Cursa pentru vaccinul anti-Covid atinge accente dramatice, miza financiară fiind uriașă pentru prima companie care reușește să scoată un produs de calitate. Multă vreme s-a crezut că vaccinul sintetizat de AstraZeneca (Suedia) și cercetătorii de la Oxford (Marea Britanie) va fi gata primul. S-a dat, la un moment dat, chiar mijlocul lunii septembrie ca orizont de așteptare.
Dar marți, în decursul a doar câteva ore, situația s-a schimbat total și acum s-ar părea că asocierea dintre Pfizer (SUA) și BioNTech (Germania) e cel mai aproape de punerea în vânzare a unui vaccin conform.
CEO-ul companiei germane BioNTech: “Vaccinul nostru e aproape perfect. Cred că avem un produs sigur și că vom putea demostra eficacitatea lui”
Reprezentanții companiilor Pfizer și BioNTech au anunțat că, foarte probabil, vor cere aprobare pentru un vaccin împotriva noului coronavirus la mijlocul lunii viitoare (octombrie). Declarația îi aparține lui Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech, și a fost difuzată de CNN.
Reprezentantul companiei farmaceutice germane a afirmat că “vaccinul este aproape perfect”, iar “înțelegerea companiei asupra modului de acțiune, în combinație cu datele de siguranță care provin din procesul de testare în desfășurare” îl face să fie optimist. “Da, cred că avem un produs sigur și credem că vom putea demonstra eficacitatea lui”, a mai spus CEO-ul BioNTech. Acesta e convins că autoritățile germane se vor mișca repede cu aprobările pentru utilizarea de urgență a vaccinului. Pfizer și BioNTech consideră că pot furniza circa 100 de milioane de doze până la sfârșitul lui 2020 și aproximativ 1,3 miliarde în 2021.
AstraZeneca a suspendat testele pe voluntari după ce, în cazul unuia dintre ei, au apărut reacții adverse “inexplicabile”
În acest timp, compania suedeză AstraZeneca, producătoare a unei alte versiuni de vaccin anti-Covid, alături de cercetătorii britanici de la Oxford, se confruntă cu primele probleme majore. În urmă cu circa o lună, conducătorii AstraZeneca estimau că vaccinul poate fi gata la mijlocul lunii septembrie. Numai că, marți, ei au anunțat că suspendă temporar testele pe voluntari după ce, în cazul unuia dintre subiecți, au apărut reacții secundare “inexplicabile”.
Situația este foarte complexă și delicată în această cursă pentru vaccinul anti-Covid.
Rușii au dat deja în folosință un vaccin produs de un institut de stat, dar produsul a sărit peste etapa a treia a testelor, care se face pe zeci de mii de voluntari (de obicei, minimum 20.000), și peste studiile științifice asupra efectelor.
Acord istoric între 9 mari producători de vaccinuri, care se obligă să “respecte integritatea procesului științific” în elaborarea produsului anti-Covid
Companiile din Occident și nici guvernele din lumea democratică nu-și permit asemenea experimente pe populație. Un vaccin cu efecte secundare lansat pe piață poate însemna falimentul companiei farma care-l produce, procese cu despăgubiri de zeci de miliarde, pierderea încrederii publicului și consecințe politice majore pentru guvernul care l-a aprobat.
De aceea, în Occident nimeni nu îndrăznește să sară vreo etapă. Mai mult decât atât, 9 producători de vaccinuri au semnat marți un acord prin care se angajează să “respecte integritatea procesului științific” în cursa pentru fabricarea armei anti-Covid. E vorba de AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer și Sanofi.
Acest acord vine ca o garanție că pe piață nu se vor lansa produse nesigure, sub presiunea unor factori politici sau a dorinței de a câștiga această cursă contracronometru.