vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsUn gest simbolic major: numele românilor uciși de gherila sovietică în 1989...

Un gest simbolic major: numele românilor uciși de gherila sovietică în 1989 sunt citite de ambasadorul Americii!

-

Astăzi a fost cea mai reușită zi de 22 decembrie, din cele trei decenii post-comuniste. Acțiunile organizate de Ministerul de Interne și de grupurile civice implicate au dus la evenimente de anvergură, cu mare încărcătură simbolică.

Mii de oameni au urcat în „balconul lui Ceaușescu”, au văzut beciurile Securității, au mărșăluit pe traseul Piața Victoriei – Piața Romană – Piața Universității – Piața Revoluției, au eliberat peste 1.142 de baloane albe (câte unul pentru fiecare erou-martir din decembrie 1989), au aprins lumânări, au cântat „Imnul golanilor”.

Președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, și cel al Apărării, Nicolae Ciucă, s-au alăturat participanților, într-o atmosferă de solidaritate.

Un moment cu o simbolistică aparte, în Piața Revoluției, a fost citirea numelor celor 1.142 de eroi-martiri din decembrie 1989. La citirea listei au luat parte Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Marcel Vela, Nicolae Ciucă, dar și reprezentanții diplomatici a două țări occidentale, partenere ale României în NATO: Adrian Zuckerman (ambasadorul SUA la București) și o reprezentantă a Ambasadei Germaniei.

- Advertisement -

Remarcabil este faptul că, în locul în care în decembrie 1989 gherila sovietică (Ion Iliescu, Silviu Brucan, gen. Nicolae Militaru, Gelu Voican Voiculescu etc., plus „turiștii” trimiși de Gorbaciov) făcea legea și provoca un măcel de proporții apocaliptice, acum, după 30 de ani, se aude – puternică – vocea Americii.

Asta ne aduce o certitudine: situația geopolitică s-a schimbat fundamental în ultimii 30 de ani! Este un motiv de optimism pentru România: influența Moscovei a scăzut enorm, SUA și ceilalți parteneri occidentali sunt aici și nu ne vor abandona!

Adrian Zuckerman le-a adresat românilor salutul său și al președintelui Donald Trump. După ce a citit numele victimelor, a spus: „Dumnezeu să-i odihnească!”.

- Advertisement -

Pe fațada sediului Ministerului de Interne au fost proiectate numele tuturor celor uciși în decembrie 1989, dar și imagini simbolice pentru acele evenimente.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, alături de alți câțiva miniștri, au întâmpinat coloana de manifestanți în Piața Universității. Apoi s-au pus în fruntea coloanei care a plecat în marș spre Piața Revoluției.

 

De la Piața Victoriei până în Piața Revoluției, participanții la marș au scandat pentru libertate, dreptate, justiție și democrație.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -