În Ucraina au ajuns deja zeci de obuziere ultramoderne M777, care pot fi transportate și cu elicopterul. Primele au intrat în acțiune cu rezultate excelente

0
4249
Obuziere M777 în cala avionului de transport american, în drum spre Ucraina

La doar câteva zile după întâlnirea de la baza militară Ramstein, din Germania, unde 40 de lideri ai lumii libere au convenit să acorde sprijin Ucrainei în fața agresiunii Rusiei, țara atacată primește primele arme grele. Peste jumătate din cele 90 de obuziere ultramoderne M777 promise de SUA au fost livrate deja. La fel s-a întâmplat cu 6 obuziere M777 trimise de Australia, care a trimis și vehicule blindate.

Armata ucraineană a intrat deja în posesia a peste 45 din cele 90 de obuziere M777 pe care americanii s-au angajat să le livreze, scrie revista de specialitate Stars and Stripes (stripes.com). Simultan, s-a finalizat instruirea primului lot de 50 de militari ucraineni care să folosească aceste arme de ultimă generație, mult peste orice au rușii la dispoziție.
Informația a fost confirmată de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cursul zilei de miercuri.

Vor urma și alte loturi de ucraineni care vor fi instruiți în SUA, dar cei 50 care se întorc acum în Ucraina vor aveași rolul de instructori, ei urmând să formeze la fața locului și restul camarazilor. „Lucrăm acum cu o a doua tranșă de peste 50 de oameni, care se antrenează în aceeași locație din afara Ucrainei”, a spus Kirby.

Oleksei Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, a spus tot miercuri că tunarii ucraineni care lucrează pe obuzierele calibru NATO de 155 mm „au lovit ținta cu prima lovitură”. Calibrul tunurilor de proveniență sovietică e de 152 mm.

Obuziere M777 pe aeroport, gata de îmbarcare

Obuzierele M777 sunt ultraperformante și dețin o serie de recorduri care le fac unice în lume în acest moment. Deși sunt de calibrul 155 mm și bat până la 30 de kilometri distanță, sunt primele de acest fel care cântăresc mai puțin de 4218 kilograme – cu 41% mai puțin decât tunurile de același calibru din generația anterioară.

Acest lucru se datorează faptului că este folosită o tehnologie nouă și inovativă, de aliaj de titaniu și aluminiu. Pentru că e atât de ușor, poate fi transportat cu elicopterul, rapid, dintr-un loc într-altul, ceea ce reprezintă un avantaj enorm. M777 dispune de un sistem digital de control al tragerii, care își configurează traiectoria, localizează ținta și permite intrarea în acțiune foarte rapidă.

Dacă e folosită și muniție Excalibur cu ghidare GPS, se poate executa foc extrem de precis până la 40 de kilometri depărtare. În acest fel, aria acoperită de o singură baterie de M777 poate ajunge la 1.250 de kilometri pătrați!

Aceste obuziere au trecut deja probab focului în războiul din Afganistan, precum și în conflictele din Irak și războiul civil din Siria.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Atentatele din Transnistria, opera spionilor ruși conduși de generalul Razgonov, venit în 2019 și pus consilier al președintelui separatiștilor. Rețeaua sabotorilor, divulgată de angajați ai Securității din Tiraspol

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

* Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

* Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

* Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

* Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Mama Dianei Șoșoacă îi calcă pe urme celebrei sale fiice-urlătoare. Cu cine a ajuns să se judece medicul ginecolog Alice Florescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here