vineri, mai 24, 2024
AcasăLumeaAmericaCongresul SUA deblochează, în sfârșit, ajutorul militar pentru Ucraina! În două săptămâni...

Congresul SUA deblochează, în sfârșit, ajutorul militar pentru Ucraina! În două săptămâni se schimbă situația pe front. Revine optimismul în tabăra pro-ucraineană, rușii sunt furioși

-

Congresul SUA s-a mișcat, în sfârșit, în componenta sa cea mai conservatoare: Camera Reprezentanților. Votul de sâmbătă, pentru deblocarea ajutorului militar și financiar pentru Ucraina, are șanse mari să fie urmat rapid de o aprobare similară și în Senat, unde „gruparea Trump” din Partidul Republican e mai puțin influentă, iar democrații dețin controlul.

Camera Reprezentanților a votat legea care permite Armatei americane să trimită urgent în Ucraina echipamente și muniție, precum și să-și completeze stocurile în urma ajutoarelor deja trimise până acum către Kiev.

Rezultatul zdrobitor al votului pro-Ucraina (311-112) a fost întâmpinat cu aplauze de către democrați, care au agitat steaguri ucrainene.

Toți cei 210 democrați au votat în favoarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, de aproape 61 de miliarde de dolari. În tabăra republicană, 101 congresmeni au votat pro-Ucraina (moderații non-trumpiști), dar mai mulți (112) s-au opus acestei legi.

- Advertisement -

Legea urmează să fie votată și de Senat, apoi promulgată de președintele Joe Biden, dar acești doi pași vor fi mult mai rapizi, estimează analiștii, pe baza ecuației de putere de la Washington. BBC estimează că Senatul va vota chiar săptămâna viitoare. Camera superioară, cu majoritate democrată, și-a arătat deja sprijinul pentru o legislație similară privind ajutorul pentru Ucraina, printr-un vot dat la începutul anului.

De asemenea, legea include solicitarea către președintele SUA ca anumite fonduri pentru Ucraina să fie egalate de alți donatori. Așadar, în urma negocierilor cu partenerii europeni, ajutorul pentru Kiev va spori considerabil.

Mai mult de jumătate dintre republicani au votat împotriva ajutorului acordat Ucrainei

Într-o ședință de peste 4 ore, Camera Reprezentanților a dat sâmbătă câteva voturi istorice. Ajutoarele militare pentru Ucraina, Israel și Taiwan au fost votate separat, astfel:

- Advertisement -
 • ajutorul acordat Ucrainei (60,84 miliarde de dolari) – 311 voturi pentru, 112 împotrivă și o abținere;
 • ajutorul acordat Israelului (26,4 miliarde de dolari) – 366 pentru, 58 împotrivă, 7 abțineri;
 • ajutorul acordat zonei Indo-Pacific / Taiwan, Filipine și alți aliați-cheie ai SUA (8,1 miliarde de dolari) – 385 pentru, 34 împotrivă, o abținere.

În total, pachetul de ajutor pentru cele trei regiuni fierbinți (Ucraina + Israel + aliații SUA din regiunea Indo-Pacific), votat sâmbătă de Camera Reprezentanților, ajunge la peste 95 de miliarde de dolari (mai exact, 95,34 miliarde).

Cum vor fi împărțiți banii pentru Ucraina

 • 23 de miliarde de dolari – pentru înlocuirea, de către Pentagon, a echipamentelor militare și muniției furnizate deja Ucrainei;
 • 14 miliarde de dolari – asistență de securitate pentru Ucraina;
 • 11 miliarde de dolari – finanțarea unor operațiuni militare americane în zona Ucrainei;
 • rambursarea cheltuielilor de apărare și instruire realizate de Pentagon pentru Ucraina;
 • transferul sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de la Armata SUA la cea ucraineană;
 • sprijin economic pentru Ucraina;
 • asistență pentru refugiați.

Rusia: „Decizia SUA va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”. Zelenski: „Va ajuta la salvarea a mii și mii de vieți”

Primă reacție a Rusiei a fost de furie, fiind exprimată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

Dmitri Peskov: „Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă. Va îmbogăţi şi mai mult Statele Unite ale Americii şi va ruina şi mai mult Ucraina, omorând şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat pe rețeaua X (fostă Twitter) la doar câteva minute după votul de la Washington.

Volodimir Zelenski: „Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților din Statele Unite, ambelor partide și personal președintelui Camerei, Mike Johnson, pentru această decizie, care va ține istoria pe calea corectă. Democrația și libertatea vor fi întotdeauna importante, la nivel global, și nu vor dispărea atâta timp cât America va ajuta la protejarea lor. Ajutorul vital aprobat azi de Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va ajuta la salvarea a mii și mii de vieți și va face ca ambele noastre națiuni să fie mai puternice. Pacea și securitatea pot fi obținute prin gesturi puternice. Sperăm că acest proiect de lege va avea spirjin în Senat și va fi trimis președintelui Biden. Mulțumesc, America!”.

Situația critică în care a ajuns Ucraina, în lipsa ajutorului american

Ajutorul militar american e vital pentru Ucraina. Armata Kievului duce o lipsă acută de muniție de artilerie. Președintele Zelenski  declarat recent că acesta este principalul motiv al pierderilor suferite pe front de ucraineni: „Artileria noastră se află în raport de 1 la 10 (față de cea a Rusiei – n. red.). Forțele inamicului ne împing înapoi în fiecare zi”.

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că dacă SUA nu trimite mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului.

Bill Burns: „Cu impulsul pe care l-ar da asistenţa militară, atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024. Fără asistență suplimentară, imaginea este mult mai îngrozitoare. Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice”.

Calendar optimist: primele arme din noul pachet de ajutor vor ajunge pe front în cel mult două săptămâni!

Pentagonul are pregătită o „infuzie masivă” de echipament militar pentru Ucraina. Echipamentele militare și muniția sunt „gata de transfer”, au dat asigurări oficiali americani.

Acum mai sunt așteaptate doar votul din Senat și avizul lui Joe Biden pentru ca Armata Ucrainei să fie întărită puternic.

În încercarea de a accelera procesul de înarmare a Ucrainei, Departamentul Apărării a început să asambleze pachetul de asistență militară cu mult înaintea voturilor din Congres, scrie Washington Post, citând surse de la Washington.

Odată ce proiectul de lege va fi finalizat, va dura mai puțin de o săptămână pentru ca unele dintre arme să ajungă pe câmpul de luptă, în funcție de locul în care sunt depozitate, au explicat alte surse. Unele echipamente militare militare se află în SUA, altele chiar în Europa.

Așadar, dacă săptămâna viitoare se va da votul și în Senatul SUA, iar președintele Joe Biden va promulga legea imediat – așa cum a promis –, prima tranșă din noul pachet de ajutor militar american va ajunge pe frontul din Ucraina în mai puțin de două săptămâni!

8,1 miliarde pentru stoparea Chinei

Pachetul de 8,1 de miliarde de dolari votat de Camera Reprezentanților ca ajutor pentru aliații SUA din regiunea Indo-Pacific are scopul de a contracara acţiunile agresive ale Chinei în regiunea respectivă.

Din suma totală, 3,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru dezvoltarea infrastructurii submarine, 2 miliarde de dolari pentru finanţarea militară externă a Taiwanului şi a altor aliaţi-cheie, iar 1,9 miliarde de dolari pentru refacerea serviciilor de apărare furnizate Taiwanului şi partenerilor regionali.

Dintre aliații-cheie ai SUA care au nevoie de ajutor, cea mai critică aituație o traversează Filipine, ca urmare a acțiunilor agresive ale Chinei. Regimul comunst de la Bejing încearcă să acapareze insule și ape maritime care nu-i aparțin, în Marea Chinei de Sud, care desparte China de Filipine.

Aceeași agresivitate a Beijingului se manifestă și în Strâmtoarea Taiwan, dar și în Marea Japoniei. China a demarat chiar construcția unor insule artificiale, pentru ca ulterior să pretindă că anumite ape internaționale au devenit proprietatea sa.

O altă măsură împotriva ofensivei chineze: „americanizarea” TikTok-ului sau interzicerea sa

Tot în ședința istorică de sâmbătă, Camera Reprezentanților a votat reguli noi privind rețeaua de socializare chineză TikTok.

Dacă firma-mamă din China nu vinde aplicația, atunci noua lege permite interzicerea TikTok-ului în SUA! Este o decizie prin care Washington-ul încearcă să elimine controlul Guvernului chinez asupra unei rețele sociale cu mare penetrare în publicul american.

Totodată, legislația adoptată prevede noi sancțiuni împotriva Chinei, Rusiei și Iranului, precum și măsuri pentru vânzarea activelor rusești înghețate pentru a genera venituri pentru Ucraina.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

8 COMENTARII

 1. Foarte bine, asta e linia corectă…. dacă nu USA dă ieșire soluțiilor atunci cine???… doar ei au aceste capacități!!!… iar Kremlinul poate să-și scrie nemulțumirile și friciile pe o bară de gheață și să-l pună la soare.
  🇪🇺🇺🇲❤️

 2. Acest ajutor a fost dozat de la inceput.Niciodata nu s-a pus problema ca Ucraina sa piarda,asta pentru ca miza era mult mai mare:schimbarea regimului criminal de la Kremlin.
  Este ca in sah,ai muncit atat sa aduci adversarul intr-o pozitie proasta si acum sa il scapi printre degete.Nu a existat o miscare mai inteligenta decat decimarea armatei ruse in Ucraina,ruinarea economica a Rusiei si sa i se scoata rusului de rand imperialismul din cap.
  In aceasta pozitie fara iesire ii dai adversarului sah-mat nu altfel.Multi amatori ca in sah,se uita de pe margine si vad Ucraina ca piesa importanta,in fapt de la inceput miza razboiului pentru occident a fost Rusia.Razboiul informational a functionat perfect.Putin a fost batut cu armele sale.

  • Asa sa fie, numai ca, una este sa joci cu niste piese fara minte – le dirijezi cum vrei tu – si alta cu piese vii, fiecare cu propria ei simtire.
   Dupa atatea orori, tare mi-e teama sa nu vina alti indoctrinati mai descreierati si sa treaca, de la amenintari radicale, la fapte radicale. Miza e foarte mare pentru ambele tabere si escaladarea poate avea efecte catastrofale.
   Raman la ideea ca, in mileniul in care ne aflam, ratiunea trebuie sa invinga orgoliile, si asta cat mai repede. Altfel… inaine, dupa Paste… Apocalipsa ne paste!

  • Ai dreptate Mutulica! Rusia este departe de a fi invinsa fie ca ne place fie ca nu. Cele 61 miliarde se vor duce la fel ca si celelalte, in groapa fara fund a razboiului. De fapt, scopul celor 61 miliarde este imbogatirea firmelor americane care vor produce in continuare armament platit de guvernul american, a spus-o chiar un analist american. Ucraina este victima colaterala, dar ce mai conteaza?

 3. Rusia nu se va alege cu nimic din Ucraina si va pierde si Crimea.Daca ar fi lasati sa castige ceva ar fi ca si cum agresiunea e premiata.Dar nu va fi,regimul Putin va fi inlaturat.Rusia se va dezintegra fostele republici se vor disocia.Iar trolii lui Putin de pe aici vor aranja marfa in supermarketuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -