În sfârșit! Se pot face teste pentru depistarea infecției cu coronavirus și pe cont propriu. Cât costă analiza

0
2051
Testele IgG pentru depistarea anticorpilor au o rată de precizie de 99% și sunt mult mai sigure decât așa-numitele teste rapide. FOTO: Obi Onyeador/Unsplash

Românii care doresc să-și facă pe cont propriu testul care relevă dacă au fost sau nu infectați cu coronavirus pot să apeleze, de câteva zile, la mai multe clinici și laboratoare private care au inclus în lista serviciilor și acest tip de analiză.

Testele disponibile acum „la liber” se bazează pe depistarea anticorpilor la coronavirus – e vorba de parametrul IgG. Prima analiză măsoară dacă persoana testată a avut coronavirus în trecut, dar a depășit boala, s-a vindecat și acum prezintă anticorpii specifici rămași în organism. Mai există o analiză importantă, IgM, care depistează dacă persoana testată este infectată chiar în momentul respectiv, dar în acest moment nu este disponibilă.

După două luni de așteptare, românii își vor putea face analizele pentru depistarea infecției cu coronavirus și pe cont propriu, la privat

De la începutul epidemiei și până în prezent, românii de rând n-au avut posibilitatea să se testeze din proprie inițiativă – nici măcar contracost. Toate laboratoarele au lucrat cu statul, iar procedura pentru testare era foarte greoaie.

Cei care prezentau simptome trebuiau să sune la medicul de familie, apoi la 112, să anunțe că le este rău și apoi să aștepte venirea unui echipaj. Mai erau și cei aduși direct la spital în stare foarte gravă, uneori aceștia decedând până când li se recoltau analize sau le erau date rezultatele.

Această birocrație a făcut ca România să rămână mult în urma altor țări la numărul de teste făcute la milionul de locuitori (unitatea standard de măsurare la nivel mondial).

Cât costă un test IgG pentru anticorpi coronavirus

Lucrurile par să intre în normal acum și, foarte probabil, numeroase companii vor decide să-și testeze angajații înainte să-i cheme înapoi, la birouri – o măsură foarte necesară pentru cei care vor să evite o infectare în masă. De asemenea, cei care suspectează că s-au îmbolnăvit se pot testa și primi rezultatul în 48 de ore.
În urmă cu câteva zile, MedLife a inclus testarea IgG pentru anticorpi Covid-19, lucru posibil fără recomandare de la vreun medic și contra sumei de 120 de lei.
Începând de luni, 11 mai, și Synevo oferă acest serviciu pentru tariful de 95 de lei.

Testele pot fi edificatoare ținând cont și de faptul că, potrivit medicilor, circa 80% dintre cei infectați fie sunt asimptomatici (nu au niciun semn și nu-și dau seama că sunt bolnavi) sau manifestă simptome ușoare, care pot induce în eroare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Experimentul Covid” i-a adus lui Cataramă un dosar penal și l-a lăsat fără familie. Soția și fetița l-au părăsit „pentru o perioadă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here