Schimbare totală de paradigmă în atitudinea aliaților occidentali față de Ucraina: ministrul de Externe al Olandei anunță că țara sa e gata să livreze Kievului avioane de luptă F-16, dacă i se va solicita acest lucru!
Wopke Hoekstra, ministrul de Externe al Olandei, a spus pe parcursul unei dezbateri parlamentare din țara sa că „suntem deschiși ideii, nu există tabuuri“, atunci când s-a referit la livrarea de avioane F-16.
În exact aceeași zi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat oficial avioane F-16 și rachete cu rază mai lungă de acțiune decât cele de acum. Totul s-a petrecut în timpul conferinței de la Ramstein, în baza militară germană unde s-au reunit reprezentanții țărilor aliate care sprijină Ucraina. Zelenski le-a cerut aceste arme în mod explicit, în discursul său.
Aliații occidentali și-au schimbat gradual poziția față de sprijinul acordat Ucrainei în fața agresiunii rusești. Dacă la început s-a discutat doar despre arme de infanterie și muniție, acum vor începe livrări de tancuri moderne fabricate în Vest și – foarte posibil – avioane de vânătoare.
Ucraina a cerut să i se dea avioane și tancuri încă dinainte de începerea invaziei, dar Occidentul a refuzat acest lucru, încercând să nu-i dea motive lui Putin să escaladeze conflictul. Numai că Rusia a invadat oricum țara vecină, iar apoi a amenințat pe oricine va ajuta Ucraina să reziste.
Până acum câteva săptămâni nici nu se punea problema ca avioane de luptă americane și tancuri moderne de tipul Leopard 2 sau Challenger 2 să ajungă în Ucraina. Astăzi e doar o chestiune de timp până când acest armament ofensiv greu va ajunge acolo.
Totuși, în privința avioanelor există o problemă foarte serioasă, relevată de numeroși specialiști. Dacă un echipaj de tanc poate fi instruit să conducă un Leopard 2 în circa 6 săptămâni de antrenamente intensive, în schimb formarea unui pilot de F-16 este cu mult mai dificilă. Experți în aviație au menționat că adesea e imposibil ca un pilot care a fost antrenat pe avioane sovietice MiG să se recalifice pe un F-16 din cauza deosebirilor fundamentale dintre cele două aparate. Antrenamentul durează oricum aproximativ un an.
Așadar, chiar dacă avioanele F-16 ar fi livrate mâine, piloții ucraineni nu le-ar putea conduce mai devreme de 2024.