miercuri, mai 29, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVictorie uriașă pentru Ucraina: Rusia a abandonat Insula Șerpilor! Rămășițele garnizoanei invadatorilor...

Victorie uriașă pentru Ucraina: Rusia a abandonat Insula Șerpilor! Rămășițele garnizoanei invadatorilor au fost evacuate noaptea, cu două bărci de mare viteză

-

Ucraina obține o nouă uriașă victorie, deopotrivă simbolică și strategică: recucerește Insula Șerpilor de la ruși! Rămășițele garnizoanei inamice au fost evacuate noaptea trecută, cu două bărci de viteză, după ce bombardamentele ucrainenilor au distrus instalațiile militare debarcate cu atâta dificultate de-a lungul ultimelor săptămâni. Trupele Guvernului de la Kiev au revenit pe insula atât de intens disputată încă din prima zi a invaziei rusești.

Anatoli Budiașevski, ofițerul de presă al forțelor terestre din zona de sud a Ucrainei, a confirmat pentru BBC că Insula Șerpilor a revenit sub controlul taberei sale. Armata ucraineană a menționat că recucerirea acestui petic de pământ deosebit de important a survenit în urma unei operațiuni militare în care au fost implicate lansatoare de rachete și baterii de artilerie.

Insula Șerpilor se află la mai puțin de 40 km de coasta Ucrainei și este vitală pentru controlul spațiului aerian din zona vestică a Mării Negre. După ce au pierdut crucișătorul „Moscova”, care era o platformă mobilă foarte prețioasă pentru supremația aeriană din regiune, rușii au încercat să fortifice Insula Șerpilor. Au adus echipamente de spionaj, război electronic, radare și sisteme antiaeriene de mai multe tipuri. Cu acestea puteau supraveghea și intercepta traficul aerian nu doar deasupra Mării Negre, ci și în zona de sud a Ucrainei, Moldova și estul României.

Ucrainenii au replicat atacând atât transporturile cu echipamente (unele au fost scufundate), cât și instalațiile ajunse deja pe insulă. Lucrătorii și militarii ruși ajunseseră atât de terorizați, încât refuzau să mai participe la misiuni înspre și pe Insula Șerpilor.
În ultima săptămână, ucrainenii au scufundat cel puțin o navă de transport și au bombardat mai multe nopți la rând insula, distrugând sisteme antiaeriene Pantsir, stații radar, echipamente de bruiaj și provocând pierderi garnizoanei.

- Advertisement -

Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a revendicat joi o victorie majoră: „În timpul nopții, ca urmare a unei alte etape de succes a operațiunii militare cu lovituri ale rachetelor și artileriei noastre, adversarul s-a grăbit să evacueze rămășițele garnizoanei (de pe Insula Șarpelui – n. red.) cu două bărci rapide… În prezent, insula este acoperită de foc și explozii”.

Rusia a recunoscut că s-a retras din Insula Șerpilor, dar a prezentat-o ca fiind o dovadă de mărinimie. Versiunea Kremlinului despre evenimente este că s-a retras „ca un gest de bunăvoință” pentru a ajuta „ONU să stabilească un coridor umanitar pentru transportul produselor agricole din Ucraina”.

Fotografiile arată însă insula învăluită în fum, iar gestul de bunăvoință a fost făcut de ruși pe fugă, noaptea, cu două vedete rapide, supraviețuitorii garnizoanei abandonând tot ce nu se putea căra în spate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Fost combatant în Grupul Wagner: „Mercenarii au pierderi foarte mari în Ucraina. Generalii n-au milă de ei. Disprețul pentru viața umană face parte din istoria Rusiei“

* L-au prins pe „Prince”! Fugarul Paul a fost înșfăcat pe stradă, la Paris. Escrocul se ascundea din 2020 de o condamnare la 3 ani și 4 luni de pușcărie

* Chesnoiu, ministrul pus sub acuzare de DNA pentru corupție, a fost aplaudat furtunos de grupul PSD în Parlament. „Sunt nevinovat!”

VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. In mod cert este o noua umilinta pentru rusi care pe noi romanii ar trebui sa ne bucure. Probabil ca mai putin pe ideologul-en-chef al lui Adrian Nastase din infama pepiniera clujeana de politicieni, jurnalisti, istorici si agitatori pdsr-isti, care ne linistea acum patru luni ca nu trebuie decat sa ne obsinuim cu prezenta rusa la Gurile Dunarii. Desi s-a repetat in continuu ca ocuparea Insulei Serpilor este necesara in planul rusesc de a ataca Odessa, raman la parerea pe care am exprimat-o chiar in prima zi a razboiului, intr-un comentariu pe marginea articolului lui Robert Mateescu („Rușii au bombardat Insula Șerpilor..”) cand deplangeam faptul ca factorii militari responsabili din Romania, si in primul rand presedintele nas al USL-II „nu au prevazut acest evident pas la Rusiei si nu au convenit cu Ucraina si NATO un plan de aparare a Insulei Serpilor si al Gurilor Dunarii.” Ocuparea acestei stanci in interpretarea mea era in primul rand un act ostil fata de Romania. Dupa unele stiri mai recente, daca Blitzkrieg-ul putinist ar fi mers ca uns in Ucraina si armata rusa ajungea pe Dunare la inceputul lui Martie, exista un plan subsecvent al Kremlinului de agresiune impotriva Romaniei. Din fericire sacrificiul zecilor de mii de soldati ucraineni au impiedicat, cel putin deocamdata, acest scenariu sumbru de care ma temeam acum patru luni. Sa nu ne bucuram insa prea devreme. Submarinele care vin de la bazele din Sevastopol si Novorossisk o sa misune in continuare prin apele din Nord-vestul Marii Negre. Acestea trebuiesc la un moment dat neutralizate astfel incat traficul dinspre portul Odessa sa poata fi initiat iar noi romanii sa rasuflam ceva mai linistiti. Deocamdata fortele marine ale NATO sunt sublime dar lipsesc practic cu desavarsire din Marea Neagra. Acum ar fi momentul formarii unei mari grupari navale si in consecinta Turcia erdoganista, care pare ca s-a mai imbunat, trebuie sa deschida Stramtorile pentru flota SUA din Marea Mediterana si a celei a Marii Britanii. Turcia nu se mai poate ascunde in spatele prevederilor Conventiei de la Montreux ca sa interzica trecerea navelor militare aliate prin Stramtori. Rusia s-a slobozit deja excesiv, dupa metoda patentata de catre nerusinatul ambasador Tatarintsev, pe aceasta Conventie care reglementeaza circulatia in Marea Neagra. Ar fi momentul sa primeasca si “insetata de respect” Rusie, ca la Sevastopol in 1855, un tratament care sa ii mai domoleasca diareea de sovinism si imperialism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -