Super-rețetă de îmbogățire prin corupție: directorul teatrului i-a dat soției sale un contract de un milion de euro pentru închirierea de reflectoare! Avere de nabab: 8 apartamente + o casă + BMW + Mercedes + salarii de 80.000 de euro pe an

3
6214
Doi escroci: Hazanov și soția

Din banii alocați domeniului cultural se poate crea un adevărat imperiu financiar, mai ales atunci când soțul e director artistic al unui teatru renumit, iar soția – proprietara unei firme de apartament care participă de una singură la licitații. Se întâmplă în Rusia lui Putin, unde singura condiție e să faci parte din camarila dictatorului.

La Teatrul de Varietăți din Moscova, în fotoliul de director artistic stă, de peste un sfert de secol, comediantul Ghenadi Hazanov. În tot acest timp, a acționat în interesul familiei sale, nicidecum în cel al instituției pe care o conduce.

Conform publicației Oktagon, citată de site-ul Compromat.ru – care divulgă marile hoții din Rusia -, Hazanov (75 de ani) și-a cumpărat apartamente, case, mașini, dar și-a umplut și conturile bancare cu sume impresionante.

În 2019, potrivit declarației sale de avere, situația era următoarea:

  • 8 apartamente (2 ale lui, 6 ale soției), cumpărate pe teritoriul Federației Ruse;
  • o casă achiziționată în Letonia;
  • 2 mașini de lux: BMW Seria 7 Sedan 730D x Drive (cost estimativ: 103.000 de euro) și Mercedes Benz S350 4M, al soției (cost estimativ: 162.000 de euro);
  • două spații nerezidențiale din Moscova;
  • venituri anuale de 65 de milioane de ruble (aprox. 80.000 de euro).

Deși semnat în 2003, contractul dintre cei doi soți a fost făcut public abia în 2018! O hoție monumentală

De unde atâta bănet? Din izvorul nesecat al bugetului de stat. Pe lângă o leafă enormă, Hazanov a recurs la tot felul de șiretlicuri pentru a direcționa bani publici către familia sa.

În 2003, de exemplu, acesta i-a acordat din pix Elatei Elbaum (72 de ani, în prezent) un contract în valoare de 41,3 milioane de ruble (la momentul respectiv, echivalentul a un milion de euro), reprezentând contravaloarea închirierii de echipamente de iluminat pentru scenă pe o perioadă de 3 ani: mai multe seturi de spoturi luminoase, lentile speciale, lămpi, console, un aparat de produs fum, un sistem de control de la distanță, surse de alimentare și altele.

Consultând portalul oficial de achiziții, se poate constata că Elata Elbaum a fost singura beneficiară a acestui „cadou”. Nici n-a avut cum să aibă vreo concurență, pentru că doar ea știa de licitație, fiind soția directorului artistic Ghenadi Hazanov!

Contractul dintre cei doi soți, deși fusese parafat în 2003, a fost făcut public, pe site-ul de achiziții, abia în 2018 – după 15 ani!

Pentru a intra în posesia banilor, Elata Elbaum și-a înființat o firmă de apartament în noiembrie 2002, cu doar două luni înaintea tranzacției din ianuarie 2003.

În documentație se specifică faptul că teatrul condus de Hazanov a plătit închirierea reflectoarelor din venituri proprii. Asta, deși instituția e puternic finanțată de la bugetul de stat al Federației Ruse.

Precizare: până și în Rusia, un stat acaparat de mai bine de 20 de ani de regimul despotic al lui Vladimir Putin, șeful unei instituții finanțate din bani publici nu poate da sub nicio formă contracte unei rude apropiate, cum ar fi soția sa, întrucât se încadrează la conflict de interese. Dar legea, iată, nu li se aplică tuturor!

Experții de la Transparency International (organizație non-guvernamentală care are ca scop prevenirea și combaterea corupției la nivel internațional) au invocat articolul 27 – „Conflict de interese” – al legii federale „Despre organizații necomerciale” nr. 7-FZ. Acolo se precizează că o astfel de tranzacție, între soț (director de teatru) și soție (întreprinzător individual) poate fi declarată nulă de către instanță. Mai mult, persoana beneficiară a contractului trebuie să ramburseze toate sumele organizației de stat care i le-a acordat. Un lucru aproape imposibil de materializat, fiindcă Transparency International este considerată a fi „agent străin” de Ministerul Justiției din Rusia.

Hazanov și protectorul său, Putin

Blestemul banilor furați: ce-au câștigat în 2003 au pierdut în 2009

La patru ani distanță, în 2007, Hazanov s-a lansat într-o nouă afacere împreună cu soția sa. De data asta, cu banii deturnați din bugetul teatrului moscovit, cei doi au creat o companie de construcții în Tiumen, Sinara-Finstroy. Dar în 2009, ca un blestem apărut după hoția din 2003, firma a dat faliment. Datoriile se ridicaseră exact la suma sustrasă de aceștia din bugetul teatrului: 42 de milioane de ruble.

Hazanov nu s-a lăsat păbugaș. În 2017, a ajuns coproprietar al Gidroresurs LLC – o companie care se ocupă cu sistemele de protecție, împotriva scurgerilor de apă, pentru case și apartamente. Jurnaliștii ruși dezvăluie că Hazanov s-a arătat interesat de domeniul instalațiilor sanitare dintr-un motiv simplu: în tinerețe, el a picat examenul la Institutul de Inginerie Civilă din Moscova, după ce n-a știut să răspundă la o întrebare legată de canalizarea clădirilor.

În 2020, cheltuielile totale ale Teatrului de Varietăți din Moscova s-au ridicat la un miliard de ruble (13,5 milioane de euro), în vreme ce veniturile au fost de numai 48 de milioane de ruble (650.000 de euro), adică 4,8% din cheltuieli!

Hazanov n-a obținut postul de director artistic prin concurs, așa cum ar fi fost firesc, ci prin bunăvoința primarului Moscovei din acea perioadă, Iuri Lujkov. În 2012, comediantul s-a transformat într-un susținător aprig al lui Vladimir Putin în timpul campaniei electorale a acestuia, iar în 2015 i-a oferit în dar o coroană.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gabriel Liiceanu îl face praf pe Mircea Dinescu: „Un claun isteric, locuit de patima căpătuielii”, „pușlama ordinară”, „cultivă vulgaritatea, țopenia obraznică și infatuată”

3 COMENTARII

  1. Pai Rusia e izvorul nesecat de inspiratie pentru hotzomanii de pe la noi, aici fiind atatia agenti sovietici si pro-rusi cata frunza si iarba ce considera legitima imbogatirea din furtul de la stat, importat de la sau chiar favorizat de catre rusi in Romania. A ajuns un titlu de glorie sa te imbogatesti dupa ce aici erau, teoretic, toti egali…mafia profitoare de prostia maselor in comunism si-a dezvoltat talente care le-au fost foarte utile cand s-a schimbat regimul de fatzada. Aceeasi mafie fura in virtutea demonstratei abilitati din comunism de a profita de manipularea maselor si tinerea lor IMBROBODITE in timp ce mafia isi baga in buzunare resurse si beneficii, ca si cum li se cuveneau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here