Uniunea Europeană renunță la vaccinul Johnson&Johnson și ia în calcul să doneze 100 de milioane din dozele primite

1
25669

Vaccinarea cu Johnson&Johnson se va încheia în curând în Uniunea Europeană, pe măsură ce se vor epuiza stocurile din prima tranșă livrată de compania americană. Comisia Europeană a decis să nu mai cumpere vaccinuri de la Johnson&Johnson și ia în calcul să doneze 100 de milioane din dozele primire în primul lot, scrie Reuters, citând surse oficiale de la Bruxelles.

Johnson&Johnson este vaccin cu doză unică, este produs prin metoda tradițională și are o eficiență estimată de circa 66%. Inițial, acest vaccin a fost așteptat cu speranțe uriașe. Avantajul de a fi administrat într-o doză unică era socotit foarte important. Însă și la acest vaccin s-au observat cazuri rare de tromboză, ca și la AstraZeneca, eficacitatea este mult sub cea a vaccinurilor făcute prin noua tehnologie ARN mesager, iar încrederea europenilor a început să scadă.

UE se va axa pe vaccinurile Pfizer și Moderna

În acest moment, Comisia Europeană se axează mai mult pe vaccinurile făcute prin noua tehnologie ARN mesager, care sunt foarte scumpe comparativ cu cele făcute prin metoda clasică, dar au o eficacitate superioară. BioNTech/Pfizer și Moderna costă între 12 și 18 euro doza și au o eficiență de aproximativ 90%.

UE semnase cu Johnson&Johnson un contract pentru 200 de milioane de doze, cu opțiunea de a mai achiziționa alte 200 de milioane. Dar termenul pentru a activa clauza de a cumpăra 100 de milioane din al doilea lot a expirat în martie fără ca UE să dea vreun semn. La sfârșitul acestei luni va expira și termenul pentru activarea clauzei în privința celorlalte 100 de milioane de doze din al doilea lot, iar Comisia Europeană nu pare în acest moment interesată de subiect.

Probleme cu livrările, cu siguranța procesului tehnologic și cu efectele secundare

La fel ca și în cazul AstraZeneca, UE ar putea fi nemulțumită de faptul că Johnson&Johnson nu și-a onorat contractul. Trebuia să livreze 55 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie, dar în prezent sunt livrate doar 12 milioane și e puțin probabil să-și respecte angajamentul.

O altă problemă a survenit când s-au descoperit cazuri de contaminare a vaccinurilor la o fabrică a producătorului. Agenția Europeană a Medicamentului a blocat mai multe milioane de doze câteva săptămâni, pentru a le analiza.

Livrările către UE au fost suspendate temporar, la un moment dat, când au apărut cazuri de tromboză.

Estimările UE arată că sunt suficiente doze Pfizer pentru a fi imunizată populația continentului până la sfârșitul verii. Un contract cu firma, pentru două miliarde de doze, va asigura și rapelurile din anii viitori, dacă va fi nevoie.

În acest moment, Uniunea Europeană mai ia în calcul vaccinul Johnson&Johnson doar pentru a face donații în programul umanitar COVAX, prin care se livrează doze către țările sărace.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Totul despre consilierul PSD care a scris că, „în Franța”, Clotilde Armand „era răpită și violată zile în șir”! Beizadea de primar incompatibil și condamnat penal

* Clotilde Armand, atacată în trafic! „Un bărbat agresiv a lovit cu pumnii în geam și a încercat să-mi deschidă ușa de mai multe ori”

* Amenzi grozave pentru Cerva, Tudy și încă doi „protestatari RTV”: 38.000 de lei costă gunoaiele aruncate lui Clotilde Armand!

* Judecătorul Danileț cere demisia a 7 din cei 9 membri ai CCR: „Aruncă România afară din Uniunea Europeană”!

* Mama premierului Florin Cîțu a murit la 7 zile după ce George Simion a târât-o într-un potop de minciuni

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. Demența starețului Zenovie: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” / „Vor fi zombi, ca drogații” / „Planul lor criminal, de genocid în lume…”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* TVR nu-i va prelungi contractul lui „Sărmăluță”. Acesta amenință cu tribunalul: „Vă promit că o să ne distrăm!”

* Top 3 al moderatorilor TV, în viziunea lui Ion Cristoiu: 1. Gâdea (Antena 3); 2. Ciutacu (RTV); 3 Cristache (TVR)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here