100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I

1
358

Cunoscând istoria, nașterea micului prinț Mihai are ceva din tragicul vieții regelui de mai târziu, care avea să întruchipeze destinul poporului său, strivit sub cizma comunismului bolșevic. Azi, la centenarul venirii sale în lume, ne întrebăm, cum am fi fost alături de el Rege? Ce chip ar fi avut România?

Viitorul Rege Mihai I, alături de bunica sa, Regina Maria a României. Sursa foto: totuldespremame.ro

Regele Mihai I se năștea marți, 25 octombrie 1921, ora 19.40, la castelul Foișor din Sinaia, orașul-reședință a familiei regale a României. În euforia ce-i cuprinsese pe toți, bunica noului născut, Regina Maria, scria, lucid și profetic:

„Deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este cu adevărat un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume (…) L-am numit Mihai, ca să aibă un nume românesc cu adevărat popular“.

„Reaua lume” avea să-i dovedească Regelui de mai târziu că bunica sa nu greșise. Destinul amar al poporului român a luat chipul acestui copil, exilatul rege de mai târziu, apoi alungatul monarh, întors din pribegie sub țeava mitralierei neocomuniștilor ce-i răpeau, din nou, România.

Viitorul Rege Mihai I, alături de tatăl său, Regele Carol al II -lea al României. Sursa foto: totuldespremame.ro

Privind la liderii noștri, azi, la 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, ne putem gândi cum am fi fost cu El printre noi, în toți cei 96 de ani, cât copilul născut la Sinaia a stat între cer și pământ.

Nașterea copilului Mihai a adus multă bucurie în familia regală. Dar ei nu știau ce știm noi: durerea, suferința, dezamăgirea ce aveau să-l învăluie ca un giulgiu, până la sfârșit. Ca român, bucuria venirii pe lume a micului prinț e mereu umbrită de tragicul soartei sale. Și a noastre.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

1 COMENTARIU

  1. Greu sa faci civilizatie intr-o tara recalcitranta, cu oameni primitivi a caror ignoranta e folosita de dusmani externi mereu cu ochii pe ce pot specula sa ajunga sa se extinda peste acest teritoriu. Oamenii mai luminati din provinciile romane au dorit aducerea unui principe strain tocmai pentru a stavili luptele intestine intre diversi capi autohtoni care se erijau in salvatori ai natiei, dar aceasta idee a avut succes doar vremelnic…au avut grija rusii sa otraveasca mintile multora de la noi cu barfe si minciuni sfruntate bine ticluite, incat tara noastra a fost mereu mai degraba decapitata decat unita…A fost usor pentru aceeasi rusi sa batjocoreasca acest popor cand, in urma celui de-al doilea razboi mondial li s-a dat mana libera sa-si impuna regimul social aici…de-atunci si pana in ziua de azi, ei au decimat pe toate caile elitele romanesti, credinta si respectul romanilor pentru propriile valori nationale. Tot decapitati suntem si astazi, cand rusii vor sa distruga proiectul european…iar romanii fierb in propria furie neputiincioasa si-si cheltuie ultimele energii ale ramasitelor de capital intelectual, fara sa poata decide CU CINE VOR MERGE MAI DEPARTE!!! Vor decide tot rusii pentru ei?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here