SUA ia în calcul să trimită Ucrainei și tancuri! Livrarea de blindate ar răsturna decisiv evoluția războiului început de Rusia

0
1454
Livrarea de tancuri către armata Ucrainei i-ar da acesteia forța de lovire necesară pentru a-i arunca pe ruși peste granițe

Surse de la Pentagon afirmă că “tancurile sunt pe masă” între opțiunile pentru susținerea Ucrainei împotriva invaziei rusești, relatează Jack Detsch, reporterul specializat pe probleme de securitate națională de la publicația americană Foreign Policy. Trimiterea de tancuri occidentale armatei ucrainene ar reprezenta o răsturnare decisivă în evoluția războiului început de Rusia, care n-ar mai putea folosi decât bombardamentele nucleare pentru a evita înfrângerea.

Înaltul oficial de la Departamentul Apărării care le-a spus jurnaliștilor că SUA ia în calcul livrarea de tancuri către Ucraina a adăugat însă că forțele Kievului trebuie să demonstreze că sunt capabile să folosească și să asigure mentenanța unor vehicule mult mai moderne decât cele care există acum pe front.

În prezent, rușii și ucrainenii folosesc tancuri fabricate după tehnologia sovietică. E vorba de câteva T-90 (cele mai moderne tancuri din armata rusă), T-80, T-72 și chiar anticele T-62. Tancurile de fabricație occidentală (Abrams M1 ale americanilor, Leopard ale germanilor, Leclerc ale francezilor, Challenger ale britanicilor) sunt mult mai sofisticate, total diferite ca sistem de comandă și cu o protecție mult mai avansată a echipajului. E greu de crezut că aceste tancuri de top le vor fi trimise ucrainenilor.

Generali americani care au scris deja pe această temă au explicat că lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par. Prezența pe front a tancurilor de fabricație occidentală reprezintă doar vârful aisbergului, pentru că în spate trebuie să se afle un întreg lanț logistic care să asigure piesele de schimb necesare, mecanici instruiți și capabili să repare defecțiunile, echipaje foarte bine antrenate și familiarizate cu noile vehicule de luptă.
Pentru Ucraina e un efort uriaș asigurarea a două fluxuri logistice separate, unul pentru armamentul de tip sovietic și celălalt de tip occidental. Cele două tehnologii n-au în comun nici măcar calibrul muniției.

Publicația The Drive face inventarul tancurilor pe care Occidentul le-ar putea trimite imediat în Ucraina. E vorba, în general, de modele mai vechi și mai simplu de întreținut decât M1 Abrams, care consumă foarte mult combustibil și au o turbină pe benzină foarte complicată. S-ar putea livra tancuri americane M60A3 Patton și tancuri germane Leopard I.

Până atunci, Slovenia a anunțat că va trimite Ucrainei 28 de tancuri T-55 modernizate. Acestea sunt depășite tehnologic, dar se preconizează că încă mai pot fi folosite pe teatre secundare de luptă.

În paralel, trupele ucrainene continuă să captureze tancuri rusești. În cursul zilei de luni a fost prezentat primul tanc T-90 intrat în posesia ucrainenilor. E cel mai modern vehicul de luptă din armata rusă, cu dispozitive de reducere a amprentei radar și a semnăturii termice. Ucrainenii au capturat zeci de tancuri rusești în timpul ofensivei din Harkov. Majoritatea au fost abandonate de echipaje din cauza unor mici defecțiuni sau pentru că au rămas fără carburant.

Ucraina cere insistent, de luni întregi, livrarea de tancuri occidentale. Ofensiva la sol este posibilă doar în condițiile unei forțe blindate puternice, iar Kievul nu mai dispune de suficiente tancuri. Chiar succesele de la Harkov au fost obținute datorită vitezei de acțiune, a surprizei și a slabei opoziții a rușilor, pentru că forța de atac a ucrainenilor a numărat, cel puțin într-un caz, doar 15 tancuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Perversiunile preotului Visarion Alexa, care a abuzat sexual o enoriașă la spovedanie. „Eram prea concentrat pe sânul ei” / Întrebat de femeie de ce a făcut-o într-un loc sfânt, i-a răspuns: „Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu” / Amenințare: „Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna! Răzbunarea te rănește mai ales pe tine”

* Anarhista rusofilă Diana Șoșoacă are o beizadea cu pronunțat profil infracțional. La 20 de ani, Andrei e recidivist pe șosele: conduce beat și fuge de polițiști. Senatoarea zicea ceva și de droguri, și de „tipe băgate pe filiera lui”

* Turnătorul Marga, demolat de ministerul pe care l-a condus! MAE: „Preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”

* DNA anchetează contractele prin care PSD a cumpărat televiziunile! Procurorii au cerut de la partid documentele legate de această uriașă escrocherie

* Se strânge lațul pentru regimul Iohannis-PSD! Consiliul Europei somează România să „repare” legile Justiției conform rigorilor UE, iar partidele să facă publice contractele cu presa pentru „știri favorabile”

* Primarul PNL din Otopeni, tatăl deputatului Daniel Gheorghe, a fost reținut de DNA. A plătit din bugetul orașului 8 milioane de euro pentru lucrări care nu existau!

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

* ANALIZĂ. Cum a fost distrusă armata Rusiei de cultura minciunii. Toată lumea își minte superiorii, astfel încât Putin și șefii Armatei n-au nicio idee despre realitatea din teren

* Coloana de mașini blindate în care se afla Putin a fost atacată de o ambulanță. Șeful securității Kremlinului și câțiva bodyguarzi au fost arestați. Șoferul ambulanței a fost găsit mort la volan

* FCSB-ul lui Becali e pe locul 14 din 16, cu o singură victorie în 9 meciuri! Dinamo riscă să retrogradeze și din Liga a II-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here