Trei zile de doliu național pentru Maradona, în Argentina. Hagi: „Tristețe fără margini la moartea unui geniu”

0
791
Diego Armando Maradona (1960 - 2020)

Moartea legendarului Diego Armando Maradona (60 de ani), probabil cel mai mare fotbalist din istorie, a șocat Argentina și a întristat planeta. Mesaje emoționante au venit din toate colțurile lumii, inclusiv de la sportivi uriași care i-au fost colegi, adversari sau admiratori „Butoiașului atomic” (1,65 metri înălțime).

În Argentina vor fi decretate trei zile de doliu. Măsura a fost anunțată de președintele țării, Alberto Fernandez.

„În urma morţii lui Diego Armando Maradona, preşedintele va decreta trei zile de doliu naţional, începând de astăzi”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Argentinei, emis miercuri, în ziua dispariției lui „El Pibe d’Oro”.

La scurt timp, preşedintele Alberto Fernandez s-a exprimat pe Twitter: „Ne-ai dus în vârful lumii. Ne-ai făcut extrem de fericiţi. Ai fost cel mai bun. Mulţumesc că ai existat, Diego. Ne va fi dor de tine toată viaţa”.

Și fostul preşedinte al Argentinei, actual vicepreşedinte, Cristina Fernandez de Kirchner, şi-a pus gângurile pe Twitter: „Multă tristeţe… Multă. La revedere, Diego, te iubim foarte mult. O îmbrăţişare mare pentru rude şi pentru cei dragi”.

Și brazilianul Pele (80 de ani), cel cu care Maradona și-a disputat titlul de „fotbalistul secolului XX”, a transmis un mesaj de durere. „Cu siguranţă într-o zi vom lovi o minge împreună, sus în cer”, a spus Pele, într-o scurtă declaraţie pentru agenția Reuters.

Lionel Messi (33 de ani), actualul star al Argentinei și al Barcelonei, a scris pe Instagram: „O zi foarte tristă pentru toți argentinienii și pentru fotbal. Ne părăsește, dar nu pleacă, pentru că Diego este etern. Păstrez toate momentele frumoase pe care le-am trăit alaturi de el și aș dori să profit de această ocazie pentru a transmite condoleanțe familiei și prietenilor săi. RIP”.

Maradona a adus Argentinei titlul mondial la fotbal în 1986 (în Mexic), 3-2 în finala cu R. F. Germania, și a fost pe punctul de a recidiva în 1990 (în Italia), când echipa sud-americană a ajuns din nou în finală (0-1 cu aceeași echipă a Germaniei, după un penalty extrem de controversat).

„Maradona din Carpați”: „A fost unic. Ne-a dat plăcerea de a juca fotbal”

Gheorghe Hagi (55 de ani) nu uită că în anii săi de glorie i s-a spus „Maradona din Carpați”. Starul român a pus pe Facebook celebra fotografie a duelului său cu Maradona la Campionatul Mondial din 1990. Amândoi purtau numărul 10.

Mesajul lui Hagi: „Este o zi de doliu pentru fotbal și pentru întreaga omenire. Simt o tristețe fără margini la moartea unui geniu care, și mai nedrept, a dispărut prea repede. Dumnezeu să-l odihnească pe unicul Diego Maradona!”.

Fostul mare fotbalist român a detaliat la Digi 24:

  • „O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului. Există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum. Era încă tânăr, era bine să mai trăiască.”
  • „Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu. Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal.”
  • „Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego nouă: plăcerea de a juca fotbal!”
  • „Întâlnirea din superba vară din 1990 a fost o provocare mare atât pentru mine, cât și pentru echipa națională. Amândoi ne-am ridicat la un nivel foarte mare. Cred că am trecut testul. Meciul s-a jucat la Napoli, da. La Napoli, el era și este ca și Dumnezeu.”
  • „Un idol. Nimeni nu-l va uita în întreaga lume. El ne-a făcut să iubim fotbalul. E greu să-l uiți, pentru că a fost special. Tehnică individuală în regim de viteză – incredibilă! Nu vreau să-l compar cu nimeni. Pentru mine a fost unic.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.