O nouă lovitură cu drone, aplicată de Ucraina luni asupra unei baze aeriene a bombardierelor rusești, ridică mari semne de întrebare cu privire la funcționalitatea sistemului antiaerian al acestei țări. Atacul, recunoscut de Moscova, s-a produs asupra bazei Engels, de la Riazan, în sudul Rusiei, la 650 de kilometri distanță de granița cu Ucraina, scrie BBC.
Ministerul Apărării de la Moscova a pretins că drona a fost doborâtă deasupra aeroportului militar, dar resturile acesteia ar fi ucis trei persoane din staff. Rușii au confirmat că au fost avariate „ușor” și două avioane.
La o zi distanță, surse ucrainene au afirmat însă că atacul și-ar fi atins ținta, ar fi fost distruse sau avariate 5 aeronave, iar numărul morților pe aeroportul rusesc ar fi fost de 17. Alți 26 de ruși ar fi fost răniți, iar turnul de control al bazei militare ar fi fost de asemenea distrus.
Pe 5 decembrie, un atac similar cu rachete modificate al Ucrainei a lovit două aeroporturi militare unde staționau bombardiere strategice rusești.
Toate țintele vizate de Kiev sunt legitime: de pe bazele respective decolează avioanele care lansează atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene.
Principala problemă a acestor atacuri nu o reprezintă loviturile în sine, care fac sau nu pagube, cât demonstrația clară că mult-lăudatul sistem de supraveghere și apărare antiaeriană a spațiului rusesc nu funcționează deloc.
🚨 #Russia: Air sirens again at the #Engels Air Force Base in #Saratov.
After yesterday’s drone attack, they were trying to move a multitude of Tu-95 strategic bombers to a faraway airfield in Siberia. pic.twitter.com/ERF3I2HEuc— Igor Sushko (@igorsushko) December 26, 2022
La fel ca și la începutul acestei luni, drona lansată de ucraineni a zburat o distanță enormă – 650 de kilometri – în adâncul teritoriului rusesc, fără a fi interceptată sau măcar detectată de vreun sistem radar. Surpriza e cu atât mai mare cu cât rușii erau deja preveniți că ar putea fi atacați astfel și au dispus la granițele cu Ucraina numeroase sisteme radar și de rachete antiaeriene.
Oficialitățile ucrainene n-au admis oficial că au atacat baza rusească, dar purtătorul de cuvânt Iuri Ihnat a menționat în treacăt că explozia a fost rezultatul a ceea ce fac rușii pe pământ ucrainean.
Într-o încercare de a acoperi mediatic incidentul de-a dreptul stânjenitor pentru reputația armatei și a calității sistemelor de armament rusești, FSB (ex-KGB) a anunțat luni, rapid, că ar fi ucis un „grup de sabotori”: 4 ucraineni care ar fi încercat să intre în Rusia prin zona Briansk, echipat cu mitraliere germane și dispozitive explozive. Nu există nicio confirmare independentă a acestui eveniment.
Dincolo de asta, eșecul sistematic al echipamentelor antiaeriene rusești în Ucraina amintește de evenimentele petrecute în timpul războiului din Siria. Israelul a reușit, în perioada 2016-2017, repetate atacuri asupra unor ținte strategice ale Guvernului de la Damasc, deși Rusia desfășurase celebrele sisteme S-300 și S-400 în zonă și la granița siriano-israeliană.
Aviația israeliană, dronele și rachetele lansate de acestea n-au fost deloc detectate de ruși, spre surpriza tuturor specialiștilor la nivel mondial care urmăreau cu atenție evenimentele. Atunci s-a ridicat pentru prima oară întrebarea dacă nu cumva armamentul rusesc nu e deja depășit tehnologic sau nu e atât de performant precum pretinde Moscova.