vineri, mai 31, 2024
AcasăLumeaEuropaUn fake-news care a făcut ravagii în Europa. De fapt, Finlanda NU...

Un fake-news care a făcut ravagii în Europa. De fapt, Finlanda NU reduce săptămâna de lucru la 4 zile și nici ziua de lucru la 6 ore

-

Mii de publicații și site-uri europene, inclusiv ziare prestigioase, au distribuit în ultimele zile informația că noul premier finlandez ar pregăti schimbări spectaculoase pe piața muncii: reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile + reducerea zilei de puncă de la 8 la 6 ore.

Informația, însă, este una veche și reluată denaturat acum, scrie ediția finlandeză a Newsnow, citată de radiodifuzorul public din țara nordică, Yle.

Sursa citată indică diverse publicații de prestigiu și/sau foarte populare din Marea Britanie, de la „The Guardian” la „Daily Mail”. Acestea au distribuit zilele trecute informația că noul premier finlandez, Sanna Marin (34 de ani) ar fi anunțat planul de a reduce săptămâna de lucru la 4 zile, cu 6 ore de lucru pe zi.

Informația nu e adevărată! Această măsură, evident populistă, nu este prevăzută în programul de guvernare al guvernului finlandez. Mai mult: surse guvernamentale finlandeze, citate de Newsnow, spun că ideea nici măcar nu este luată în calcul în viitorul apropiat.

- Advertisement -

În august 2019 – arată Newsnow -, mai mulți politicieni și activiști social-democrați finlandezi au luat parte la un eveniment prin care erau marcați 120 de ani de la înființarea partidului lor. Atunci, la o dezbatere, Sanna Marin (fost ministru al Transporturilor, devenit acum premier) a invocat ideea de a spori productivitatea prin reducerea săptămânii de lucru la 4 zile SAU a programului zilnic de lucru la 6 ore. Marin a transmis chiar un tweet pe această temă.

Așadar, era cu „sau”, nu cu „și”! Ori o măsură, ori cealaltă, nicidecum amândouă! Și era doar o discuție, nu o decizie!

Informația a atras, atunci, puțină atenție din partea presei. Ea a revenit în prim-plan printr-un material publicat în decembrie 2019 de site-ul austriac Kontrast, care a citat vorbele Sannei Marin din urmă cu câteva luni.

- Advertisement -

Apoi, informația a fost reluată de publicația belgiană New Europe, citată de multe dintre publicațiile britanice care au răspândit-o la începutul săptămânii. În New Europe, însă, informația inițială apărea, potrivit site-ului finlandez, scoasă din context, lăsând impresia că poziția referitoare la reducerea săptămânii de lucru ar fi fost exprimată de Sanna Marin după preluarea funcției de premier. Între timp, articolul de pe New Europe a fost modificat, având o formă – în sfârșit – corectă.

Site-ul finlandez Newsnow comentează amar: „Nu este cea mai păguboasă mostră de știre falsă, dar modul cum a fost preluată, adaptată și, esențial, a rămas neverificată de către publicații altfel credibile este îngrijorător, într-o epocă în care oamenii se pripesc să răspândească informații fără să verifice cât de adevărate sunt”.

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Oricum la noi nu mergea aplicat sistemul,noi îl avem original făcut de Iliescu după revoluție și anume cine-i harnic și muncește are tot ce vrea,iar cine-i leneș și chiulește are tot așa, dacă nu mai mult… democrație originală !!!!! De fapt la noi de vreo 30 de ani nu se mai muncește deloc,se fură într-una,…. indiferent la ce nivel….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -