marți, mai 21, 2024
AcasăMass-mediaA murit unul dintre baronii presei FSN-iste din anii '90. A făcut...

A murit unul dintre baronii presei FSN-iste din anii ’90. A făcut atac de cord la 74 de ani

-

Jurnalistul şi caricaturistul Octavian Andronic a murit vineri seară, în urma unui atac de cord, transmite News.ro. Andronic avea 74 de ani, iar în anii ’90 a fost directorul ziarului „Libertatea”. Caricaturile și le semna cu numele scurt: Ando.

Octavian Andronic s-a născut pe 2 mai 1946, la Sânnicolau-Mare (judeţul Timiş). A urmat cursurile Universităţii din Bucureşti, iar în 1969 a debutat ca reporter la „Informaţia Bucureştiului”. Pe 22 decembrie 1989 a preluat conducerea ziarului și i-a schimbat numele  în „Libertatea”, fiindu-i redactor-şef până în 1997.

„Libertatea” lui Andronic a fost un ziar FSN-ist, aliniat altor oficine ale partidului-stat, cum erau la vremea aceea „Dimineața”, „Azi” și chiar „Adevărul”. Atunci a fost prima epocă post-comunistă a fake news-ului în România, culminând cu intoxicările de la mineriade și cu prezentarea lui Corneliu Coposu și a lui Ion Rațiu drept dușmani ai poporului, care trebuie linșați.

În 1999, Octavian Andronic a înființat agenţia Amos News, care sâmbătă, 12 decembrie 2020, avea să dea trista veste: „Cu deosebită durere în suflet, anunţăm trecerea în nefiinţă a celui care a fost Octavian Andronic, jurnalist şi caricaturist de o inegalabilă valoare. Dragă ANDO, soţia Mariana, fiica Ana, cei apropiaţi şi toţi colaboratorii ce au avut onoarea să lucreze alături de tine de-a lungul deceniilor îţi vor simţi de-acum înainte lipsa! Dumnezeu să te odihnească în pace!”.

- Advertisement -

În postura de caricaturist, Octavian Andronic s-a afirmat în studenţie. A colaborat cu diferite publicaţii, semnând cu pseudonimul Ando.

De-a lungul carierei, a mai lucrat la mai multe posturi de televiziune şi a publicat volume precum:

  • „Turneul candidaţilor la Primăria Capitalei -1996” (2000);
  • „Turneul Candidaţilor la Preşedinţie -1996” (2000);
  • „Schimbarea schimbărilor” (2001);
  • „Dicţionarul politic: B de la Băsescu” (2009);
  • „Dicţionar politic: I de la Iliescu” (2010);
  • Andografia 2010″ (2011).

A nu se face confuzia între Octavian Andronic și un alt caricaturist de anvergură, Adrian Andronic (1939-2013), tatăl lui Dan Andronic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -