duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsTragedie în Munții Făgăraș: un turist de 40 de ani a murit...

Tragedie în Munții Făgăraș: un turist de 40 de ani a murit după ce a căzut în gol, de pe creastă, 400 de metri

-

O tragedie a avut loc sâmbătă seara, în Munții Făgăraș, unde un bărbat de 40 de ani a murit după ce a căzut în gol, de pe creastă, circa 400 de metri. Când l-au găsit salvamontiștii, omul era încă în viață, dar a decedat înainte să fie urcat în elicopterul venit să-l ducă la spital.

Drama s-a petrecut în timp ce alpinistul, în vârstă de 40 de ani, încerca să escaladeze creasta Arpașelului, deosebit de dificilă. Deși era bine echipat, omul a făcut eroarea de a subestima una din regulile fundamentale ale expedițiilor pe munte: să nu plece singur pe traseu.

Nu mai departe de săptămâna trecută, într-o postare pe Facebook, salvamontiștii din Făgăraș avertizau că vor urma drame, dacă oamenii continuă să desconsidere muntele și să ignore normele de siguranță.

„Sunt foarte multe situații în care muntele este tratat cu superficialitate. Nu reușim să-i facem să înțeleagă că nu trebuie să trateze munții așa cum sunt tratați“

Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, a explicat situația la Digi 24: “Am fost anunțați prin 112 referitor la un turist… Apelanta care ne anunța a spus că l-a văzut căzând exact ca un bolovan din piatră în piatră, de pe un perete.

- Advertisement -

Colegii mei s-au deplasat la locul accidentului și era clar că a căzut foarte mult pentru că avea multiple traumatisme. Am sperat că putem să-l livrăm în viață elicopterului.

A supraviețuit până a venit elicopterul, era inconștient, dar leziunile au fost incompatibile cu viața și a decedat.

Era pe un traseu de alpinism, numai că alpinismul se face împreună cu un coechipier și cu asigurări. Or, se pare că domnul era un experimentat al muntelui, mergea pe munte, dar a ales să meargă singur și s-a întâmplat ce nu trebuia să se întâmple.

- Advertisement -

Când l-am găsit era inconștient.

Sunt foarte multe situații în care muntele este tratat cu superficialitate. Nu reușim să-i facem să înțeleagă că nu trebuie să trateze munții așa cum sunt tratați.

Nu e cazul acum! Domnul care din păcate a decedat era echipat cum trebuie. Numai că ceea ce și-a ales să facă nu era de făcut în felul acesta – fără asigurări, fără un coechipier“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -