Contraofensiva prinde viteză. Sunt semne că ucrainenii au identificat punctele slabe în frontul rusesc. Deși aflați în apărare, putiniștii au pierderi de trei ori mai mari decât atacatorii

0
1828
Situația frontului din zona Zaporojie în seara zilei de joi, 27 iulie 2023. Ucrainenii au străpuns linia Surovikin și forțează lărgirea spărturii din frontul rusesc

Sunt indicii că ucrainenii au identificat potențiale puncte slabe în liniile defensive rusești, motiv pentru care contraofensiva ia avânt, iar Kievul trimite trupe pe frontul din sudul Ucrainei, au declarat doi oficiali americani pentru CNN. Evoluția este una semnificativă, mai multe surse indicând posibila depășire a principalei linii de apărare a rușilor – așa-zisa „linie Surovikin”.

În luptele din zona Zaporojie au apărut elemente din cele 9 brigăzi echipate și antrenate de Occident, scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Comandamentul ucrainean deține în continuare mari rezerve de trupe odihnite, bine echipate și antrenate.

Trimiterea lor pe front este un semn că Valerii Zalujnîi, generalul care comandă armata ucraineană, consideră că rachetele HIMARS au distrus suficiente sisteme de artilerie, puncte de comandă, comunicații și depozite logistice pentru a se putea lansa faza a doua a contraofensivei.

Unii bloggeri militari au scris, în cursul nopții, că trupele rusești au primit ordin să evacueze câteva localități, inclusiv Robotine, depășită pe flancuri de ucraineni.

Slab pregătiți și echipați, cu moralul scăzut și protejați, până acum, de câmpurile de mine (care par să fi fost, în final, depășite de atacatori), rușii înregistrează pe linia frontului de trei ori mai multe pierderi decât ucrainenii. Este o situație atipică, pentru că, în general, forțele aflate în atac înregistrează mai multe pierderi.

Contraofensiva a rupt liniile unora dintre forțele rusești, iar rezervele au fost aduse ca să speculeze oportunitatea ivită, a declarat un oficial american pentru CNN.

Un oficial rus a admis că Ucraina a reușit să pătrundă în trei secțiuni ale primei linii de apărare de pe frontul din Zaporojie. Pare că lucrurile se îndreaptă acum spre o evoluție decisivă.

Vladimir Rogov, membru al administrației civile instalate de ruși în regiunea Zaporojie, a recunoscut că „al doilea val al contraofensivei ucrainene a început”. Oficialul rus a spus că atacatorii au avut peste 100 de vehicule blindate – lucru care însă nu a putut fi confirmat de nimeni. Mai mulți bloggeri ruși au spus că, de fapt, au fost doar 40-50 de blindate implicate de ucraineni în această operațiune.

Ucrainenii s-au abținut de la detalii. Zelenski a spus totuși că sunt vești bune de pe front, iar unii bloggeri militari ucraineni au menționat și ei, în scurte mesaje, că lucrurile decurg favorabil.

Brigada 47 ucraineană, care este implicată în ofensivă, a confirmat pentru CNN că înregistrează progrese: „Infanteria avansează. Artileria acoperă. Echipajele Bradley distrug infanteria inamică și echipamentul lor”.

Specialiștii spun că, dacă reușesc să treacă de linia Surovikin, ucrainenii au șanse foarte mari să străpungă până la Marea Azov și să izoleze total trupele rusești din zona Zaporojie-Herson și din Peninsula Crimeea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Comportament bizar al șefei unui „azil al groazei”: a dansat pe stradă cântând „Criminalaaaaa!”. Dezlănțuirea în 7 fotografii

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here