„Am vrut să evit vărsarea de sânge. Talibanii au câștigat prin sabie și gloanțe”. Primul mesaj al președintelui Afganistanului după ce a fugit în Uzbekistan sau Tadjikistan

0
1575
Ashraf Ghani

Ashraf Ghani (72 de ani), președintele fugar al Afganistanului, a transmis duminică seară, prin Facebook, primul mesaj public după ce a părăsit palatul prezidențial de la Kabul.

Ashraf Ghani spune că a preferat să fugă din țară pentru a evita o vărsare de sânge în Kabul, care s-ar fi transformat într-un „dezastru umanitar”. Ghani susține că talibanii au câștigat puterea, dar nu au legitimitate, și că acum este datoria lor să apere onoarea țării.

Mesajul din exil al președintelui Ashraf Ghani

„Dragi concetățeni!

Astăzi a trebuit să fac o alegere grea: să stau să înfrunt talibanii înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara mea dragă, căreia mi-am dedicat viața să o apăr în ultimii 20 de ani. Ar fi fost un dezastru umanitar în orașul acesta de 6 milioane de locuitori dacă s-ar fi înregistrat nenumărate victime și distrugeri în Kabul. Talibanii m-au determinat să plec, au venit aici să atace Kabulul și oamenii din Kabul. Ca să evit vărsarea de sânge, cel mai bine a fost să plec.

Talibanii au câștigat prin sabie și gloanțe, iar acum sunt răspunzători să apere onoarea, bunăstarea și stima de sine a cetățenilor. Dar nu au câștigat legitimitatea inimilor. Niciodată în istorie puterea singură nu a dat legitimitate nimănui și nu o va face nici de acum încolo. Talibanii sunt acum în fața unui test al istoriei: fie vor apăra numele și onoarea Afganistanului, fie își vor urmări scopurile lor.

Mulți oameni se tem pentru viitor. Trebuie ca talibanii să le dea asigurări oamenilor, femeilor, surorilor Afganistanului și să câștige legitimitate și inima oamenilor. Să vină cu un plan clar, pe care să-l arate oamenilor.

Eu voi continua să-mi servesc țara. (…) Trăiască Afganistan.”

Tadjikistan sau Uzbekistan?

Agențiile de știri au difuzat din cursul după-amiezii de duminică informația că Ashraf Ghani a părăsit țara, citând surse din rândul talibanilor. Ulterior, palatul prezidențial a fost ocupat de talibani, care, potrivit unor surse, se pregătesc să anunțe instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului.

Inițial, primele informații au fost că președintele afgan a plecat cu avionul în Tadjikistan, dar televiziunea Al Jazeera a transmis ulterior că Ghani, soția sa, șeful Cancelariei prezidențiale și consilierul pentru securitate națională au plecat la Tașkent, în Uzbekistan.

Sursa Al Jazeera este un bodyguard personal al președintelui, însă nu există o confirmare oficială.

Uzbekistan și Tadjukistan sunt două foste republici sovietice, vecine cu Afganistanul, la granița de nord a acestuia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* VIDEO. A vorbit Florin Cîțu! A „uitat” câteva detalii greu de uitat. „V-au pus cătușele la mâini?” / „Nu mai știu” / „Cât ați stat în custodia poliției?” / „Cât a fost nevoie”

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

* A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here