luni, aprilie 15, 2024
AcasăJustițieUn caz de maximă gravitate: unei publicații i-a fost interzis să scrie...

Un caz de maximă gravitate: unei publicații i-a fost interzis să scrie despre un fost ministru al Justiției și soția judecătoare a acestuia!

-

O situație incredibilă a fost generată recent de o instanță din județul Argeș: unei publicații i-a fost interzis să publice orice articole referitoare la un fost ministru al Justiţiei, bântuit de probleme penale, şi la soţia sa judecătoare.

Publicaţia „Newsweek România” a fost notificată de Tudor Chiuariu (47 de ani) – fost ministru al Justiţiei timp de 8 luni (aprilie – decembrie 2007) în Guvernul Tăriceanu (guvern minoritar PNL, după ce PDL a fost scos de la guvernare) – că a obţinut în instanţă interdicţia „provizorie” de a mai scrie despre el şi soţia sa, Roxana Chiuariu, care este judecătoare.

Publicația Newsweek România a anunțat: „Vineri, 23 februarie, casa de avocatură Chiuariu & Asociaţii SCA trimitea un e-mail redacţiei Newsweek România, prin care eram notificaţi că trebuie să respectăm o ordonanţă preşedinţială a Tribunalului Argeş, emisă în aceeaşi zi, care ne interzice să publicăm orice articole referitoare la fostul ministru al Justiţiei şi la soţia sa judecătoare”.

Potrivit publicației menționate, Ordonanţa a fost emisă fără ca cei pârâţi, adică „Newsweek România” şi jurnalistul Stelian Negrea, să fie citaţi în proces.

- Advertisement -

„Newsweek România”: „Nu am primit încă nicio comunicare oficială din partea instanţei, deci nu ştim care poate fi motivarea unei asemenea decizii. O decizie care intră în contradicţie cu toată legislaţia europeană privitoare la libertatea presei şi care contrazice jurisprudenţa românească în materie”.

Minuta Tribunalului Argeș

„Interzice provizoriu pârâţilor să publice sau să transmită, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace, orice referiri privitoare la reclamanţi, în mijloacele de presă scrisă sau electronică, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024.

Obligă pârâţii să înceteze provizoriu acţiunile anterior menţionate, inclusiv sub aspectul publicării de articole, ştiri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România, pe pagina de internet www.newsweek.ro., în alte mijloace de informare în masă sau pe platforme de social media, cu privire la oricare dintre reclamanţi, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024.

- Advertisement -

Obligă pârâţii să plătească reclamanţilor suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Executorie, fără somaţie sau fără trecerea unui termen.

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Argeş.

Pronunţată azi, 23.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

Ce spune „Newsweek România”

„Avocatul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a reușit o performanță judiciară unică. Potrivit unei notificări trimise redacției «Newsweek România», o instanță de judecată ar fi decis că nu mai avem voie să scriem nimic despre el și despre soția sa judecătoare.

Vineri, 23 februarie, casa de avocatură Chiuariu & Asociații SCA trimitea un e-mail redacției «Newsweek România» prin care eram notificați că trebuie să respectăm o ordonanță președințială a Tribunalului Argeș, emisă în aceeași zi, care ne interzice să publicăm orice articole referitoare la fostul ministru al justiției și la soția sa judecătoare.

Hotărârea dată pe loc de judecătorul Bogdan Dumitru Cristian este fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. Nu am primit încă nicio comunicare oficială din partea instanței, deci nu știm care poate fi motivarea unei asemenea decizii. O decizie care intră în contradicție cu toată legislația europeană privitoare la libertatea presei și care contrazice jurisprudența românească în materie.

Iată textul notificării trimise redacției «Newsweek România» de angajații fostului ministru al Justiției:

«Subsemnații Roxana Chiuariu, Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiariu&Asociații – Societate Civilă de Avocați, toți reprezentați conventional de Chiuariu & Asociații SCA cu sediul (…), vă transmitem prezenta notificare prin care vă somăm ca de îndată să respectați hotărârea judecătorească anexată privind pe d-na Roxana Chiuariu, dl Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiuariu&Asociații – Societate Civilă de Avocați, având în vedere următoarele:

Prin Hotărârea nr. 66/23.02.2024 pronunțată de Tribunalul Argeș în dosarul nr. 1493/109/2024 s-au dispus următoarele măsuri împotriva pârâților Negrea Stelian-Gabriel și News International SA, această hotărâre judecătoarească fiind EXECUTORIE FĂRĂ SOMAȚIE SAU FĂRĂ TRECEREA UNUI TERMEN:

1. Interzicere provizoriu pârâților să publice sau să transmit, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace, orice referiri privitoare la reclamanții Roxana Chiuariu, Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiuariu & Asociații – Societate Civilă de Avocați, în mijloacele de presă  scrisă sau electronică, până la soluționarea definitive a dosarului nr. 1497/109.2024.

2. Obligă pârâții să înceteze provizoriu acțiunile anterior menționate, inclusiv sub aspectul publicării de articole, știri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România., pe pagina de internet www.newsweek.ro, în alte mijloace de informare în masa sau pe platforme de social media, cu privire la oricare dintre reclamanți, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024.

3. Obligă pârâții să plătească reclamanților suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.»

În aceeași comunicare, subalternii lui Chiuariu susțin că au anexat un extras de pe portalul instanțelor, dar nu și hotărârea propriu-zisă a Tribunalului Argeș.

Interdicția vine la scurt timp după ce jurnalistul Stelian Negrea, senior editor la Newsweek România, i-a trimis fostului ministru al Justiției un set de întrebări despre averea sa și a soției sale, Roxana Chiuariu, judecătoare la Curtea de Apel București, detașată la Consiliul Superion al Magistraturii, ca director de afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe.

Ordonanță emisă fără citare ca să nu ne putem apăra

Contrar tuturor uzanțelor, judecătorul Bogdan Dumitru Cristian nu a trimis nicio citație pârâților – jurnalistul Stelian Negrea sau societatea care editează revista «Newsweek România». Deși datele lor de contact apar în plângerea familiei Chiuariu.

În schimb, fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu – lansat în politică de infractorul Relu Fenechiu de la Iași –, a încercat în aceeași zi să ia legătura cu jurnalistul Sabin Orcan, managerul «Newsweek România». L-a sunat și apoi i-a scris un mesaj, dar nu a primit niciun răspuns.

O cerere similară respinsă în cazul Rise Project

O decizie similară a fost respinsă de Tribunalul București în martie 2023. Miliardarul israelian Beny Steinmetz a încercat atunci să oprească o anchetă a jurnaliștilor de la Rise Project la adresa investițiilor sale în România și în alte țări.

Ca și acum, s-a încercat o decizie fără citarea părților: «Să dispuneți, (…) fără citarea părților, interdicția imediată a numitului Radu Paul, jurnalist, și a publicațiilor/organizațiilor online Organized and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Rise Project România de publicare a oricărui articol care face referire la numele meu, (…) și a coborârii/anulării/ștergerii articolelor referitoare la persoana mea de pe platforma celor două publicații (…) până la soluționarea definitivă a acțiunii în cauză”, a scris avocatul omului de afaceri în cererea de chemare în judecată». Vezi link AICI.

(…) Informațiile publicate de Stelian Negrea s-au bazat pe date publice de notorietate. De pildă, faptul că Tudor Chiuariu a fost anchetat în două dosare de către DNA – cel al Poștei Române, în care a și fost condamnat la 3 ani și jumătate cu închisoare cu suspendare, și cel al retrocedărilor ilegale de păduri, în care procurorii l-au acuzat că a cerut 3 milioane de euro pentru a influența o serie de funcționari publici.

Nici Tudor Chiuariu, nici soția sa judecătoare, nici casa acestuia de avocatură nu au răspuns întrebărilor trimise. Ultimul set de întrebări – care a provocat obținerea pe loc a unei hotărâri de tip «botniță» la instanța din Pitești – despre «specializarea» fostului ministru al Justiției în apărarea celor care au probleme de integritate.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. George Simion „participă la efortul de destabilizare a Republicii Moldova“, confirmă oficial premierul Recean. Exact asta face și Rusia! Extremistul de la AUR a fost declarat persona non-grata peste Prut

- Advertisement -

4 COMENTARII

 1. Așa-i la bolșevici 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃
  Mulțumim din inimă Partidului și Iubitului Conducător 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

 2. „NOUA” „justitie” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT!

  PARE CA A TRECUT PRINTR-UN „DRESAJ”. CEI CARE S-AU ABATUT DE LINIA PARTIDULUI AU FOST PRIGONITI SI ALUNGATI, CEI CARE AU URMAT-O AU PRIMIT SI MI MULTE PRIVILEGII.

  • „Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a Danielei Panioglu, judecător al Curţii de Apel Bucureşti și care a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS. Nu este prima astfel de decizie în cazul judecătoarei”

   IATA UN EXEMPLU. AI CONDAMNAT UN NOMEKLATURIST DIN PARTI SI SECURITATE ? NU SCAPI. PARTIDUL SI SECURITATEA TREBUIE SA ARATA CE TI SE INTAMPLA DACA FACI ASA.
   DAU LECTII.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -