„Tortura medicală” la care ar fi supus Liviu Dragnea, spulberată cu argumente de Administrația Penitenciarelor

1
1532

Irina Tănase (27 de ani), tovărășa de viață a lui Liviu Dragnea (57 de ani), s-a plâns la Antena 3 că fostul şef PSD trebuia să facă un RMN la Spitalul Penitenciar Jilava, acuzând dureri de spate, însă acest lucru i-a fost refuzat. Ea a vorbit de „o formă de tortură” la care ar fi supus iubitul ei.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) spulberă, cu argumente, alegațiile tinerei partenere a lui Liviu Dragnea, care mizează pe cartea victimizării publice.

Irina Tănase pentru Antena 3: E vorba de un chin la care e supus, de o formă de tortură, din punctul meu de vedere. Atâta timp cât 6 luni laşi un om să se chinuie cu nişte dureri şi să i se agraveze starea de sănătate, deşi îndeplineşte toate condiţiile legale să fie dus la investigaţii medicale, eu consider că e vorba de o formă de tortură şi de o încercare de a-l presa”.

Acuzațiile au venit pe fundalul convocării la DNA a Irinei Tănase, pentru audieri în dosarul Tel Drum.

ANP a explicat, printr-un comunicat, că „dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al persoanelor private de libertate” – deci și al lui Liviu Dragnea – „este asigurat cu personal specializat, în mod gratuit, potrivit legii”.

Mai mult, „deţinuţii pot solicita contra cost orice alt serviciu medical care nu este asigurat gratuit”.

Comunicatul ANP

„Având în vedere informaţiile recent vehiculate în spaţiul public, cu privire la modul de asigurare a dreptului la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri pentru persoanele private de libertate custodiate de unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precizăm:

În conformitate cu prevederile art. 71 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi ale art. 152-166 din H.G. nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013, dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al persoanelor private de libertate este asigurat cu personal specializat, în mod gratuit, potrivit legii.

De asemenea, conform art. 145 din Ordinul nr. 429/2012 privind asigurarea asistenţei medicale persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, deţinuţii pot solicita contra cost orice alt serviciu medical care nu este asigurat gratuit. Art. 147 din acelaşi act normativ reglementează posibilitatea refuzării unei intervenţii medicale, persoanele private de libertate asumându-şi în scris răspunderea pentru decizia lor.

În acest registru, consecinţele refuzului sau ale întreruperii actelor medicale sunt explicate pacientului. În considerarea celor expuse, subliniem că sistemul administraţiei penitenciare asigură aplicarea cadrului legal în materia asistenţei medicale, a tratamentului, îngrijirilor şi medicamentelor, în mod unitar, pentru toate persoanele custodiate.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here