Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”. S-a speriat după ce SUA a anunțat că echipează Ucraina cu temutele sisteme de rachete HIMARS

0
5149
Serghei Riabkov (dreapta) și Wendy Sherman la una din întâlnirile bilaterale Rusia - SUA înainte de începerea războiului din Ucraina

Rusia a criticat foarte dur, miercuri, decizia SUA de a echipa Ucraina cu sistemele avansate de rachete HIMARS, despre care se consideră că pot schimba cursul războiului și anula actuala superioritate a invadatorilor în materie de artilerie. Există deja de peste o săptămână indicii că Moscova e îngrijorată și speriată de perspectiva înzestrării ucrainenilor cu temutele HIMARS, pentru care americanii vor furniza muniție capabilă să lovească țintele cu mare precizie până la 80 de kilometri distanță.

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a avertizat că în acest moment crește riscul unei confruntări directe cu SUA și cu NATO. Oficialul de la Kremlin a declarat pentru agenția de presă a Moscovei, RIA Novosti, că Guvernul rus vede drept „extrem de negativ“ ajutorul militar american acordat Ucrainei, relatează Reuters.

Adjunctul lui Serghei Lavrov a nominalizat direct sistemul HIMARS, un lansator de rachete multiple care poate lovi cu precizie țintele la distanță mare chiar dacă acestea sunt în mișcare.

Într-un editorial publicat în „New York Times”, Joe Biden a explicat că SUA trimite Ucrainei armament astfel încât să-și poată apăra teritoriul

În prezent, Rusia și-a reconfigurat strategia de luptă în Ucraina, revenind la tactica din Al Doilea Război Mondial: masarea unui număr uriaș de tunuri pe kilometru pătrat și bombardarea prelungită a fronului ucrainean, abia apoi trecându-se la atacul cu infanteria și blindatele. Progresele acestui stil de luptă sunt mici și costisitoare în oameni și echipament, dar constante. Așa s-a reușit ocuparea aproape totală a regiunii Donbass, pe parcursul lunii mai. Apariția HIMARS pe câmpul de luptă va schimba situația, spun experții.

Aceste sisteme pot distruge complet unitățile de artilerie rusești de la o distanță uriașă, fără a putea fi, practic, contracarate dacă sunt bine protejate împotriva atacurilor aeriene.
Washingtonul a declarat că va include acest sistem într-un pachet de ajutor militar de 700 de milioane de dolari care e prezentat miercuri. Oficiali de rang înalt ai administrației Biden au declarat că Ucraina a dat asigurări că rachetele HIMARS nu vor fi folosite împotriva unor ținte din interiorul Rusiei.

Președintele SUA, Joe Biden, a publicat un editorial în „New York Times” în care explică: „Ne-am mișcat rapid pentru a trimite Ucrainei o cantitate semnificativă de armament și muniție, astfel încât să poată lupta pe câmpul de luptă și să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”.

„Nu există o confruntare directă între SUA și Rusia. Dar orice transport de arme care continuă, care este în creștere, crește riscurile unei astfel de evoluții”

Rușii, în schimb, sunt speriați. Întrebat despre perspectiva unei confruntări directe între SUA și Rusia, Serghei Riabkov a spus: „Nu există o confruntare directă între SUA și Rusia. Dar orice transport de arme care continuă, care este în creștere, crește riscurile unei astfel de evoluții”.

Riabkov a acuzat Washingtonul pentru escaladarea ostilităților din Ucraina: „Nu am avut nicio problemă. Statele Unite nu fac nimic în interesul găsirii unei soluții. A fost exact la fel timp de mulți ani înainte de începerea operațiunii militare speciale”.

Rusia a atacat neprovocat și ilegal Ucraina pe 24 februarie, încălcând cel puțin trei tratate internaționale în care își lua angajamentul de a nu agresa statul vecin. Vladimir Putin a justificat atacul, în fața opiniei publice din Rusia, afirmând că Ucraina nu există în realitate, că nu are dreptul la entitate statală pentru că aparține de drept spațiului rusesc, și că invazia a fost un atac preemtiv, organizat cu puțin timp înainte ca trupele Kievului să lanseze o ofensivă de recucerire a zonei Donbass, cotropită de ruși în 2014.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here