Spaimele unui dictator. Lukașenko către Putin: Dacă pic eu, vei avea probleme și tu! „Valul” din Belarus va ajunge și în Rusia

3
6117
Lukașenko - Putin

Exasperat de protestele împotriva sa, dictatorul Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a avut sâmbătă o discuţie, prin telefon, cu omologul și protectorul său rus, Vladimir Putin. Înaintea dialogului, Lukașenko a declarat că trebuie să discute cu Putin pentru că, în contextul protestelor din Belarus, şi Rusia este ameninţată.

”Trebuie să-l contactez pe Putin, preşedintele Rusiei, ca să pot vorbi cu el acum. Pentru că nu mai este doar o ameninţare la adresa Belarusului”, a spus Lukaşenko la o întâlnire cu responsabilii guvernamentali de la Minsk, potrivit agenţiei belaruse Belta, citată de EFE.

Lukașenko s-a referit la protestele care continuă în ţara sa de o săptămână, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale cu 80,1% din voturi. Scrutinul a fost contestat de opoziţia al cărei candidat principal a fost Svetlana Tihanovskaia, care a obţinut 10,12 % din voturi şi s-a refugiat apoi în Lituania vecină.

”Doresc să spun că apărarea Belarusului astăzi nu înseamnă mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, Uniunea Rusia-Belarus. Dacă belaruşii nu rezistă, valul va ajunge până acolo”, a avertizat Lukaşenko.

Anterior, el acuzase ingerinţe externe, prin care ţări precum Polonia, Cehia sau Ucraina ar fi instigat protestele, şi a susţinut că Belarusul este victima unei ”agresiuni”.

Discuţia dintre Putin şi Lukaşenko a fost confirmată de biroul de presă al Kremlinului, care a transmis într-un comunicat că ”ambele părţi şi-au manifestat încrederea că vor fi soluţionate curând toate problemele” din Belarus. ”Important este ca de aceste probleme să nu profite forţe distructive, care încearcă să dăuneze cooperării reciproc benefice între cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus”, menţionează Preşedinţia rusă.

Cel puţin două persoane au murit, circa trei sute au fost rănite şi aproximativ 7.000 au fost arestate în protestele care s-au extins în aproape tată ţara şi sunt reprimate de forţele de ordine. Circa 2.000 de manifestanţi au fost eliberaţi vineri, unii dintre ei denunţând violenţe fizice şi chiar acte de tortură în arest.

UE a anunţat vineri că va înăspri sancţiunile împotriva oficialilor din Belarus implicaţi în fraudarea alegerilor şi în reprimarea manifestaţiilor. Din partea SUA, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat sâmbătă, la Varşovia, că Statele Unite ”urmăresc îndeaproape” situaţia din Belarus.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Dr. Musta despre idioții pandemiei: „S-au infectat, i-am salvat, dar ei nu cred că au fost bolnavi de Covid!”

Sondaj INSCOP: Nicușor Dan 46%, Firea 38%, Băsescu 8%. Dacă se retrage Băsescu, Nicușor Dan ia peste 50%!

3 COMENTARII

  1. Dictatorul criminal Putin va incerca sa-l ajute pe dictatorul criminal Lukasenko prin orice mijloace, inclusiv prin interventie armata impotriva demonstrantilor. La cate interventii criminale a avut Putin,pana acum, nu mai conteaza inca una, conform gandirii sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here