vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsToni Greblă s-a apucat "de treabă" ca prefect al Capitalei: ajută „dezvoltatorii"...

Toni Greblă s-a apucat „de treabă” ca prefect al Capitalei: ajută „dezvoltatorii” imobiliari să încalce legea. Primarul Nicușor Dan: „Prefectul îndeamnă primarii de sectoare să încalce o hotărâre judecătorească. Mă voi adresa DNA”

-

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat marți că va sesiza DNA în cazul încercărilor de a încălca hotărârea judecătorească executorie de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector, după ce noul prefect al Bucureștiului, controversatul Toni Greblă, a încercat să dea o aparență de legalitate betonării spațiilor verzi. Nicușor Dan a acuzat atât prefectul, cât și Inspectoratul de Stat în Construcții că îi îndeamnă pe primarii de sectoare să încalce hotărârea judecătorească, astfel încât „dezvoltatorii imobiliari” să-și reia proiectele ilegale.

Nicușor Dan a explicat: „Ce fac Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul Municipiului București? Îndeamnă primarii sectoarelor din București să încalce hotărârea judecătorească executorie pronunțată de Tribunalul București. Ca să explic mai simplu. Noi avem o hotărâre a CGMB pe PUZ-ul de sector, instanța de judecată, printr-o hotărâre executorie, chiar dacă este atacată cu recurs, a dispus suspendarea executării acestor PUZ-uri de sector. Ce înseamnă asta? Înseamnă că PUZ-ul de sector nu mai există juridic în momentul de față. Legea construcțiilor spune că orice autorizație de construire trebuie să se bazeze pe o documentație de urbanism, fie PUG, fie PUZ, fie PUD. Și ce spun Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul Municipiului București? Spun că, dacă tu ai început procedurile pentru a primi o autorizație de construire, primarul de sector poate să-și întemeieze autorizația de construire pe un act care nu mai există juridic, PUZ-ul suspendat în instanță. Asta e o aberație juridică, pe care orice student la Drept în anul I poate să o sesizeze. Nu poți să întemeiezi un act administrativ pe un act care nu mai există juridic“.

Rețeaua „dezvoltatorilor imobiliari” din București, care a prosperat în mandatul Gabrielei Firea, s-a văzut stopată anul trecut de Nicușor Dan, acesta punând capăt haiduciilor prin care se construia haotic, pe spațiile verzi și fără să se respecte niciun plan urbanistic sau nivel maxim de înălțime. Reacțiile au fost furibunde. Primarul a fost atacat non-stop, „dezvoltatorii” și-au pus la treabă oamenii din interiorul partidelor și decizia instanței a fost atacată cu recurs, dar fără ca Nicușor Dan să cedeze. Așa că Guvernul PSD-PNL-UDMR l-a plasat pe Toni Greblă în postul de prefect al Bucureștiului.

Nicușor Dan i-a avertizat pe primarii de sectoare că „sunt pe cont propriu, interpretarea legii este atributul fiecăruia”, dar „există din anul 2019 un dosar la DNA care vizează modul în care a fost emis PUZ Sector 3. Am completat plângerea pentru emiterea celorlalte PUZ-uri de sector. Am solicitat DNA să verifice și modul în care au fost emise și PUZ-urile de la sectoarele 2, 4, 5 și 6. Azi o să solicit DNA în cadrul aceluiași dosar să verifice modul în care sunt aplicate de primăriile de sector PUZ-urile de sector după ce ele au fost suspendate întâi administrativ și apoi prin hotărâre judecătorească“.

- Advertisement -

Ulterior, Nicușor Dan a scris pe contul său de Facebook: „În conferința de presă de azi (marți – n. red.) am denunțat noi abuzuri legate de urbanismul din București, cu atât mai grave cu cât aparțin unor instituţii ale statului: Instituția Prefectului Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). În loc ca aceste două instituţii să se asigure că dezvoltarea urbană a Bucureştiului e corectă şi legală, ele îndeamnă și încurajează primarii sectoarelor Capitalei să încalce o hotărâre judecătorească executorie pronunţată de Tribunalul Bucureşti – cea care suspendă PUZ-urile sectoarelor 2,3,4 și 5.

Acesta e deci lucrul grav: se oferă primăriilor de sector o licență pentru a distruge în continuare spațiile verzi din București.

Deși Legea construcţiilor prevede că orice autorizaţie de construire trebuie să se bazeze pe o documentaţie de urbanism în vigoare, ISC şi prefectul Capitalei afirmă în adrese oficiale că, dacă solicitantul a început procedurile pentru a primi o autorizaţie de construire, primarul de sector își poate întemeia autorizaţia de construire pe un act care nu mai există juridic, adică PUZ-ul suspendat de instanţă.

- Advertisement -

Mă voi adresa oficial ministrului de Interne, şeful ierarhic al prefectului Municipiului Bucureşti, şi ministrului Lucrărilor Publice, şeful ierarhic al şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii, pe care îi voi informa despre acest abuz şi cărora le voi solicita să corecteze, în mod administrativ, aceste indicaţii nelegale pe care subordonaţii lor le dau.

De asemenea, voi trimite noi adrese către primăriile de sector, pentru a informa primarii de sector asupra realității și asupra răspunderii pe care o au pe acest subiect.

Îi asigur încă o dată pe bucureşteni că stoparea abuzurilor în urbanism rămâne o prioritate pentru mine, chiar dacă va însemna un conflict cu cele două instituţii menționate. Ştim cu toţii ce a însemnat dezvoltarea urbanistică speculativă a Bucureştiului în ultimii ani, iar PUZ-urile de sector au fost doar apogeul acestei dezvoltări urbanistice haotice şi în diverse cazuri ilegală, cu impact negativ asupra sănătății publice și asupra traficului în Capitală“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -