătorim. Tocmai fusesem diagnosticat cu o boală incurabilă, cancer, și mi se spusese că nu pot să am copii. Și chiar atunci femeia aceasta mi-a spus că voi fi tată! Dumnezeu știe ce face și trebuie lăsat să facă ceea ce trebuie. Sigur că, de atunci, medicina a evoluat, boală nu a mai fost ceea ce părea să fie, dar atunci, părinții mei au rugat-o pe Lacrima să lase copilul, cu atât mai mult cu cât eu aveam doar 19 ani și mi se spunea că voi muri în câțiva ani”.

Elvețianul american care i-a schimbat destinul

Tot în Kamikaze, în 2010, Peter Imre a povestit și cum a ajuns să lucreze în industria țigaretelor, la Budapesta, în 1988.

„Avusesem o dezamăgire în dragoste şi, neavînd ce altceva să fac, stăteam la birou, în aeroport. Swiss Air venea la 9.20 seara. La ora 9.00 se închideau toate reprezentanţele firmelor de închirieri auto. La 9.20 a venit un client uimit că mai există cineva acolo. Era un elveţian american care lucra la producătorul ţigărilor Marlboro”.

Elveţianul american l-a angajat ca şofer. „Tipul ăsta mi-a zis: «Nu ai vrea să lucrezi zilele astea pentru mine? Trebuie să-mi vină nişte invitaţi. Te duci tu să-i iei de la aeroport?». M-am dus şi am descoperit că trebuia să-l iau chiar pe Gerhard Berger, pilot în echipa Ferrari de Formula 1.”

De la „Dinu, ești genial” la „Patriciu e un șarlatan”

În 2010, când a fost numit director general la Adevăru Holdng în locul lui Răzvan Cornețeanu, Peter Imre avea numai cuvinte de laudă la adresa lui Dinu Patriciu. Îl descria pe acesta la superlativ în discuțiile cu principalii colaboratoridin trust și i se adresa uneori direct: „Dinu, iartă-mă că-ți spun: ești genial!”.

Trei ani mai târziu, după despărțirea cu scandal, Peter Imre își caracteriza cu totul altfel fostul patron.

„Nu am avut o legătură de management cu presa până când Dinu Patriciu mi-a oferit acest post. Dar relaţia mea cu mass-media datează din ’90-’91-’92. Inclusiv formarea Clubului Român al Presei ţine şi de numele meu. Am fost primul sponsor al CRP. Nu cu Patriciu a început aventura mea cu presa. Ce s-a întâmplat cu un om care fascinează şi care ajunge în situaţia în care a ajuns? Răspunsul este unul simplu: minciuna fără măsură, orgoliul fără măsură în tot ceea ce face. Eu asta am constatat la Dinu Patriciu, în ultimii ani. Dinu Patriciu pe care l-am cunoscut acum câţiva ani buni şi cel pe care-l văd azi nu au nicio legătură. Cine şi ce l-a schimbat? Banii! Și-a pierdut minţile, nu mai are discernământ”, a spus Peter Imre la Realitatea TV.

Peter Imre – Dinu Patriciu

„Mă refer cam la tot ce am văzut în jurul lui Patriciu în ultimii 3 ani: şi-a minţit mama, fratele, copiii, partenerii de afaceri, colaboratorii, a minţit în public la televiziuni. (…) Pe mine m-a minţit cu toate promisiunile despre ce vrea să facă cu «Adevărul», cu angajaţii de la «Adevărul», până la investiţiile în «Adevărul», aşa cum i-a minţit pe cei care au lucrat şi au pus la cale investiţia şi afacerile în Mic.ro, aşa cum a minţit oamenii de la compania de publicitate Odyssey, aşa cum i-a minţit pe oamenii de la Adevărul Imobiliare, aşa cum şi-a adus toate business-urile în situaţia în care sunt ele, aşa cum şi-a minţit nevestele… Fiind lângă el în ultimii trei ani, am avut îndeajns de multe de văzut. Amândoi am făcut o alegere greşită. El e cel mai talentat şarlatan, mincinos, păcălici din lume pe care l-am cunoscut. O spun pe baza unor fapte şi evidenţe”, și-a continuat tirada Peter Imre.

Dinu Patriciu a murit pe 19 august 2014, într-un spital din Londra, la vârsta de 64 de ani. Peter Imre l-a urmat 8 ani mai târziu, la vârsta de 60 de ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pariul meu cu Peter Imre, tăiat de Patriciu. Olimpiada lui Oprescu

* Incredibilul colaps economic al Rusiei. Primele date: producția de mașini a scăzut cu 97,6%, frigidere – 58,1%, mașini de spălat – 59,2%, vagoane de tren – 59,8%

* VIDEO. Occidentul începe să pompeze cu adevărat armament în Ucraina. Biden: vom livra 140.000 de sisteme antitanc, 600 de tancuri, 500 de tunuri, lansatoare de rachete avansate, sisteme antiaeriene

* Victorie uriașă pentru Ucraina: Rusia a abandonat Insula Șerpilor! Rămășițele garnizoanei invadatorilor au fost evacuate noaptea, cu două bărci de mare viteză

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Ma pregateam sa va critic fiindca, Dumnezeu sa-l odihneasca, dedicati un articol decesului unui afacerist, cand in Romania se intampla lucruri interesante, grave, pe care le cam ignorati.
    Dar articolul este atat de reusit, viata celui decedat si legaturile cu realitatile Romaniei din acea perioada sunt atat de interesante si redate cu atat talent, incat a meritat citit!

    Dar realitatea din tara, desi nu e razboi, e dertul de incordata. Putinii care mai relateaza fenomenele inadmisibile in care este implicata Puterea sunt atacati. Cred ca asupra G4media e infunctie un atac cibernetic, care ii bulverseaza rubricile de comentarii.
    Cercetati, luati atitudine, sunt printre putinii cae au ramas de aeeasi parte a baricadei cu Zaristii, chiar daca va cam sustrageti de la un tip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -