USR respinge propunerile PNL: „Nu vom vota un Guvern minoritar! Opțiunea lui Iohannis e foarte clară, a găsit la PSD rezolvarea tuturor problemelor“

1
4031
Conducerea USR anunță că, indiferent ce îi va spune generalul Ciucă luni, nu va vota un Guvern PNL minoritar

USR a anunțat luni dimineață, chiar înaintea discuțiilor cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, faptul că nu va vota un Guvern minoritar al PNL indiferent ce intenții și program de guvernare va fi prezentat la întrevedere. Declarația a fost făcută de Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților și purtătorul de cuvânt al partidului, într-un interviu acordat RFI.

Poziția USR este categorică: președintele Klaus Iohannis a ales să meargă pe o coaliție PNL – PSD, iar perspectiva unei reconcilieri sau refaceri a coaliției cu care s-au câștigat alegerile din 2020 este foarte îndepărtată. În aceste condiții, discuțiile dintre generalul Ciucă și conducerea USR, programate luni, sunt inutile.

În acest moment, PNL este într-o situație foarte complicată. Președintele Klaus Iohannis i-a numit pe foștii aliați de la USR „crizatori“ și „neimportanți“, într-un acces umoral neașteptat și total neobișnuit, pe parcursul unui discurs ținut vineri la Bruxelles.

Situație fără ieșire pentru PNL. USR refuză din start susținerea unui Guvern minoritar, PSD cere în schimb ministere-cheie care-i deschid accesul al resursele financiare ale țării

PNL a anunțat deja că va merge pe formula unui Guvern minoritar cu UDMR susținut din Parlament de PSD. Dar înțelegerea cu Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, este sub semnul întrebării pentru că partidul acestuia din urmă nu acceptă să sprijine din Parlament un Guvern minoritar PNL. PSD cere acum să intre la guvernare și să primească ministere-cheie precum Finanțele și Sănătatea – adică acolo unde se învârt cei mai mulți bani.

În mod evident, negociatorii PNL, Cîțu și Vîlceanu, au refuzat duminică această pretenție și s-a ajuns în impas. Discuțiile vor fi reluate în această săptămână.

Între timp, premierul desemnat Ciucă încearcă să găsească susținere pentru a-și trece Guvernul. Dar răspunsul primit de la USR îngustează și mai mult spațiul de manevră al PNL.

Senatorul liberal Virgil Guran a recunoscut duminică seara, la Antena 3, că în acest moment partidul său e la mâna PSD și că va fi nevoit în final să accepte toate pretențiile social-democraților.

Declarațiile lui Ionuț Moșteanu înaintea discuțiilor cu ministrul desemnat Nicolae Ciucă

”Înțeleg că va veni astăzi să prezinte programul de guvernare, ca și cum un program de guvernare, niște gânduri bune așternute pe hârtie ar fi vreo garanție. Nu, garanția sunt bunele intenții și profesionalismul oamenilor care pun în aplicare un astfel de plan de guvernare și bineînțeles majoritatea din spatele Guvernului (…). USR nu va vota un Guvern minoritar. Acum nu avem nevoie de un Guvern minoritar. Acum două săptămâni, când Dacian Cioloș era premier desemnat, prima noastră opțiune a fost refacerea coaliției, partenerii ne-au respins.

În momentul ăsta, opțiunea PNL e foarte clară, spusă clar și răspicat prin gura președintelui PNL, prin gura președintelui Klaus Iohannis, care a găsit în USR sursa tuturor problemelor României și foarte straniu pentru milioane de oameni, a găsit în PSD sursa pentru rezolvarea celorlalte probleme (…). Pentru refacerea coaliției trebuie să-și schimbe deciziile statutare, să anunțe asta public, să vorbească cu președintele Klaus Iohannis să spună că da, s-a înșelat cu PSD-ul, totuși, crizatorii nu-s așa de răi și atunci, da, putem să ne așezăm la masă, poate să vedem la un moment dat cum refacem coaliția asta, dar în momentul ăsta pare o perspectivă foarte îndepărtată, cu foarte mulți de dacă pe parcurs.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD refuză să susțină Guvernul Ciucă! PNL reia discuțiile cu USR. Condițiile puse de PSD sunt „inacceptabile”

* Ciprian Ciucu, șeful PNL București: „Nu mă simt confortabil într-o alianță cu PSD. Aș prefera USR, dar ne-am tribalizat și noi, și ei”

* Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri”

* A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* VIDEO. A murit cântărețul-medic, unul dintre cei mai buni bass-iști din România. „A fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

VIDEO. Ministrul Novak dezvăluie ravagiile făcute de Covid în familia sa de anti-vacciniști: „Bunică-mea a murit, pe tata l-am salvat în ultima secundă”

* Armurierul care i-a pregătit arma mortală lui Alec Baldwin: o novice de 24 de ani care provocase probleme similare și altui film

1 COMENTARIU

  1. PNL se va scinda in curand Citu este deja istorie. Vedem unde se vor duce voturile peneleprelor. Sper catre USR si nu vor sta acasa ca in 2016. Daca nu se ajuta USR o sa ajunge cu PSD si AUR. Vai mama noastra atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here