Trump vrea ca SUA să cumpere Groenlanda! Politicienii din Danemarca au luat foc la auzul dorinţei preşedintelui american

1
1843

Donald Trump și-a făcut mare parte din avere cu afaceri imobiliare. Acum, potrivit relatării mai multor martori ai conversațiilor sale dezvăluite de The Wall Street Journal, președintele american ia în considerare posibilitatea ca țara sa să cumpere un teritoriu imens: cei peste două milioane de kilometri pătrați (de patru ori teritoriul Spaniei) ai insulei Groenlanda, regiune autonomă a Danemarcei.

Președintele Statelor Unite a exprimat ideea în faţa consilierilor săi, cu ocazia diverselor dineuri și conversații. El a întrebat dacă SUA pot achiziționa Groenlanda, imensa insulă bogată în resurse naturale și cu o locație geostrategică ideală – între America de Nord, Europa și Arctica. Doi dintre martorii discuţiilor cu Trump afirmă că președintele a adresat întrebări consiliului consultativ la Casa Albă dacă achiziția este posibilă.

Conform informațiilor, unii dintre consilieri au susținut ideea preşedintelui american drept o mișcare interesantă pentru interesele economice ale țării. Alții, în schimb, au exclus-o considerând-o un moft trecător al lui Trump, ceva ce cu greu poate fi dus la bun sfârșit.

Groenlanda are puțin peste 56.000 de locuitori. Deși aparține Danemarcei, regiunea are un regim de largă autonomie, acordat pentru prima dată în 1979, și prelungit în 2009, după o consultare publică în care trei din patru locuitori ai Groenlandei au susținut că țara lor are nevoie de mai multă independenţă și dreptul la autodeterminare. De atunci, „groenlandeza” a devenit limba oficială, deși Regina Margarita a Danemarcei va rămâne oficial șefa de stat a acestui mare teritoriu care, spre deosebire de restul Danemarcei, nu aparține Uniunii Europene, după ce a părăsit-o în 1985.

Interesul lui Trump a fost primit însă cu zâmbete de politicienii danezi, care se îndoiesc de seriozitatea preşedintelui american. „Trebuie să fie o glumă de 1 aprilie”, a declarat fostul premier danez și actualul lider al opoziției, liberalul Lars Løkke Rasmussen, pe rețeaua de socializare Twitter.

Søren Espersen, purtătorul de cuvânt al departamentului Afaceri Externe al Partidului Popular Danez, a treia forță parlamentară, a fost chiar mai dur: „Dacă este adevărat că se gândește la asta, este un semn cert că a înnebunit. Trebuie să o spun pe faţă; ideea ca Danemarca să vândă 50.000 de cetățeni Statelor Unite ale Americii este o nebunie completă”, a spus el.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Hai, Orlando, vino peste noi, să-ți ardem niște șuturi în fund!

Proasta-i proastă și-n ușa bisericii! Dăncilă la Putna: „Am încredere că ura va fi însoțită de solidaritate”

Hrană pentru conspiraționiști: mărturia văcarului. „Au fost trei mașini în spate, au transferat-o pe Alexandra, era legată”

Cumpănașu, demență în direct la RTV: „Politicienii ăștia… o să mă piș în gâtul lor în curând!”

S-au pensionat cei doi polițiști-șefi care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea abia au depășit 50 de ani și vor avea pensie specială

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

Mandachi #șîeu: „Capitulez! Lucrătorii au fost alungați de Statul nemernic, iar acum pe Stat îl doare-n cur! De ce ne buzunăreşti, ciorditorule?”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here