duminică, aprilie 21, 2024
AcasăDiasporaUn avion Wizzair din Craiova s-a apropiat la doar 60 de metri...

Un avion Wizzair din Craiova s-a apropiat la doar 60 de metri în aer de o aeronavă Air Europa!

-

O investigaţie a autorităţilor spaniole a scos la iveală cazul unui incident în care a fost implicat o aeronavă Wizz Air plecată din Craiova cu destinaţia Madrid. Întâmplarea care s-a petrecut pe 10 noiembrie 2018 se putea încheia tragic atât pentru pasagerii plecaţi din Craiova, cât şi pentru cei aflaţi într-un alt avion implicat în incidentul aerian.

Potrivit Comisiei de investigare a accidentelor din aviația civilă spaniolă (CIAIAC), un avion al Wizz Air marca Airbus A320 (cursa W6-3763 ), plecat pe ruta Craiova-Madrid, a fost la un pas să se ciocnească deasupra capitalei Spaniei cu o aeronavă a unei alte companii low cost, Air Europa – un aparat tip Express Embraer ERJ-195.

Aceasta din urmă opera cursa UX-1084 din Veneția, Italia, tot spre capitala Spaniei. În momentul în care ambele aeronave au ajuns deasupra zonei est a Madridului, s-au plasat pe aceeaşi traiectorie de zbor şi s-au apropiat periculos una de cealaltă.

- Advertisement -

Când controlorul de trafic aerian a observat că avionul Wizz Air plecat din Craiova coboară sub nivelul aprobat de turnul de control, pilotul aeronavei Airbus a primit ordin să urce din nou, dar instrucţiunile nu au fost puse în practică, din cauze încă neelucidate.

Turnul de control i-a cerut atunci celeilalte aeronave, Air Europa, să efectueze instant o manevră de „evadare” spre dreapta ei, deoarece la acel moment separarea verticală dintre avioane scădea rapid, ajungând la numai 170 de metri!

Dar manevra nu a ajutat la mărirea distanţei dintre avioane, deoarece aeronava Wizz Air continua să coboare periculos spre cea Air Europa şi nu răspundea la comenzi. La un moment dat distanţa între avioane a ajuns foarte mică: 60 de metri pe verticală şi aproximativ 300 de metri pe orizontală!!!

- Advertisement -

În cele din urmă, situaţia care anunţa un impact iminent a fost rezolvată aproape miraculos, deşi raportul nu dă detalii cum anume. E foarte probabil ca, văzând cum avionul venit de la Craiova continuă să coboare periculos înspre cel al companiei Air Europa, piloţii acestuia să fi luat singuri decizia de a ieşi de pe culoarul de zbor, pentru a evita impactul, bazându-se pe propriul radar de la bord, nu pe indicaţiile turnului de control.

Cert e că, la final,  ambele aeronave au continuat să aterizeze pe pista 18L a aeroportului din Madrid fără alte incidente, după cum reiese din datele furnizate de portalul The Aviation Herald.

Printre cauzele evocate în investigaţia autorităţilor aviatice spaniole, apar două posibile:

  • apropierea celor două aeronave s-a produs din cauza indicaţiilor eronate primite de la turnul de control privind nivelul de zbor la care trebuia să coboare avionul Wizz Air, piloţii acestuia neavând nicio vină, ei au executat doar manevra de aterizare cerută de monitorii de trafic
  • indicaţiile ulterioare privind îndepărtarea rapidă a celor două avioane, ca să fie evitat impactul, nu au fost puse în practică din cauza aglomerării comunicaţiilor cu turnul de control, o cauză care s-a adăugat celorlalte

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -