miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAlegeri 2020Mihai Neamțu - "7 păcate capitale care au scufundat PMP": blatul cu...

Mihai Neamțu – „7 păcate capitale care au scufundat PMP”: blatul cu Firea, nepotismul, bula bruxelleză Băsescu – Tomac, eroarea Paleologu, blatul cu PNL, analfabetism digital, incoerența doctrinară

-

Mihai Neamțu, vicepreședinte PMP și președintele filialei PMP Timiș, face o radiografie de o maximă duritate la adrea conducerii partidului, după ce acesta nu a reușit să facă pragul de 5% și a rămas în afara Parlamentului.

Neamțu nu se sfiește să-i indice printre vinovați pe liderii Traian Băsescu și Eugen Tomac, cei doi europarlamentari ai PMP, pe care scriitorul îi așază în „bula bruxelleză”, de unde „s-au rupt de emoția străzii și de agenda societății românești”.

„Nuca de pe coliva de la căpătâiul partidului a fost candidatura unei doamne (și a unei mame) pe care o respect, dar care n-avea tracțiune electorală: Elena Băsescu. A fost gestul politic care a făcut diferența: la 6 decembrie, partidul a coborât sub pragul electoral”, punctează năprasnic Mihai Neamțu.

E de așteptat replica pe măsură a lui Traian Băsescu și Eugen Tomac.

- Advertisement -

În județul Timiș, unde Mihai Neamțu a deschis lista partidului pentru Camera Deputaților, PMP a obținut 5,66% din voturi, cu 0,73 procente peste media națională de 4,93%.

În județul Constanța, unde Elena Băsescu a deschis lista partidului pentru Camera Deputaților, PMP a obținut 4,46% din voturi, cu 0,47 procente sub media națională de 4,93%.

În trecut, Mihai Neamțu a fondat Partidul Noua Republică (dispărut între timp) și a fost membru al PNL, înainte de a fi cooptat în conducerea PMP.

- Advertisement -
Traian Băsescu – Eugen Tomac

Radiografia făcută de Mihai Neamțu

„Dragi colegi, dragi alegători,

Mai bine de un an și jumătate, am fost soldat disciplinat al Partidului Mișcarea Populară și, oriunde m-am dus, i-am ridicat scorul. În Timișoara m-am bătut, chiar de pe patul de spital, pentru fiecare vot. Hrănită din idealurile unionismului și ale creștin-democrației, PMP trebuia să fie o construcție diferită de PNL, atractivă pentru publicul patriotic, atlantist și pro-european.

Un partid care începuse frumos, înainte ca USR-PLUS sau AUR să existe pe piață, merita să fie opțiunea naturală a oamenilor de dreapta din România. Cum s-a ajuns atât de jos?

Comentariul meu nu-i despre oameni, ci despre judecățile eronate care au îngropat partidul sub pragul electoral. Iată șapte erori strategice (sau păcate capitale) care au scufundat șansele PMP la ultimele alegeri.

1) Blatul cu Firea. În 2016, bucureștenii au avut încredere în noi și am avut reprezentanți în consiliul local. Ce au făcut aceștia? Au trădat și au votat constant cele mai nefericite proiecte ale administrației Firea, care au dus la falimentul Capitalei. Conducerea PMP s-a făcut că nu-i vede. Rezultatul? Bucureștenii nu s-au lăsat păcăliți și voturile pentru PMP s-au înjumătățit. Povestea s-a întâmplat și la Constanța și-n alte orașe mari din țară.

2) Eroarea Toader Paleologu. Candidatura din 2019 la funcția prezidențială a prilejuit un spectacol trist. În loc să relanseze proiectul conservator și să întinerească masa votanților PMP, Toader Paleologu (un intelectual rafinat, se înțelege) s-a manifestat rece, lipsit de vlagă și distant față de electoratul creștin. Candidatul a pescuit fără succes în bazinul votanților USR, criticând Mișcarea Populară care-i făcea, culmea, campanie pe stradă. Ulterior, dl. Paleologu s-a distanțat de PMP și-n contextul alegerilor locale.

3) Blatul cu PNL. În iarna lui 2019, când Premierul Orban ne-a momit cu niște funcții în structurile guvernamentale, ne-am năpustit precum niște copii hămesiți asupra prăjiturilor dintr-o cofetărie. USR a rezistat tentației, dar noi ne-am înhămat orbește la căruța PNL. Nimeni și niciodată nu și-a permis vreo disidență față de prostiile debitate, bunăoară, la Ministerul Educației. Am decontat, așadar, toate gafele guvernului liberal pentru câteva posturi prin Guvern sau prin companiile de stat.

4) Bula bruxelleză. Prinși în dezbaterile din Parlamentul european (unde n-au ezitat să-i taxeze pe amicii polonezi), liderii PMP s-au rupt de emoția străzii și de agenda societății românești. În locul acțiunii directe la firul ierbii, printre țăranii, părinții sau antreprenorii revoltați de pandemia Covid-19, s-a practicat politica de cabinet a enunțurilor televizate, căldicele, menite să nu deranjeze pe nimeni. Deși era evident că electoratul nostru de dreapta susține – așa cum se întâmplă și-n Statele Unite – redeschiderea economiei, a școlilor și a bisericilor, mesajele noastre erau rupte din alt film (300 de parlamentari, etc).

5) Analfabetism digital. Ne-am trezit bătuți pe Facebook (și la vot…) de un partid inventat acum 12 luni, asta pentru că onorabila conducere a PMP n-a înțeles ce înseamnă branding, reacție rapidă, autenticitatea reportajelor live și comunicarea cu efect viral sau creștere organică. Teme emoționale, de la unirea cu Basarabia sau tăierea pădurilor până la jurământul pe Biblie sau protejarea libertăților civile, au fost preluate de George Simion.

6) Incoerența doctrinară. În loc să fie în fruntea dezbaterii despre libertate, familie și credință, PMP a comunicat haotic și lipsit de inteligență. Mediocru. Căldicel. Unii cu Biden, alții cu Trump. După acțiunile de ridiculizare a Bisericii de către Stânga radicală, n-am avut determinarea să criticăm acțiunile jandarmilor care se năpusteau, la pelerinaje, asupra credincioșilor. Lipsa de imaginație ne-a făcut să nu găsim niciun profesionist din zona medicală, deși de 10 luni doar despre pandemie se discută.

7) Favoritism, nepotism și clientelism. Pe lângă o mână de candidați onorabili, cu scoruri foarte bune-n Republica Moldova, Maramureș, Bistrița sau Timiș, ne-am procopsit cu anonimi, nulități sau foști condamnați penal. Nuca de pe coliva de la căpătâiul partidului a fost candidatura unei doamne (și a unei mame) pe care o respect, dar care n-avea tracțiune electorală: Elena Băsescu. Oare le-am transmis alegătorilor un mesaj despre meritocrație? A fost gestul politic care a făcut diferența: la 6 decembrie, partidul a coborât sub pragul electoral.

Iertați-mi tonul dur, dar am tăcut destul. Acum este vremea să avem o discuție deschisă și să ne asumăm greșelile.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

7 COMENTARII

 1. Si de ce o respecti asa de mult pe doamna Elena Basescu, domnu’ Neamtu? Il pupincurisesti pe sefu’?
  Ai uitat sa mai adaugi un punct. Basescu a favorizat-o pe Firea, compromitind sansele dreptei, prin canidatura lui la primaria Bucuresti. Il menajezi pe sefu’?
  Ai grija ca sefu’ nu are cu adevarat prieteni si la o adica nu ezita a te sacrifice.

 2. E clar ,pentru mine asta inseamna primul pas spre acceptarea invitatiei neofascistilor rusofili de la aurel coclit !!!! Toti ceilalti,in afara de el si Baconski au refuzat invitatia acestor fanatici ,finantati printre altii de Dughin si de bobby 1tv,care avea sacul de bani de la Bancorex mostenire de la securistul de taica-su!!

 3. Dacă în general le zici bine, coane Neamțu, las-o totuși mai moale cu bisericile și cre(ș)tinismul de la pct 4, că adunările și adunăturile, fie ele și sub semnul crucii, nu fac bine în pandemie, indiferent ce a zis Pimen și Șpagoveanu.

 4. Daca obtinea Neamtu functia de primar de sector, de viceprimar al capitalei sau parlamentar cum a incercat… sa vedeti ce discurs ar fi avut in care i-ar fi ridicat in slavi pe toti, inclusiv pe EBA si Petrov si strategia partidului din pandemie. Sa vii acum si sa critici inclusiv candidatura de la prezidentiale…. e o dovada de impostura. Neamtu a facut declaratiile astea pentru ca oricum trebuie sa schimbe barca in speranta gasirii unui loc de munca. Deocamdata, traieste din economii….

  • Neamtu este cam coleric si cand i se pune pata ataca violent.
   Dar are pe undeva dreptate. Figura cu Eba a fost de un prost gust desavarsit, a tras in jos procentele.
   E pacat ca un manunchi de oameni foarte valorosi au ramas inafara parlamentului. Meritau sa intre si nu cred ca demisia lui Tomac ii compenseaza ccat de cat.
   Cand demisionezi dintr-un partid puternic, inseamna ceva. Dar cand lasi balta un partid mic si dezorientat, este mai mult lasitate decat gest de onoare cum isi inchipuie Tomac va parea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -