Ventilatoarele cresc riscul de infectare cu coronavirus

0
429

Directorul științific al Societății Italiene de Boli Infecțioase, Massimo Andreoni, a declarat că trebuie evitată ventilarea spațiilor în care se află mai multe persoane, deoarece crește distanța parcursă de coronavirus, după ce a fost expuls în aer. Și fluxul de aer generat de ventilatoarele poziționate greșit poate reprezenta un pericol.

Invitat să vorbească în emisiunea Agorà a postului italian de televiziune Rai 3, Massimo Andreoni a afirmat că trebuie evitată folosirea sistemelor de ventilație mecanică (ventilatoarele) în sezonul cald, deoarece fluxul de aer generat de acestea mărește distanța pe care o parcurg picăturile de salivă expulse de persoanele infectate și poate reprezenta un pericol important în ceea ce privește infectarea de Covid-19.

Conform Fanpage.it, directorul științific al Societății Italiene de Boli Infecțioase (Società Italiana Malattie Infective – SIMIT) a declarat că nu doar aparatele de aer condiționat – cum se credea până acum -, ci și ventilatoarele sunt un factor care poate ajuta la difuzarea virusului.

Motivul pentru care reprezintă un pericol rezultă din acțiunea fluxului de aer puternic împins înspre persoanele aflate în calea sa, făcând posibilă transportarea picăturilor de salivă pe distanțe mult mai mari și generarea de noi persoane infectate.

Cum este deja cunoscut, metoda principală prin care se răspândește virusul este prin picăturile pe care le expulzăm în aer când tușim, strănutăm sau chiar când vorbim.

În mod normal, majoritatea acestor particule cad pe pământ pe o rază de un metru (chiar dacă pot „călători” și mai mult). Acesta este motivul pentru care una dintre principalele precauții pentru prevenirea infectării cu coronavirus este păstrarea distanței, numită și „distanțare socială”.

Favorizate de fluxul de aer generat de ventilatoare sau de aparate de aer condiționat, aceste picături pot ajunge însă mult mai departe.

„O spun foarte simplu și direct: trebuie evitată ventilarea, care poate mări distanța parcursă de virus”, a declarat profesorul Andreoni.

Este emblematic cazul unui restaurant chinezesc în care o persoană infectată a îmbolnăvit alte persoane, deși acestea se aflau la o distanță considerabilă. Totul, din cauza sistemului de aer condiționat poziționat greșit. Fluxul de aer nu era îndreptat în sus, ci în jos, nspre persoanele care mâncau, ceea ce a permis ca aerul infectat cu coronavirus să se difuzeze în toată încăperea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here