Trump e furios: „vicele” său Mike Pence i-a spus ferm că nu poate bloca în Congres instalarea lui Joe Biden la Casa Albă

1
1047

6 ianuarie 2021 – ziua în care cele două Camere ale Congresului american se întrunesc în ședință comună, pentru a lua act oficial de rezultatele alegerilor din 3 noiembrie și pentru a le valida, consfințind victoria democratului Joe Biden (78 de ani).

Procedura, care în mod normal ar trebui să fie o formalitate, se desfășoară sub o înaltă tensiune, sporită de presiunea străzii și de eforturile actualului președinte, Donald Trump (74 de ani), de a face o ultimă încercare de a contesta victoria contracandidatului său democrat.

Procedura de validare în Congres ar urma să înceapă la ora 13.00 – ora Washington-ului (20.00 – ora României). Congresmenii se vor reuni și vor deschide plicurile cu voturile din Colegiul Electoral, ajunse între timp la Washington. 306 voturi i-au fost atribuite lui Joe Biden și 232 lui Donald Trump.

În mod normal, se deschid plicurile și se face numărătoarea. Ar fi o procedura care, în mod normal, nu ar trebui să dureze mai mult de o oră. Numai că mai mulți aleși republicani au anunțat că vor contesta votul – au dreptul să facă acest lucru, ceea ce înseamnă că ședința se va suspenda, cele două Camere vor analiza separat aceste contestații.

Dacă vreuna din contestații este votată și de Cameră, și de Senat, atunci situația se complică. Dacă nu, se reia ședința comună și trebuie anunțat rezultatul.

Ședința este condusă de vicepreședintele SUA, Mike Pence, în calitatea sa și de președinte al Senatului. Acesta se află acum în centrul atenției, pentru că Donald Trump ar vrea ca el să invalideze victoria lui Joe Biden.

Ca o ironie a sorții, acum patru ani a fost o contestare în Congres a victoriei lui Donald Trump în Colegiul Electoral. Atunci ședința era condusă de Joe Biden, în calitatea sa de vicepreședinte, iar democratul a pus capăt acestor încercări de răsturnare a votului, tocmai pentru ca sistemul electoral american să nu fie pus sub semnul întrebării.

Trump își amenință „vicele”

Susținătorii lui Donald Trump sunt cu atât mai nervoși, cu cât au aflat că vicepreședintele Mike Pence i-a spus lui Trump că nu va încălca Constituția și nu va încerca să răstoarne în Congres rezultatul alegerilor.

Potrivit unor surse citate de CNN, vicepreședintele Mike Pence l-a informat marți pe președintele Donald Trump că nu are autoritatea de a bloca în Congres validarea victoriei lui Joe Biden. Pence i-a spus cu tact lui Trump că nu există prerogative pentru el în Constituție care să-i permită să blocheze procesul.

Trump, care a făcut presiuni asupra lui Pence ca să răstoarne rezultatul în favoarea lui, l-ar fi avertizat că dacă refuză să blocheze validarea rezultatului, va avea de suferit politic.

Discuția dintre ei ar fi avut loc după ce Pence s-a consultat cu mai mulți senatori în legătură cu rolul lui în această procedură.

Și New York Times a informat despre această discuție, ceea ce l-a făcut pe Trump să califice articolul drept „fake news” și să afirme că el și vicepreședintele sunt în total acord: Mike Pence are dreptul de a interveni.

Acum, susține CNN, președintele e înfuriat după discuția cu Pence. Trump s-ar putea „dezlănțui” asupra vicepreședintelui miercuri dimineața, la mitingul susținătorilor lui care s-au strâns la Washington, miting la care președintele are de gând să ia cuvântul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here