miercuri, februarie 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRușii pregătesc o catastrofă de proporții biblice: au minat barajul de pe...

Rușii pregătesc o catastrofă de proporții biblice: au minat barajul de pe Nipru, dar anunță că ucrainenii vor să inunde orașul Herson, după ce-l vor bombarda „ca la Mariupol”!

-

Înfrântă pe câmpul de luptă și pe cale să piardă Hersonul, Rusia se pregătește să lase în urma sa o catastrofă de proporții biblice. E vorba de detonarea barajului de pe Nipru, care ar inunda marele oraș, și de distrugerea totală a acestuia prin bombardamente similare celor de la Mariupol și din Donbass.

Semnele atrocităților pe care armatele ruse se pregătesc să le pună la cale au apărut în urmă cu câteva zile, când la posturile TV și în publicațiile controlate de Moscova a început o campanie de „preparare” a populației. Nivelul de manipulare atins de propaganda din Rusia îi permite lui Putin să le spună oamenilor absolut orice, iar publicul „de televizor” să și creadă. Populației i se spune, pe toate canalele posibile (TV, presa scrisă, presa online, canalele de Telegram), că ucrainenii vor să distrugă barajul de pe Nipru și că vor bombarda Hersonul „așa cum am văzut că au făcut-o în Mariupol, Severodonețk și Lisiceansk”.

Marele semnal de alarmă: propaganda Kremlinului a început să le spună rușilor că ucrainenii vor să distrugă Hersonul „cum au făcut-o la Mariupol, Severodonețk și Lisiceansk”. Localitățile respective au fost demolate de ruși cu artileria după rețeta pusă la punct în Siria

Acesta a fost, de fapt, și marele semnal de alarmă: la Mariupol, Severodonețk și Lisiceansk, localități cucerite până în iunie de ruși, aceștia au fost cei care, folosind artileria masiv, au aplicat rețeta perfecționată în timpul războiului din Siria. Orașele au fost transformate în grămezi de dărâmături pe măsură ce armata rusă înainta. Ucrainenii aflați în apărare nu aveau nici de ce și nici cu ce să-și distrugă propriile adăposturi.

La Severodonețk și Lisiceansk, cucerite în iunie de ruși, s-a atins dealtfel și apogeul acestei tactici, trupele Moscovei executând zilnic 55-60.000 de salve de artilerie asupra celor două orașe. La vremea respectivă, tocmai rușii au fost cei care au acuzat Ucraina că și-a bombardat propriile poziții, distrugând localitățile!

- Advertisement -

În seara zilei de miercuri, la televiziunea de stat Rossia 1, afirmațiile corespondentului Aleksandr Koț au constituit cel mai puternic semnal de alarmă cu privire la intențiile rușilor – știindu-se deja că tactica acestora este să-i acuze pe ceilalți de propriile lor fapte: „(…) Se pare că vor fi bătălii grele pentru Herson, în timpul cărora tabăra ucraineană nu va ezita să utilizeze orice armă împotriva cartierelor civile. Am văzut asta în trecut, nu doar în Mariupol, dar și în alte orașe precum Rubijne, Severodonețk, Lisiceansk, care au suferit distrugeri masive de la artileria inamică. Același lucru se va întâmpla cu siguranță și la Herson, în special de când comandantul operațiunii militare speciale Surovikin a spus că e posibil ca să fie folosite arme interzise. Cred că asta înseamnă folosirea muniției chimice sau inundarea zonei. Populația civilă este relocată în afara orașului pentru a minimiza pierderile printre civili. Este un pas dificil, dar total justificat“.

Inclusiv pomenirea armelor interzise de către Surovikin este foarte alarmantă. Bombele cu fosfor și cu fragmentare, pe care convențiile internaționale le interzic în zonele locuite de civili, au fost folosite până acum pe scară largă de ruși în localitățile atacate.

Invocarea de către corespondenții de război a posibilității ca ucrainenii să bombardeze Hersonul „așa cum au făcut-o la Mariupol, Severodonețk și Lisiceansk” a găsit un amplu ecou în rândurile populației rusești spălate pe creier, căreia i se spus astă-primăvară că „naziștii de la Kiev” și-au distrus propriile orașe.

- Advertisement -

Zelenski: „Rusia pregătește în mod conștient terenul pentru un dezastru pe scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice Kahovka”

La câteva zile după începerea campaniei mediatice a rușilor, care simultan își evacuează fidelii și administrația din Herson, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenția că Moscova pune la cale ceva: „Rusia pregătește în mod conștient terenul pentru un dezastru pe scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice Kahovka”.

Barajul ține în loc circa 18 milioane de metri cubi de apă și alimentează două treimi din Crimeea, dar și întinse suprafețe din sudul Ucrainei. Dacă barajul ar fi distrus, orașul Herson ar intra sub un strat de apă de 80 de centimetri – practic, ocuparea acestuia de către ucraineni ar deveni, pentru o perioadă, imposibilă. Alte 80 de localități vor fi inundate.

Președintele ucrainean a avertizat: „Sute de mii de oameni ar putea avea de suferit. Ar putea distruge aprovizionarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei. Acest atac terorist rus ar putea lăsa centrala nucleară Zaporojie (ZNPP – n. red.) fără apă pentru răcire; ZNPP ia apă din rezervorul Kakhovka. Chiar și funcționarea canalului, construit pentru alimentarea cu apă a Crimeei, în legătură cu care Moscova își «exprimă uneori îngrijorarea», va fi complet distrusă. Aceasta este adevărata atitudine a Rusiei față de Crimeea noastră ucraineană. În general, numai consecințele ecologice, umanitare și tehnogene devastatoare ale acestui atac terorist rusesc ar putea fi descrise ca o catastrofă istorică“.

Distrugerea barajului și inundarea Hersonului ar fi pretextul perfect pentru ruși să se retragă de pe malul vestic al Niprului, unde oricum e clar că nu mai pot rezista

Terenul e pregătit deja de Rusia pentru acest „atac sub steag fals”, cum l-a denumit Zelenski: „Angajații ucraineni au fost dați afară din uzina din Kahovka. Acum sunt acolo doar cetățeni ruși. Aceștia au control total asupra uzinei. Trebuie să acționăm imediat pentru a împiedica Rusia să pună în aplicare acest dezastru“.

Președintele ucrainean a cerut comunității internaționale să se implice și să trimită urgent o misiune internațională de monitorizare la uzina și barajul din Kahovka, înainte ca rușii să-și pună în practică planul criminal. „Rusia face acest lucru pentru a desfășura o altă operațiune sub steag fals, pentru a comite un atac terorist și a acuza Ucraina de acest lucru”, a declarat Zelenski.

Joi, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a scris, de asemenea, că rușii pregătesc terenul mediatic pentru a executa un atac sub steag fals asupra barajului de pe Nipru, pentru a justifica apoi retragerea lor din regiunea Herson.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Parlamentul Olandei nu s-a speriat nici măcar de Rareș Bogdan, care „se simte obligat” să „joace dur”! Olandezii au votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -