USR-PLUS: „Liberalii au avut un scor mai mare, dar nu într-atât încât să ia toate funcțiile importante în statul român“

3
861
Ludovic Orban și Dan Barna sunt interesați de același lucru: președinția Camerei Deputaților. Aici s-au împotmolit negocierile PNL - USR-PLUS. Imagine: Inquam Photos

Lideri ai USR-PLUS au explicat, în ultimele 24 de ore, de ce s-au blocat negocierile cu PNL pentru formarea noului Guvern. Mai întâi Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, apoi deputatul Claudiu Năsui au spus că USR-PLUS acceptă ca liberalii să aleagă primii o funcție, în virtutea faptului că au avut un scor mai mare la alegeri, dar că nu îi pot lăsa pe partenerii de coaliție ca tot ei să facă și a doua alegere.

Blocajul a fost provocat de calcule mai complicate. Conducătorii PNL (Ludovic Orban) și USR-PLUS (Dan Barna) au intrat, amândoi, în noul Parlament ca deputați. Și unul, și altul își doresc funcția de președinte al Camerei Deputaților, a treia demnitate în stat, care le-ar garanta puterea și influența indiferent ce se va întâmpla în continuare. Dar postul e unul singur, și niciunul dintre cei doi nu are de gând să cedeze.

Sursa neînțelegerilor: Ludovic Orban și Dan Barna vizează amândoi funcția de președinte al Camerei Deputaților

Situația a fost complicată de faptul că Orban și-a dat demisia din funcția de premier la presiunea președintelui Klaus Iohannis, care i-a reproșat pierderea neașteptată a alegerilor în fața PSD.

La discuțiile cu șeful statului, Orban a convenit ca propunerea PNL pentru noul premier să fie Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe. Dacă n-ar obține nici președinția Camerei Deputaților, Ludovic Orban ar ajunge în situația bizară de a fi șeful principalului partid de guvernământ, dar fără nicio poziție importantă în stat.

Dan Barna, spun surse politice, se teme și el că, la congresul de unificare a USR cu PLUS, va pierde șefia noii formațiuni în fața lui Dacian Cioloș. Barna, învins zdrobitor anul trecut, la alegerile pentru președinție (unde a ieșit pe locul 3, după Iohannis și Dăncilă, ratând turul II de scrutin), dar și cu un rezultat mult sub așteptări la alegerile parlamentare din acest an (15% la vot, după ce partidul se așteptase să obțină 20-23%), este contestat puternic în partid.

Actualului co-președinte al USR-PLUS i se oferă postul de vicepremier, dar el își dă seama că, dacă pierde șefia partidului la congres și nu va prinde nici funcția de președinte al Camerei Deputaților, devine irelevant pe scena politică.

Acestea sunt, în esență, motivele impasului actual la negocierile PNL – USR-PLUS. Cel de-al doilea partid acceptă al liberalii să aleagă primii (și ei optează, logic, pentru funcția de șef al Guvernului). Dar solicită dreptul de a alege a doua funcție (șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna). Ludovic Orban nu are cum să cedeze această funcție pe care și-o dorește și el, iar soluția pare acum imposibil de găsit.

Radu Mihaiu, primarul USR-PLUS al Sectorului 2: „PNL este partenerul cu mai multe voturi, deci alege primul. Dar apoi alege USR-PLUS. Nu se poate ca PNL să facă primele două alegeri

Radu Mihaiu, primarul USR-PLUS al Sectorului 2 din București, a comentat sec situația duminică pe contul său de Facebook.

Sunt 3 funcții importante pe primul palier de negociere: Prim-Ministrul, Președintele Camerei Deputatilor, Președintele Senatului.

PNL este partenerul cu mai multe voturi, deci alege primul. Orice vrea.

Dar apoi alege USR PLUS. Nu se poate sa facă PNL primele 2 alegeri, ca atunci nu mai vorbim de parteneriat.

E atât de simplu“.

Întrebat despre blocajul survenit în negocieri în jurul funcției de președinte al Camerei Deputaților, Claudiu Năsui, deputat USR-PLUS de București, a declarat luni dimineață, la RFI: “E un lucru pe care nu vi-l pot nici confirma, nici infirma în momentul acesta. Ce vă pot spune este că poziția de președinte al Camerei Deputaților poate să stabilească agenda politică și nu este normal, nu poate să revină a doua poziție PNL-ului. Într-adevăr, PNL a avut un scor mai mare, dar nu atât de mult mai mare încât să justifice să ia toate funcțiile importante în statul român“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. am citit dintr/un ziar un articol absolut jegos(jegos este frumos fata de continut)
    tema serviciul miltar obligatoriuCcomparatie nefericita cu Norvegia care 5 mil de locuitori, dar o pregatire scolara peste media europeana)
    Citat:”Sunt sigur că moleșeala fibrei masculine a nației este evidentă și sunt convins că îngrijorarea nu este doar a mea. Cred că este timpul ca tinerii țării să lase trotinetele, pensatul, depilatul, lăcuitul unghiilor și pantalonul colant, bine mulat pe coapse și între fese, ca să devină bărbați.” nu vreau sa spun de unde acest autor a scos perlele!! Sint din documentele Garzii de fier??
    eu am facut armata, am baieti. Daca vor sa fie militari e treaba lor!! Ce sa faci cu o armata de analfabeti!!!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here