vineri, mai 24, 2024
AcasăDezvăluiriOpoziția anti-Maia Sandu s-a adunat la Moscova pentru a bloca aderarea Moldovei...

Opoziția anti-Maia Sandu s-a adunat la Moscova pentru a bloca aderarea Moldovei la UE și a o readuce în lesa Rusiei

-

Partidele de opoziţie pro-ruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile pro-europene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică la Moscova, unde se află de ceva vreme şi oligarhul fugar Ilan Şor. Trădătorii Moldovei au anunţat că formează un bloc electoral care-și propune să readucă țara sub opinca Rusiei, relatează Reuters şi NewsMaker, preluate de News.ro.

Alianţa pro-rusă, patronată de Ilan Şor (37 de ani), oligarhul condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară masivă și fost primar al orașului Orhei, se va numi „Victorie” („Pobeda”). Una dintre figurile de prim-plan ale ei este guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul (37 de ani), care deja se află la Moscova pentru a treia oară în mai puţin de două luni.

La evenimentul de duminică, desfășurat la un hotel din Moscova, din apropierea Kremlinului, Ilan Șor a declarat: „Propunem o nouă cale pentru Moldova. Ideea UE este o simplă fantomă, care este distructivă pentru cetăţenii noştri şi pentru ţară. Sarcina noastră este să le arătăm oamenilor alternative care au funcţionat de-a lungul timpului”.

Șor a adăugat că alianţa sa îşi propune „reînnoirea legăturilor deteriorate cu Rusia şi cu organizaţiile regionale conduse de Rusia”.

- Advertisement -

Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei și reprezentantă a fostului partid ȘOR, a declarat că grupul electoral are ca scop „apărarea independenţei Moldovei, evitarea atragerii ţării în operaţiuni militare şi restabilirea legăturilor de prietenie cu Rusia”.

Guţul a vizitat Rusia de două ori în ultimele două luni şi a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva guvernului central al Moldovei.

Șor vrea „parteneriat cu Federația Rusă”, Tauber denunță „inamicii”: Maia Sandu și UE

„Este o echipă de vis”, a declarat Ilan Şor când i-a prezentat pe membrii blocului electoral. Printre aceștia, alături de Șor, se numără Evghenia Guţul (guvernatoarea Găgăuziei), deputata Marina Tauber (adjuncta lui Șor în fostul partid al acestuia), Alexei Lungu (liderul partidului „Şansă”), Natalia Parasca (șefa partidului „Renaştere”) și câțva deputaţi din fostul partid ŞOR.

- Advertisement -

Ilan Șor: „Mulţi dintre voi se întreabă de ce la Moscova. Explic. Desigur, cu plăcere, am fi făcut acest eveniment la Chişinău, la Orhei, în Găgăuzia şi în alte regiuni ale ţării noastre. (…) Astăzi, în Moldova, orice persoană care gândeşte altfel nu are dreptul să vorbească. (…) Orice adunare politică se încheie cu arest, cu cercetări efectuate de către partidul de la putere. Alternativa noastră este prietenia, colaborarea, parteneriatul cu Federaţia Rusă, cu parteneri istorici ai Republicii Moldova”.

Marina Tauber: „Aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea. În sală s-au adunat oamenii care înţeleg cât de important este ca întreaga opoziţie moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva problemelor pe care le-au adus UE şi conducerea în persoana Maiei Sandu şi PAS”.

Ulterior, pe scena hotelului din Moscova au cântat doi interpreți ruși, Nikolai Baskov și Filip Kirkorov, precum și soţia lui Ilan Şor, rusoaica Jasmin, care a cântat atât în rusă, cât şi în română.

Ilan Şor s-a născut la Tel Aviv, iar din 2019 locuieşte în Israel. El a fost condamnat anul trecut în legătură cu „furtul secolului” din Republica Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar în 2014. Autorităţile moldoveneşti au cerut de mult timp extrădarea sa.

Partidul politic care-i purta numele a fost interzis, dar un nou partid asociat cu el are suficientă susţinere pentru a intra în Parlament, potrivit sondajelor de opinie.

Ilan Şor se află pe „lista neagră” a persoanelor sancţionate de guvernele american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse de Canada şi UE, pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

„La Moscova s-a creat Blocul criminal organizat Victoria/Pobeda, împotriva Moldovei”

Dintre autorităţile de la Chişinău, primul a reacționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a scris pe Facebook că „blocul Șor” a fost creat „la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc”.

Andrei Spînu: „Întreaga ţară i-a văzut pe aceşti trădători de neam la Moscova. Cred că putem spune clar: la Moscova s-a creat Blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc. Totuşi, nu toţi sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chişinău, în spatele la tot felul de partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”.

Într-o reacţie pentru NewsMaker, reprezentanţii partidului de guvernământ, PAS, au declarat: „Este ruşinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina. Moldova îşi continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace şi justiţie corectă”.

La alegerile din 20 octombrie 2024, Maia Sandu se va confrunta cu fostul preşedinte şi lider al Partidului Socialist, Igor Dodon, care a îndemnat alegătorii săptămâna trecută să boicoteze referendumul organizat simultan cu alegerile, pe motiv că preşedinta îl foloseşte pentru a fi realeasă. Sondajele o creditează pe Maia Sandu cu un sprijin de 35,1% în primul tur, faţă de 15,8% pentru Dodon.

Dodon şi liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin, şi el fost preşedinte al ţării, au o cauză comună cu Şor în ceea ce priveşte opoziţia faţă de referendum. Însă aceştia nu au dat indicii că ar acţiona în mod concertat.

Artiștii ruși plătiți de Șor pentru a face propagandă Rusiei și războiului din Ucraina

Interpretul rus Filip Kirkorov, care a cântat la evenimentul electoral al lui Ilan Şor de la Moscova, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. S-a întâmplat în iunie 2022. Kirkorov s-a numărat printre interpreţii ruşi invitaţi să cânte în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la un eveniment al cărui organizator oficial figura activistul Veaceslav Valico – candidat independent la ultimele alegeri parlamentare (reprezentat atunci, la dezbaterile electorale, de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon). Procurorul general interimar a declarat căp Partidul ŞOR, declarat neconstituţional în Moldova, este cel care a plătit 260.000 de dolari pentru organizarea concertului.

Kirkorov se află printre persoanele publice din Rusia vizate de sancţiuni în Ucraina, din cauza faptului că susţin războiul declanşat de Rusia.

Filip Kirkorov

În aprilie 2023, Filip Kirkorov a publicat un video în care îndemna locuitorii Găgăuziei, care urmau să-şi aleagă başcanul, s-o voteze pe Evghenia Guţul. Artistul din Rusia spunea că are încredere în echipa lui Ilan Şor, numindu-l pe cel din urmă „prieten”.

A doua zi, cu un mesaj asemănător a ieşit şi cântăreţul Nikolai Baskov, care a promis că va ţine un concert la Comrat. Ulterior, şi soţia lui Şor, Jasmin, a venit cu acelaşi îndemn.

În mai, în ajunul turului 2 al alegerilor pentru başcanul Găgăuziei, interpreţii ruşi Nikolai Baskov, Filip Kirkorov şi Stas Mihailov au lansat o versiune în limba rusă a imnului autonomiei găgăuze, căruia i-au filmat şi un videoclip.

La rândul său, Nikolai Baskov a susţinut în repetate rânduri agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. El a vizitat bazinul Donbass nu doar pentru a susţine concerte, ci şi pentru a oferi ajutor militar.

Nikolai Baskov

În iunie 2023, Baskov şi un alt interpret rus pro-Kremlin, Grigori Leps, au declarat că vor plăti câte un milion de ruble pentru distrugerea tancurilor occidentale Leopard şi Abrams furnizate Ucrainei.

În ceea ce-o priveşte pe soţia fugarului Ilan Şor, Sara Şor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, aceasta se află sub sancțiunile Canadei, din noiembrie 2023. Interpreta rusă a fost inclusă pe lista sancţiunilor alături de alte 8 persoane, pentru dezinformare şi propagandă, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

Ilan Șor și soția sa rusoaică, Sara Șor (Jasmin)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Astia sunt deja tradatori de tara si ar trebui sa li se interzica sa mai intre in Moldova si retrasa cetatenia.Sunt multi si pe la noi,si ei ar trebui expulzati definitiv: puric,dorel visan,preotul cu care a plecat la Moscova,guse,terhes,sosoaca,simion,lulea,claudiu tarziu si nu in ultimul rand,adrian severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -