Un comandant român a fost reținut de ciprioți pentru că nava sa a operat în zona Ciprului de Nord, ocupat de turci! Sindicatul Liber al Navigatorilor cere autorităților române să se implice în eliberarea marinarului

0
1270
Nava Red Garnet

Un comandant român de tanc petrolier a fost reținut luni de către autoritățile cipriote, care-l acuză că nava sa a operat în trecut într-un port din partea de nord a insulei, cea ocupată de Turcia în 1974.

Sindicatul Liber al Navigatorilor solicită celor mai înalte autorități române să intervină urgent pentru eliberarea marinarului arestat fără vină.

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) informează că, în seara zilei de 2 august 2021, în portul cipriot Vassiliko, un comandant de naționalitate română, în vârstă de 60 de ani, a fost reținut de pe nava sa, Red Garnet, aflată în acoră.

Red Garnet este un tanc de produse chimice și petroliere, sub pavilion Malta, cu capacitate de 50 000 tdw, construit în 2015.

Motivul reținerii este acela că nava Red Garnet a operat anul trecut într-un port cipriot din nordul insulei, zonă ocupată de Turcia începând din iulie 1974, autoproclamată în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord (care se întinde pe 36% din suprafața țării).

Agentul navei din portul Vassiliko dăduse garanții că nu există niciun pericol și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative, de represalii, în Cipru, țară membră a Uniunii Europene de la 1 mai 2004.

Cu toate acestea, fără nici o vină, comandantul român a fost reținut.

În conformitate cu legislația internațională, echipajul navei și încărcătura navelor comerciale au garantată securitatea, atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim.

Insula Cipru, cu zona de nord ocupată de turci

Sindicatul Liber al Navigatorilor adresează o scrisoare autorităților române, cerând acțiuni diplomatice urgente pe lângă ciprioți

SLN adresează, de la sediul din Constanța, o scrisoare-deschisă președintelui României, prim-ministrului, ministrului de Externe și celui al Transporturilor.

După ce descriu situația, reprezentanții navigatorilor români încheie prin a cere autorităților statale și guvernamentale din România să intervină, urgent și hotărât.

“ (…) Acest act ostil noi îl considerăm ca fiind un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă, suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.

Va rugăm, așadar, să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineți pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a făcut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat ar fi fost egal cu deturnarea navei, faptă care se pedepsește foarte aspru potrivit legilor naționale și internaționale!”

Scrisoarea este semnată de Adrian Mihălcioiu, președintele SLN, inspector-zonal al ITF (International Transport-Workers’ Federation, cu sediul la Londra).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tata era lider sindical al polițiștilor, fiica presta dansuri orientale și fura curent! Beizadeaua a fost parașutată în Poliție și la Transelectrica

* FOTO/VIDEO. Patronul restaurantului La Copac a fost complice la hărțuirea lui Dan Barna de către Oana Lovin! Horațiu Șerb a vegheat totul de la masa vecină. Fost consilier județean PRM, membru fondator al PRU, simpatizant AUR

* VIDEO. Oana Lovin, vuvuzeaua rusofilă, l-a hărțuit pe Dan Barna la restaurant. „Mănâncă ciorbă domnu’ Barna! Și alții n-au ce mânca acasă…”

* VIDEO. Mălin Bot, agresat la restaurantul anarhiștilor rusofili, la două zile după ce o pățise și Dan Barna. Ziaristului Bot i s-a interzis ceea ce videochatistei Oana Lovin i s-a permis: să filmeze

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* Delirul putinist al lui Dan Puric: „Genocid! Guvern criminal! Ne-am lăsat corupți de toate infecțiile și proxeneții Europei!”

* AUR mai pierde un parlamentar. „Oastea lui Simion” a ajuns la „minus 3” în 8 luni. Surse: Anamaria Gavrilă va trece la PSD

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Greșeala fatală a lui Bin Laden: nu le-a luat un uscător de rufe celor trei neveste ale sale! Indiciul prin care a fost localizat de CIA

* Scandal uriaș la Olimpiadă: două chinezoaice, medaliate cu aur, îi aduc un omagiu pe podium marelui criminal Mao

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here