vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAlegeri 2019Totul despre alegeri! A început votul în străinătate

Totul despre alegeri! A început votul în străinătate

-

Secțiile de votare din străinătate s-au deschis. Primul vot a fost pus în urne în Auckland, Noua Zeelandă, vineri la ora 1.00 noaptea (ora României). 

Românii din străinătate vor putea vota trei zile la rând: vineri, sâmbătă și duminică.

Klaus Iohannis este marele favorit pentru câștigarea unui nou mandat de cinci ani ca președinte al României.

Pentru intrarea în turul doi al alegerilor se luptă trei candidați: Dan Barna (USR-PLUS), Viorica Dăncilă (PSD) și Mircea Diaconu (independent, susținut de Pro România și ALDE). Toți trei sunt aproape la egalitate, conform mai multor sondaje de opinie.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019 au intrat în linie dreaptă: la unele secţii de votare din străinătate, precum cele din Australia şi Noua Zeelandă, cetăţenii români pot să se prezinte la urne încă din această noapte. Reamintim că, potrivit noilor reglementări introduse în legislaţia electorală, la scrutinul prezidenţial din acest an cetăţenii români aflaţi în străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la secţiile de votare, în ambele tururi de scrutin, conform următorului program: vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21; sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21; duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21”, a anunţat vineri instituţia, într-un comunicat, citat de News.ro.

- Advertisement -

Aceasta înseamnă că primul vot a fost la secţia de votare din Auckland (Noua Zeelandă) vineri, la 1.00 noaptea (ora României), difernța de fus orar fiind de 11 ore. 

Votul în străinătate se va încheia luni, la ora 7.00, odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

Pentru aceste alegeri, în străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe accesând următorul link:

https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/alegeri_2019/2019.11.01__lista_sv_835_alegeri_prezidentiale_2019.pdf

- Advertisement -
În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări – domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.

Cei care au dorit să voteze la o secţie de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opţiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situaţie aflându-se 38.944 de alegători.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

În premieră la un scrutin prezidenţial, la alegerile prezidenţiale din 2019 alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au avut la dispoziţie şi varianta de a vota anticipat, prin corespondenţă, pentru această opţiune fiind înregistraţi pe portalul votstrainatate.ro un număr de 41.003 cetăţeni români.

Plicurile cu voturile acestora trebuia expediate astfel încât să fi ajuns la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu la data de 7 noiembrie 2019. Majoritatea plicurilor au ajuns deja la destinaţie şi expeditorii au primit din partea AEP mesaje de confirmare. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menţionat vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

O altă noutate a alegerilor prezidenţiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cu precizarea că secţiile de votare din străinătate vor fi dotate cu trei până la nouă tablete, acestea având dublă funcţionalitate: scanarea actelor de identitate ale votanţilor şi înregistrarea semnăturii electronice a acestora.

În ţară au fot organizate 18.748 de secţii de votare. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro, la secţiunea Management Electoral / Geografie electorală / Registrul secţiilor de votare. Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro

Votarea în ţară are loc duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Melteanul Cumpănașu către cei care-l critică: „Voi nu aveți soții atât de frumoase ca a mea! Sunteți geloși și penibili!”

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. VOTAȚI candidatul „ALIANȚEI 2020” U.S.R.-PLUS, DAN BARNA, pentru a înregistra… PREMIERA (!) unui tur-doi la „prezidențiale” FĂRĂ… „CIUMA-ROȘIE” (!!!), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -