Talibanii urmează să proclame Emiratul Islamic al Afganistanului după ce au preluat controlul întregii țări, a declarat un oficial al grupării citat de The Guardian. Există însă și o schimbare de discurs față de deceniile precedente, purtătorul de cuvânt al fundamentaliștilor islamici, Mohammad Naeem, anunțând duminică dorința de a trăi în pace cu toată lumea.
Mohammad Naeem a am spus, pentru postul de televiziune Al-Jazeera, că războiul s-a încheiat în Afganistan și că nu urmează o răfuială cu cei care au lucrat pentru fostul regim sau au colaborat cu armatele străine.
Kabul și toată țara s-au cufundat în haos după înaintarea nestingherită a talibanilor. Președintele Aganistanului, Ashraf Gahni, a fugit, la fel și toți miniștrii și întreaga administrație. SUA și-a evacuat cu elicopterele personalul, iar pe aeroport e un haos și o înghesuială de nedescris, amintind de zilele revoluției islamice din Iran.
Talibanii spun însă că nu urmează răzbunări și că vor asigura protecția misiunilor diplomatice și a cetățenilor străini: “Asigurăm pe toată lumea că vom oferi siguranţă cetăţenilor şi misiunilor diplomatice. Suntem gata să purtăm un dialog cu toate personalităţile afgane şi le vom garanta protecţia necesară“.
Același Mohammad Naeem a anunțat că talibanii nu vor să fie izolați de comunitatea internațională și că fiecare măsură pe care o vor lua va fi responsabilă.
În acest timp, peste 60 de țări au emis o declarație comună prin care le cer talibanilor să-i lase pe cetățenii afgani și pe cei străini să părăsească țara, dacă asta își doresc.
Marile temeri sunt în primul rând pentru femei, pe care le așteaptă revenirea la viața de sclavie, și pentru cei care au lucrat, în ultimii 20 de ani, alături de fostele autorități și de trupele străine. De asemenea, cancelariile europene se tem de un nou exod de proporții biblice, așa cum a fost cel din 2015. Parlamentul Marii Britanii se reunește în regim de urgență, pentru o zi, ca să discute situația din Afganistan. Oficiali ai unor guverne europene cer ca Uniunea Europeană să-și regândească de urgență regimul de primire și acordare a dreptului de ședere pe teritoriul său pentru refugiați.