Acasă Lumea Trei ziariste ruse care-l critică pe Putin au fost otrăvite în Germania,...

Trei ziariste ruse care-l critică pe Putin au fost otrăvite în Germania, Cehia și Georgia

0
720
Natalia Arno - Jelena Kostjuţcenko - Irina Bablojan / FOTO: "Der Spiegel"

Metodele criminale ale regimului Putin sunt confirmate de alte trei cazuri de otrăvire a unor nesupuși. Trei ziariste ruse cunoscute pentru poziţiile lor împotriva regimului Putin ar fi fost otrăvite în Germania, Cehia şi Georgia, potrivit unei investigaţii a publicaței ruse de opoziţie „The Insider”, preluată de săptămânalul german Der „Spiegel”, scrie Agerpres.

„The Insider”, publicaţie rusă de investigaţie afiliată opoziţiei şi interzisă în Rusia, dă asigurări că diverşi experţi au confirmat faptele, inclusiv un medic care a ajutat la salvarea vieţii liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Acesta a fost tratat într-un spital din Berlin în 2020 după ce în corpul său au fost găsite urme ale unei neurotoxine din familia Noviciok. Salvat în capitala Germaniei, Navalnîi a revenit ulterior în Rusia, unde a fost arestat încă din aeroport.

Cazul 1: Jelena Kostjuţcenko – otrăvită în Germania

Primul caz de presupusă otrăvire este cel al jurnalistei Jelena Kostjuţcenko, care a publicat în 2022 rezultatele unei investigaţii privind comportamentul trupelor ruse în Ucraina, indicând săvârşirea unui genocid.

Kostjuţcenko a fost avertizată de şefii ei că nu ar trebui să se întoarcă la Moscova, aşa că s-a mutat la Berlin şi a început să lucreze în capitala Germaniei pentru platforma de opoziţie Meduza, care şi-a mutat sediul în Letonia.

În octombrie 2022, revenită din Ucraina, jurnalista s-a simţit rău. După un prim set de analize, nu a putut fi stabilită cauza simptomelor pe care le prezenta, dar „The Insider” dă asigurări că medici şi specialişti în otrăvire au pus simptomele pe seama unui agent extern. Deşi închisă de autorităţile germane în luna mai, ancheta asupra cazului a fost redeschisă.

Cazul 2: Natalia Arno – refugiată în SUA, otrăvită în Cehia

Al doilea caz este cel al jurnalistei Natalia Arno, preşedinta Fundaţiei Rusia Liberă, care susţine sancţiunile împotriva regimului preşedintelui rus Vladimir Putin.

Natalia Arno a participat la un eveniment la Praga în luna mai a acestui an, după care a început să se simtă rău şi a decis să zboare imediat la Washington, unde locuieşte. Acolo a făcut mai multe analize, iar autoritățile americane au deschis o anchetă. Medicii care au tratat-o pe jurnalistă declară, potrivit „The Insider”, că ea a fost otrăvită cu o substanţă neurotoxică. Totuși, ei nu au făcut publice detaliile medicale ale cazului.

Cazul 3: Irina Bablojan otrăvită în Georgia

Al treilea caz este cel al jurnalistei Irina Bablojan, de la publicaţia rusă „Eco Moscvî”, care s-a deplasat la Tbilisi, capitala Georgiei, în octombrie 2022. Acolo a avut diverse simptome, iar experţi consultaţi de „The Insider” au afirmat că acestea sunt compatibile cu o otrăvire şi le compară cu cazul Jelenei Kostjuţcenko.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis, criticat dur de militari pentru lipsa de respect arătată de Ziua Marinei: „Confundă țara cu casa și onorul cu nevasta”. Contrar regulamentului, marinarii au fost puși să dea onorul întregii familii Iohannis!

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Bine-ai venit acasă, hoțule Vâlcov! Hoților din PSD le era dor de tine

* „Vicele” PSD-ist al CJ Buzău a pus să fie montate ilegal limitatoare de viteză la 5 km/oră, în dreptul casei sale! Explicație de parvenit: „Îmi intra praf în piscină!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările
Advertisements