Ucraina interzice zborurile spre Iran și Irak, după catastrofa de la Teheran. Suspiciuni că aeronava a fost doborâtă

1
761
Imaginea tragediei de la Teheran

La o zi de la catastrofa aviatică de la Teheran, soldată cu moartea a 167 de pasageri și a întregului echipaj, Ucraina a interzis orice zbor dinspre Kiev spre Iran sau Irak, pentru toate avioanele companiei private International Airlines. Regula e valabilă și pentru alți operatori de linie înregistrați în Ucraina.

Premierul Alexei Gonciariuk a făcut anunțul oficial pe pagina sa de Facebook. „Începem un audit neprogramat al operațiunilor de zbor, menținem navigabilitatea aeronavelor, efectuăm întreținerea echipamentelor de aviație și a sistemului de management al siguranței zborului. Până la soluționarea cauzelor catastrofei, toate zborurile spre Iran și Irak sunt interzise”, a declarat el.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a spus că va face tot posibilul pentru a se afla adevărul în legătură cu prăbușirea aeronavei ucrainene: „Cu siguranță, vom afla adevărul. Pentru asta, se face o anchetă detaliată și independentă, în conformitate cu dreptul internațional”.

9 ianuarie, zi de doliu național

Investigarea accidentului va fi realizată de o comisie creată de Organizația Aviației Civile din Iran, în cadrul căreia vor fi prezenți și 45 de specialiști ucraineni din Serviciul Aviației de Stat, Biroul Național de Investigare a Accidentelor și Incidentelor cu Aeronave și reprezentanți ai companiei de stat. La Teheran au ajuns și reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate și Apărare, Serviciului de Securitate al Ucrainei, Serviciului de Urgență de Stat, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe.

Președintele Volodimir Zelenski a încercat să stopeze avalanșa de teorii conspiraționiste în legătură cu cauzele tragediei. „Acum, spațiul nostru informațional este plin de numeroase teorii și conjuncturi cu privire la tragedie. În astfel de cazuri, viteza poate interfera cu adevărul. Trebuie să așteptăm cel puțin raportul preliminar al comisiei de anchetă. Și îi rog pe toți să se abțină de la manipulări, speculații, teorii conspiraționiste, aprecieri categorice pripite și versiuni neconfirmate. Acesta nu este un subiect pentru rețelele de socializare, senzațiile și teoriile conspirației. Avem nevoie de răbdare, rezistență și înțelepciune”.

Ziua de 9 ianuarie a fost declarată oficial zi de doliu național în Ucraina.

Primele concluzii, după numai o zi

Organizaţia Aviaţiei Civile (CAO) din Iran a precizat, într-un raport preliminar, că avionul Boeing 737-800 al companiei ucrainene International Airlines, care s-a prăbuşit miercuri la Teheran, a încercat să se întoarcă după ce s-a descoperit că avea o problemă. Aeronava era în flăcări când se afla în aer, susține instituția de la Teheran, citată de AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Avionul a dispărut de pe radare la momentul când a atins o altitudine de 2.400 de metri. Pilotul nu a transmis niciun mesaj radio privind circumstanţe neobişnuite”, a precizat CAO în primul său raport al anchetei preliminare, publicat în noaptea de miercuri spre joi pe pagina sa de internet.

„Avionul, care se îndrepta iniţial spre vest pentru a ieşi din zona (aeriană a) aeroportului, a făcut dreapta după apariţia unei probleme şi era pe drumul de întoarcere spre aeroport în momentul prăbuşirii”.

Aeronava, care zbura spre Kiev şi care avea la bord în special iranieni şi canadieni de origine iraniană, s-a prăbuşit la scurt după decolarea de pe Aeroportul „Imam Khomeini” de la Teheran.

Potrivit unor martori de la sol şi dintr-un alt avion aflat în trecere la mare altitudine, citaţi în raportul Organizaţiei Civile Aeriene din Iran, avionul era în flăcări când încă se afla în aer, iar incendiul s-a intensificat în timpul prăbușirii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Infernul creat de „Doctorul Prăjeală”. Beuran a comis greșeli grave ca șef de secție. Încă un pacient ars, cazul a fost ascuns anul trecut

Replică de țață a Gabrielei Firea către ministrul Turismului: „Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!”

WhatsApp nu va mai funcționa, de la 1 februarie, pe milioane de telefoane. Vezi dacă telefonul tău va fi afectat!

1 COMENTARIU

  1. Interesant !!!!…. așa spuneau și de accidentul din Ucraina…avion doborât de ruși…. să lăsăm specialiști din Iran să ce ???…că care specialiștii ???.aia cu sutană…???…ai să fim serioși, mortul e di vină…..sau soros,statul paralel, rezist,…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here