Teologul luminat Vasile Bănescu demisionează din poziția de purtător de cuvânt al Patriarhiei. E o pierdere grea pentru tabăra pro-europeană și modernă a BOR

3
953
Vasile Bănescu a renunțat la postul de purtător de cuvânt al BOR spre imensa satisfacție a conspiraționiștilor și rusofililor din jurul instituției

Teologul Vasile Bănescu, unul dintre cei mai vizibili susținători ai valorilor creștine, pro-europene și ai deschiderii spre lumea modernă din BOR, a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei. Pentru Biserica Ortodoxă Română, pierderea e una grea, ținând cont că Bănescu era o contrapondere importantă la fanaticii ortodoxiști, conspiraționiști, rusofili și vehement anti-occidentali care infestează această instituție. În locul său a fost numit preotul doctor Adrian Agachi.

Vasile Bănescu este primul laic numit în poziția de purtător de cuvânt al BOR. Cu studii de teologie atât în țară, cât și în Occident, s-a dovedit un personaj deschis la minte, care a știut să poziționeze Biserica abil și pe direcția corectă în nenumăratele scandaluri și provocări lansate de indivizi dubioși precum ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Pentru că a refuzat să asocieze BOR cu extremiști precum George Simion și Diana Șoșoacă, delimitând clar Biserica de propaganda insinuantă de tip rusesc care asimila ortodoxia cu discursul antioccidental și cu așa-zisul tradiționalism care refuză orice noutate și propune întoarcerea la un trecut fictiv, Bănescu a devenit ținta conspiraționiștilor. Atacurile s-au succedat non-stop, teologul și familia sa fiind vizați de campanii de denigrare și dezinformare.

Un mare prilej de atacuri vehemente a fost anul trecut, când Vasile Bănescu și alți câțiva intelectuali apropiați de Patriarhul Daniel au deschis public discuția trecerii BOR la Paștele calculat după calendarul corect – cel gregorian –, renunțând la calendarul eronat folosit de ruși – cel iulian.

Purtătorul de cuvânt al BOR din ultimul deceniu a stârnit cuibul de viespi al retrograzilor, conspiraționiștilor, fanaticilor și frustraților care colcăie în instituție și în jurul acesteia atunci când a condamnat în termeni duri derapaje ale unor personaje precum preotul Nicolae Tănase, care în primăvara acestui an spunea că fetele căzute victime agresiunilor sexuale ar trebui și ele aruncate în pușcărie, pentru că „atrag băieții“. Bănescu a avut mult de lucru, din acest punct de vedere, cu tot felul de preoți, călugări și chiar prelați care răspândesc astfel de idei, ancorând o parte a societății românești într-un tradiționalism prost înțeles, marcat de violență familială și sexuală, discriminarea femeilor, ignorarea normelor de igienă și periclitarea sănătății în comunitate.

Echilibrat, bine informat, capabil să explice pe înțelesul tuturor de ce credința și știința, tradițiile și modernitatea nu sunt nici în antiteză, nici incompatibile, Vasile Bănescu a dat asigurări că succesorul său va continua pe linia deschisă de el. Explozia de bucurie de pe site-urile conspiraționiste și extremiste, la vestea plecării lui Bănescu, s-ar putea să fi fost – din acest punct de vedere – prematură.

Mai jos, câteva explicații oferite de Bănescu pe site-ul oficial al BOR, Basilica.ro, în anunțul despre plecarea sa.

„Decizia așezării acestui punct este una exclusiv (!) personală. Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituțional“

„Stimați colaboratori din presă, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa. Decizia așezării acestui punct este una exclusiv (!) personală. Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituțional.

Europa actuală nu este doar o construcție politică asaltată de un trecător front de zgomot ideologic, ci o lume în sine formată din sute de milioane de oameni credincioși, o lume profund democratică, ale cărei rădăcini creștine, în ciuda otrăvitului și manipulatorului alarmism antioccidental, sunt de neclintit. Din Europa facem parte noi înșine. Cu bunele și relele ei/ale noastre, dar mai ales spre binele nostru comun.

Am convingerea că activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei va continua pe aceeași cale a comunicării prompte și adecvate la realitatea bisericească și socială.

Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru foarte buna relație construită în timp.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și PNL s-au înțeles pe calendarul electoral: votăm trei duminici la rând!

3 COMENTARII

  1. aminteste de T.Toader cand a fost numit de Psd Dragnea ministrul justiției. Ce poti spune despre cineva care accepta functia la Secretariatul pentru culte din pixul lui Ciolacu. Dezamagitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.