Un fost deputat a aruncat grenade în poliţiştii veniţi să-l aresteze! Individul spusese că președinta Curții Supreme e „vrăjitoare” şi „prostituată”

0
908
Ex-deputatul Roberto Jefferson Monteiro Francisco

Roberto Jefferson, fost parlamentar brazilian și susţinător al preşedintelui Jair Bolsonaro (trumpist, extrema dreaptă), a aruncat cu grenade pentru a împiedica arestarea sa. El a rănit cel puţin doi poliţişti, au anunţat duminică autorităţile braziliene, transmite Agenția France Presse (AFP), citată de Agerpres.

Fostul deputat Roberto Jefferson Monteiro Francisco (69 de ani), de profesie avocat, trebuia să efectueze o pedeapsă cu închisoarea, decisă de Curtea Supremă (STF) pentru că a încălcat condiţiile arestului la domiciliu, după ce a atacat-o pe reţelele sociale pe preşedinta celei mai înalte instanțe din Brazilia.

În momentul arestării, în oraşul Levy Gasparian (statul Rio de Janeiro), Jefferson a aruncat spre polițiști grenadele pregătite din timp. Doi oameni ai legii „au fost răniţi de schijele de la o grenadă pe care a aruncat-o”, a informat Poliţia Federală (PF). Cei doi polițiști au primit îngrijiri medicale, iar acum se află în afara oricărui pericol, a precizat Poliția Federală, care și-a întărit prezenţa la faţa locului.

Roberto Jefferson se afla în arest la domiciliu ca urmare a unei condamnări pentru fapte de corupție.

Președintel Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a distanţat de fostul său parlamentar. „Suveranistul” Bolsonaro a scris pe Twitter: „Oricine deschide focul asupra unui poliţist trebuie tratat ca un bandit. Îmi exprim solidaritatea cu poliţiştii răniţi în acest episod”.

Şeful statului condamnase anterior „acţiunea armată” a lui Jefferson, care s-a închis timp de 8 ore în locuinţa sa şi a confirmat într-o înregistrare video că a făcut uz de arme, aparent fără intenţia de a-i răni pe polițiști.

Același Bolsonaro l-a încurajat însă pe Roberto Jefferson, de ceva vreme, să sfideze justiția braziliană, criticând în mod repetat anchetele judiciare derulate împotriva fostului deputat. În stilul consacrat la noi de Antena 3 și RTV, Bolsonaro a spus că anchetele se desfăşoară „fără niciun motiv constituţional sau vreo punere sub acuzare”.

Alexandre de Moraes, magistrat la Curtea Supremă (STF), a ordonat ca Jefferson să se întoarcă la închisoare pe baza mai multor încălcări ale condiţiilor arestului său la domiciliu.

Roberto Jefferson spusese recent despre preşedinta Curții Supreme, Carmen Lucia, că este o „vrăjitoare” şi o „prostituată”.

Roberto Jefferson

Incidentul de la arestarea lui Jefferson a avut loc cu o săptămână înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, când Jair Bolsonaro se va confrunta cu fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), favorit în sondaje.

Lula da Silva a scris pe Twitter: „Ofensele la adresa lui Carmen Lucia nu pot fi acceptate de cineva respectând democraţia. În societate a fost creată o formă de violenţă. O maşină pentru distrugerea valorilor democratice. Acest lucru generează comportamente cum este cel pe care l-am văzut astăzi”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* De ce geme Armata română, membră NATO, de ofițeri rusofili care-l aplaudă pe Putin. „Toți sunt antiamericani convinși, din motive ideologice. Pentru ei, America e Imperiul Răului”

* Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

* Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.