sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăNewsParlamentul European a aprobat fonduri de 6 miliarde de euro pentru Muntenegru,...

Parlamentul European a aprobat fonduri de 6 miliarde de euro pentru Muntenegru, Serbia, Kosovo, Macedonia, Albania și Bosnia, în pregătirea aderării la UE

-

Uniunea Europeană se pregătește pentru reluarea extinderii și investește masiv în țările din Balcani, pentru ca acestea să reducă din decalajul pe care-l au acum față de statele deja membre ale organizației. Parlamentul European a votat miercuri un plan de 6 miliarde de euro pentru Muntenegru, Serbia, Kosovo, Macedonia de Nord, Bosnia și Albania, acestea fiind în diverse stadii ale negocierilor de aderare la UE. Se repetă, practic, rețeta folosită deja în cazul precedentelor valuri de aderare, inclusiv cu România.

Pentru a intra în vigoare, textul trebuie să fie adoptat și de Consiliul European, care reprezintă un fel de a doua cameră legislativă a UE, unde sunt reprezentate toate cele 27 de state membre din acest moment.

Două miliarde de euro vor fi livrate sub formă de subvenții, iar patru miliarde – ca împrumuturi. Sunt și alte măsuri auxiliare extrem de importante, care și în cazul României au jucat, în anii de dinaintea aderării, un rol determinat în creșterea economiei. E vorba de deschiderea unor părți ale pieței unice pentru companiile din Balcani, formarea unei piețe regionale comune.
Acest sprijin nu vine însă necondiționat. UE cere statelor din Balcani să-și reformeze administrația și Justiția, să lupte cu corupția și să se alinieze politicilor externe comune ale UE. În subsidiar, asta înseamnă mai ales pentru Serbia să renunțe la relațiile toxice cu Rusia lui Putin și China lui Xi Jinping.

Comisia Europeană a structurat planul pe patru piloni: 1. Integrarea în piața unică, 2. Piață comună regională, 3. Accelerarea reformelor fundamentale, 4. Creșterea asistenței financiare.

- Advertisement -

Toate plățile vor fi însă făcute în condiții stricte și vor fi legate de alinierea statelor candidate la politica externă și de securitate comună a UE.
Dacă în privința politicii externe se cere mai ales renunțarea la jocul dublu cu Rusia și China, în ce privește politica de securitate vizează în principal combaterea imigrației ilegale, dar și a crimei organizate. Serbia și Bosnia, mai ales, sunt focare de așa ceva.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Bolșevicii locali își freacă mâinile : vin banii UE !!! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. In Kosovo toti umbla cu pistoalele la briu. Cum vor intra ei in UE? Bosnia-Hertegovina risca sa se dezmembreze si sirbii de acolo sa adere la Serbia.
    Cei de la Bruxelles se gindesc la toate astea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -