Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a câștigat alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor: 53,1%, față de 35% Opoziția unită (6 partide), după numărarea a 98% din voturi. După 12 ani la putere, Orban a obținut al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru – record în Europa.
Cetățenii Ungariei nu au sancționat autocrația și chiar tendințele dictatoriale ale lui Viktor Orban, al cărui regim a subordonat justiția, a sugrumat presa independentă și a introdus mari tensiuni între Budapesta și Bruxelles (UE). Maghiarii nu au pedepsit nici lipsa de empatie a Guvernului Orban față de suferințele țării vecine, Ucraina, ci au apreciat politica duplicitară a țării lor și apropierea de dictatorul criminal Vladimir Putin, care le-au adus gaz rusesc mult și ieftin.
Viktor Orban obține al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru, deschizând perspectiva ca alegerile din 2026 să-l găsească după 16 ani la șefia Guvernului maghiar. În ciuda așteptărilor optimiste ale opoziției, Orban și-a asigurat chiar o majoritate absolută, de două treimi, după redistribuire, în Parlamentul de la Budapesta.
După numărarea a 98% din voturi, partidul Fidesz – condus de Viktor Orban – a obținut 53,1%, iar Opoziție unită – 35,04%, a precizat Biroul electoral naţional.
Fidesz revendică 135 de locuri în Parlament, în timp ce alianța Opoziției va avea doar 56, iar partidul de extremă dreapta Patria Noastră – 7.
Dintre cele 106 de circumscripţii, Fidesz a câștigat în 88, iar Opoziția în 18.
Prezenţa la vot a fost puternică, de peste 68%, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018.
Repartizarea mandatelor în parlamentul de la Budapesta:
- Fidesz-KDNP: 135
- Opoziția unită: 56
- Patria Noastră: 7
- MNOÖ (minoritatea germană): 1
Orban: „O victorie atât de mare, încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea și de la Bruxelles”
Duminică seara, după anunțarea rezultatelor, Viktor Orban a ținut un discurs în fața susținătorilor săi. El a trimis o nouă săgeată către Uniunea Europeană: „Am câștigat o victorie atât de mare, încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea și de la Bruxelles”.
Declarația vine în contextul în care Orban a fost în mod repetat în dezacord cu Bruxelles-ul pe tema represiunii împotriva instituțiilor mass-media independente și pentru adoptarea politicilor anti-LGBTQ.
Liderul Opoziției, Peter Marki-Zay, și-a recunoscut înfrângerea.
După retragerea din politică a cancelarului german Angela Merkel, anunțată în 2018 și oficializată în 2021, Viktor Orban a rămas cel mai logeviv prim-ministru din Europa, devansându-l cu câteva luni pe olandezul Mark Rutte (din grupul popularilor europeni, de dreapta).
Orban este al 8-lea cel mai longeviv premier din lume, după cei din Cambodgia, St. Vincent & Grenadines, Dominica, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Fiji și Bangladesh.
te contrazic Grigore aici. Nu sunt orbanist, nu sunt de acord cu toate politicile lui Orban, insa Europa a esuat pe mai multe planuri, iar ungurii nu sunt de acord cu traiectoria UE. Asta nu inseamna ca ungurii sunt PRO Putin cum sustii tu! Ungurii sunt pentru familia traditionala, iar Putin aici castiga capital in Ungaria daca putem spune asa. Unde a gresit Orban din punctul meu de vedere este ca nu a condamnat vehement invazia – asa cum a facut erdogan vechiul prieten a lui putin. Dar de aici pana la a spune ca ungurii au ales cu Putin e cale lunga…
[…] * Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția –… […]
Orban bacsi, ia să vezi tu cum o să-i mănânci de sub unghii lui Pustalin și el ție… fiindcă altceva n-o să mai prea aveți ce hali, drajilor!
[…] * Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția –… […]