Se confirmă: Rusia exportă cerealele furate din Ucraina. „Duc grânele în Crimeea anexată, le amestecă apoi cu cele rusești, falsifică actele și le încarcă pe vrachiere“

0
1725
Rusia fură grânele ucrainene, le duce în Crimeea, le amestecă apoi cu cele rusești, falsifică actele de proveniență și le vinde preponderent în Siria și Turcia

Ceea ce se bănuia ceva de ceva vreme a fost confirmat, joi, de un oficial al administrației pro-ruse instalate în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei: invadatorii au început să exporte „către țările prietene” cerealele furate. O navă care transporta 7.000 de tone de cereale a părăsit joi orașul portuar ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, și se îndrepta spre „țări prietene”, a declarat Evgheni Balițki, primarul pro-rus al orașului ocupat Melitopol, citat de BBC.

Kievul acuză de multă vreme că Rusia fură cerealele din sudul Ucrainei și că blochează porturile – lucru negat în mod repetat de Moscova – contribuind la penuria mondială de alimente.

Transportul de cereale din Berdiansk, în regiunea Zaporojie, marchează deschiderea unei rute maritime oficiale pentru exportul de grâu al Rusiei din Ucraina către alte țări. Până acum, rușii au folosit o rută ocolitoare, pe actele de proveniență a cerealelor fiind trecut „Rusia”. În unele cazuri, grâul a fost livrat pur și simplu fără acte de proveniență în țări din Asia sau Africa.

Ucraina este un exportator agricol foarte important. Înainte de război, această țară livra aproape 10% din grâul mondial. Rusia livra alți aproape 20%. Dar invazia din 24 februarie a stopat această situație, iar prețul mondial la cereale, ulei de gătit, combustibil și îngrășăminte a crescut exploziv.

Turcii și sirienii, principalii cumpărători ai grânelor furate de la ucraineni

În acest moment, așa cum relevă anchete făcute deja, este foarte greu de urmărit transporturile individuale de cereale ucrainene furate, dar există o mulțime de dovezi că o mare parte din acestea ajung mai întâi în Crimeea. „Ei (rușii – n. red.) duc mai întâi grânele în Crimeea anexată, unde le transportă în porturile Kerci sau Sevastopol, apoi încarcă grânele ucrainene pe navele rusești și merg în strâmtoarea Kerci”, explică Andrii Klimenko, expert la Institutul pentru Studii Strategice la Marea Neagră din Kiev. „Acolo, în Strâmtoarea Kerci, ei transferă cereale ucrainene de pe nave mici pe vrachiere, unde sunt amestecate cu cereale din Rusia. Sau, în unele cazuri, navighează spre această zonă doar pentru a da impresia că se încarcă cu cereale rusești”.

Apoi, cerealele furate sunt exportate cu certificate rusești, care atestă că ar fi vorba de cereale din această țară. Cele mai multe din aceste nave ajung în Siria sau Turcia.
Acuzați că importă cereale furate din Ucraina, turcii au reacționat. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a susținut că s-au investigat afirmațiile privind transportul de cereale ucrainene în Turcia și că până acum nu s-a găsit nicio dovadă. „Am văzut că portul de plecare al navelor și originea mărfurilor este Rusia în înregistrări„, a spus el.

Problema nu e însă ce scrie în acte, pe care rușii n-au nicio problemă să le falsifice, ci ce se întâmplă în realitate. Turcii știu de unde provine grâul, dar sunt mai interesați să-l vadă în hambare decât să evite negoțul cu hoții.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Fost combatant în Grupul Wagner: „Mercenarii au pierderi foarte mari în Ucraina. Generalii n-au milă de ei. Disprețul pentru viața umană face parte din istoria Rusiei“

* L-au prins pe „Prince”! Fugarul Paul a fost înșfăcat pe stradă, la Paris. Escrocul se ascundea din 2020 de o condamnare la 3 ani și 4 luni de pușcărie

* Chesnoiu, ministrul pus sub acuzare de DNA pentru corupție, a fost aplaudat furtunos de grupul PSD în Parlament. „Sunt nevinovat!”

VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here