marți, mai 21, 2024
AcasăLumeaBarbarie în Iran: jurnalistul Ruhollah Zam a fost spânzurat pentru că a...

Barbarie în Iran: jurnalistul Ruhollah Zam a fost spânzurat pentru că a susținut protestele antiguvernamentale din 2017-2018. A fost capturat în Franța, anul trecut, într-o operațiune de comando a Gardienilor Revoluției

-

Jurnalistul disident iranian Ruhollah Zam (40 de ani) a fost executat sâmbătă, prin spânzurare, de regimul dictatorial al ayatollahului Ali Khamenei, la doar 4 zile după ce pedeapsa capitală i-a fost confirmată de Curtea Supremă.

Ruhollah Zam a fost condamnat pentru „promovarea violenței” în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2017-2018, când au fost ucise cel puţin 25 de persoane. De fapt, din exilul său în Franța, jurnalistul i-a îndemnat pe iranieini să protesteze împotriva regimului tiranic de la Teheran.

Rămâne un mister felul în care Ruhollah Zam a fost capturat în Franța și scos din țară, în 2019, când a fost adus cu forța în Iran, pentru a fi judecat și condamnat. Justiția iraniană este o unealtă docilă a regimului teocrat, punând în aplicare sentințele date, de fapt, de ayatollah și de mullahii săi.

Iranul l-a executat, sâmbătă, 12 decembrie, pe juranalistul disident Ruhollah Zam, prin spânzurare. Acesta a fost condamnat pentru instigare la violenţă în timpul protestelor antiguvernamentale din iarna 2017-2018, potrivit Reuters.

Curtea Supremă a Iranului a confirmat marți, 8 decembrie, condamnarea la moarte a lui Zam. Jurnalistul fusese capturat în 2019, după mai mulți ani de exil în Franța.

Ruhollah Zam era fiul unui cleric şiit reformist. Cu ani în urmă, el a a fugit din Iran şi a primit azil politic în Franţa. Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a anunţat, în octombrie 2019, că l-a capturat pe Zam „într-o operaţiune complexă de combatere a serviciilor secrete străine”, fără să spună unde a avut loc.

- Advertisement -

În timpul exilului, Ruhollah Zam a avut statutul de refugiat politic. El a fondat (în 2015) și condus canalul de știri Amadnews, care emitea pe platforma de mesagerie criptată Telegram. Amadnews era urmărit de peste un milion de persoane, fiind foarte popular în Iran.

Ruhollah Zam după capturare

Sâmbătă, Radiodifuziunea de stat Seda va Sima a anunţat: „Ruhollah Zam, director al reţelei contrarevoluţionare Amadnews, a fost spânzurat în această dimineaţă”.

Gestul barbar al Iranului a fost condamnat imediat de Franța și de grupuri pentru drepturile omului.

- Advertisement -

„Franța condamnă în termenii cei mai duri această încălcare a libertății de exprimare și a libertății presei din Iran. Este o acțiune barbară și inacceptabilă, care contrazice angajamentele internaționale ale Iranului”, a spus ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, într-un comunicat emis după uciderea lui Ruhollah Zam.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a declarat „şocată” după execuţia opozantului Ruhollah Zam, condamnat la moarte pentru rolul său în valul de proteste din iarna 2017-2018, relatează France Presse.

Într-o postare pe Twitter, RSF, care a urmărit în mod deosebit cazul acestui opozant, a menționat: „Am avertizat despre iminenţa execuţiei începând cu 23 octombrie” Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

RSF adaugă că este „şocată că justiţia iraniană şi cel care a comandat acest act, Ali Khamenei, şi-au executat sentinţa”, menţionându-l pe liderul suprem iranian.

În octombrie 2019, când a anunțat capturarea lui Ruhollah Zam, Iranul nu a specificat locul sau data acțiunii, dar l-a acuzat pe jurnalistul disident că este „condus de serviciile de informaţii franceze” şi „susţinut de serviciile secrete ale SUA şi Israelului”.

Ruhollah Zam

Alte articole despre barbaria Iranului teocrat

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Poate ajungem și în România ca cine nu e de acord cu Biserica Ortodoxă să fie executat, nici măcar nu va surprinde multă lume, după logica analfabeților, biserica trebuie să conducă societatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -