Război iminent în Ucraina: separatiștii decretează mobilizarea generală, Rusia anunță că-și va „proteja“ cetățenii, 40% din forțele ruse sunt în poziție de atac

2
2128
Ucraina este înconjurată în acest moment din trei direcții de Rusia, care a instituit zonă de restricție către litoralul țării la Marea Neagră și și-a amplasat forțele și la granița ucraineană cu Belarus. Americanii susțin că atacul va viza Kievul. Sursa: Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale

Americanii avertizează că Rusia ar putea profita de plecarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la conferința liderilor occidentali de la München pentru a-l răsturna de la putere, semnalează The Guardian. În acest timp, la granițe, trupele rusești continuă să ia poziție de atac. Criza din Ucraina pare să fi scăpat de sub control după ce separatiștii din Donbas și Lugansk, susținuți de Moscova, au deschis focul asupra localităților de cealaltă parte a frontului, căutând să provoace o ripostă a armatei ucrainene.

Conferința de sâmbătă de la München, unde liderii puterilor occidentale discută despre criza de Ucraina, are loc în timp ce în regiunile separatiste din estul fostei țări sovietice s-a decretat mobilizarea generală.

Agenția de presă guvernamentală RIA Novosti, din Rusia, pretinde că un proiectil ar fi explodat pe teritoriul rusesc. Regimul lui Putin are, conform ultimelor estimări, 190.000 de militari la granițele Ucrainei, iar 40% dintre aceștia erau sâmbătă dimineața în poziție de atac. Este cea mai mare desfășurare de forțe din Europa după Al Doilea Război Mondial.

În Donbass și Lugansk s-a decretat mobilizarea generală și au fost chemați la arme rezerviștii. Restul populației este evacuată în Rusia

Președintele american Joe Biden a avertizat vineri seara că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina. În acest moment se mai caută doar un „casus belli” (motiv de război).
Rusia lucrează deja la acesta. Geniști ai trupelor ruse au minat principalele clădiri din orașul Donețk, ocupat încă din 2014 de așa-zișii separatiști controlați de Moscova. Vineri s-a dat ordinul de evacuare a locuitorilor din regiunea separatistă Donbass, care sunt duși în Rusia. Guvernul de la Kremlin acuză Ucraina de „genocid” împotriva etnicilor ruși din regiune, acuzație respinsă însă ferm de occidentali.

În Donbass și Lugansk, liderii separatiști controlați de Kremlin au ordonat mobilizarea generală, inclusiv a rezerviștilor. Un soldat ucrainean a fost ucis în timpul bombardamentelor executate sâmbătă dimineața de separatiști.

În cursul dimineții de sâmbătă s-au auzit explozii numeroase în orașul Donețk, controlat de separatiști, scrie Reuters. În acest moment, ucrainenii și forțele pro-ruse se acuză reciproc de escaladarea conflictului. Presa de stat din Rusia face eforturi să-și convingă cetățenii că Ucraina este agresivă și că se pregătește de atac. Aceste știri au fost deja informate de președintele american Biden, care a adăugat că e ridicol să se creadă că Ucraina, înconjurată de armata Rusiei din toate părțile, ar fi cea care atacă.

Rusia pregătește un scenariu copiat după cel german la atacul asupra Poloniei, pe 1 septembrie 1939

Americanii afirmă că Guvernul de la Moscova pregătește un fals atac, executat de ruși îmbrăcați în uniforme ucrainene, pentru a justifica invazia, care vizează direct Kiev.
În esență, e vorba de reluarea modelului folosit de germani pe 1 septembrie 1939, la invadarea Poloniei.

În noaptea de 31 august spre 1 septembrie 1939, după ce Hitler își așezase în poziție de atac armata care înconjura din trei părți Polonia, un detașament SS îmbrăcat în uniforme poloneze a atacat o stație de radio de pe teritoriul german. În urmă a fost lăsat cadavrul unui deținut de drept comun îmbrăcat în soldat polonez, ca „dovadă” a agresiunii. Folosint acest pretext, Germania a invadat Polonia.

Acum, serviciile de informații occidentale spun că rușii pregătesc o operațiune oarecum asemănătoare, cu soldați deghizați în militari ucraineni care să execute un fals atac asupra unor obiective deținute de separatiștii pro-ruși sau chiar asupra unor unități rusești.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

NATO crede că „retragerea” unor trupe ruse de la granița cu Ucraina e o păcăleală. „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

Ghinea (USR): „Ciolacu, Rafila, puneți mâna la muncă, putorilor!” / „S-au isterizat pentru că le-am dat de muncă prin PNRR și sunt puturoși”

Cioloș amenință cu ruperea USR, în caz că Drulă „nu va lucra pentru tot partidul”, ci doar pentru o parte din el

Propagandista anti-americană din PNL Italia este repudiată de șefii săi. Și-a șters cele trei postări mizerabile

Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

Oana Roman se bucură „foarte tare” că tatăl ei „scapă de țara asta de doi bani”! Dar se bucură degeaba: Petre Roman nu se mută în Elveția

TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

Gest scandalos al unui tânăr șofer cu Mercedes, din Timișoara. A scuipat și înjurat un pieton care traversa regulamentar. Amendă de 7.000 de lei

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

* Un articol care a păcălit cenzura arată că scaunul lui Xi Jinping se clatină. Criticile au devenit virale cu ajutorul opoziției din Partidul Comunist Chinez

* Incredibilă prăbușire a Simonei Halep, în semifinale, la Dubai: 0-7 (în tie-break), 0-6, după 6-2 în primul set!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here