Rușii trimiși de Putin în Italia “luptau” cu Covid-19 doar pe lângă bazele NATO. “Majoritatea erau ofițeri GRU.” Șefii misiunii fuseseră și în Siria

6
20144
Convoaiele cu camioane militare rusești Kamaz au străbătut Peninsula Italică de la Roma la Bergamo, stârnind entuziasmul celor care simpatizează regimul dictatorului Putin. Echipele de virologi, biologi și chimiști cu epoleți GRU și-au ales cu predilecție, ca zone de luptă împotriva Covid-19, localități din apropierea bazelor NATO unde se aflau arme nucleare. FOTO: Ministerul Rus al Apărării/TASS

“Cadrele medicale” trimise de Rusia în Italia, pentru a ajuta la gestionarea crizei coronavirus, au fost trimise acasă de guvernul de la Roma după ce s-a constatat că majoritatea erau ofițeri GRU, iar “lupta” cu pandemia se dădea doar pe lângă bazele NATO.

Presa italiană, dar și cea franceză și cea britanică oferă numeroase amănunte despre ce s-a întâmplat în Italia după 22 martie, momentul în care un desant de 104 medici și asistente a descins în Peninsulă într-o operațiune numită “From Russia with Love”.

Acordul “reciproc avantajos” ruso-italian: rușii trimiteau spioni în Peninsulă și primeau la schimb aparatură medicală

Guvernul de la Roma încheiase un acord cu cel rus, în cadrul căruia specialiști de la Moscova urmau să-i ajute pe colegii lor italieni să lupte cu epidemia într-un moment în care situația era critică.

În schimb, rușii urmau să primească din Italia piese indispensabile pentru fabricarea aparaturii de suport în lupta cu Covid-19. Decizia i-a aparținut premierului Giuseppe Conte, care i-a dat acordul telefonic lui Vladimir Putin pe loc, fără să se consulte cu altcineva, atunci când rusul și-a oferit serviciile. Imediat după aceea, numeroși politicieni italieni au avut o reacție negativă față de această înțelegere.

Apariția rușilor pe străzile orașele italiene a fost spectaculoasă și i-a impresionat pe admiratorii regimului dictatorial a lui Putin. Presa occidentală a bănuit atunci că e vorba de o operațiune de imagine, un PR de criză excelent, menit să îmbunătățească reputația deplorabilă a rusiei acuzată că duce un război asimetric, al dezinformării, cu Occidentul.

“Majoritatea celor trimiși în Italia sunt agenți GRU

Coloană de campioane militare rusești pe o autostradă din Italia

Până la urmă, s-a dovedit că “doctorii” și “asistentele” erau, de fapt, paravan pentru agenți secreți aflați într-un altfel de misiune. Presa italiană scrie că Moscova a strecurat spioni printre medici. Jurnaliștilor care au cerut compoziția exactă a contingentului medical rus, guvernul italian le-a răspuns că este vorba despre „informații clasificate drept confidențiale”.

O sursă apropiată misiunii ONU care a investigat atacurile chimice din Siria a declarat cotidianului „La Stampa” că „majoritatea celor trimiși în Italia sunt membri GRU (n.r. – serviciul secret militar rusesc). Rusia a folosit fără îndoială această ocazie pentru a efectua anumite operațiuni de informații”.

Cum-necum, în Italia au ajuns ofițeri ruși care, până de curând, fuseseră în Siria, unde-l ajutaseră pe Bashar Al-Assad să nimicească opoziția – inclusiv prin atacuri chimice.

Șeful misiunii “umanitare” din Italia: generalul Serghei Kikot, care l-a consiliat și pe Bashar Al-Assad, dictatorul sirian

Presa italiană scrie că șeful misiunii “umanitare” a GRU în Peninsulă era generalul Serghei Kikot, numărul 2 în Departamentul de Chimie, Radiologie și Bacteriologie al armatei ruse, unul dintre oamenii trimiși de Putin să-l consilieze pe Bashar Al-Assad în urmă cu câțiva ani. Generalul este specializat în distrugerea armelor chimice și depozitarea materialelor periculoase. Putin i-a încredințat până acum și alte importante dosare geopolitice.

Alte personalități importante ale grupului rus din Italia: locotenent-coloneii Alexander Iumanov, Ghennadi Eremin, Viaceslav Kuliș și colonelul Alexei Smirnov. Toți sunt specializați în dezinfectare și au participat la lupta împotriva virusului Ebola.

Ziariștii italieni au remarcat că avioanele Ilyushin au aterizat, la 20 martie, pe aeroportul militar de la Roma, deși ar fi trebuit să aterizeze la Bergamo, 600 de kilometri mai la nord, în zona unde era prevăzută misiunea.

Comandanții misiunii ruse le-au cerut italienilor să plătească costurile cu benzina pentru avioane. Apoi au plecat spre Bergamo pe drum, în Kamaz, camioane blindate ale armatei folosite pentru dezinfectarea solului contaminat. Medicii de la ISS (Institutul Superior de Sănătate italian) și-au arătat însă nedumerirea, deoarece Covid-19 nu se așează pe teren.

Rușii au adus și echipamente bacteriologice de dezinfectare și un laborator de teren pentru sterilizare chimio-biologică, ventilatoare și echipamente individuale de protecție.

Rușii au venit în Italia cu propriile lor hărți, au stabilit singuri care sunt focarele și s-au dus țintă la baza Ghedi, unde SUA dispune de rachete nucleare și bombe gravitaționale

Toată povestea a căpătat, însă, un aspect din ce în ce mai bizar. Serviciul de contrainformații al Italiei a intrat în alertă când a descoperit că misiunea “umanitară” rusă, venită cu propriile hărți și priorități, avea obiective necunoscute.

Agenția de stat rusă Sputnik anunța la sfârșitul lunii aprilie: „Echipa rusă încă lucrează la Bergamo, epicentrul Covid-19 din Lombardia. În ultimele zile, personalul rus a participat la dezinfectarea diferitelor spitale și cămine de bătrâni unde cea mai mare rată a mortalității (18,2%) a fost înregistrată în provincia Bergamo. Și acum, cei 32 de virologi ruși și colegii lor italieni primesc și tratează pacienții infectați cu coronavirus în noul spital de teren instalat la Târgul din Bergamo. Așa a început a doua etapă a activității echipei ruse”.
Sursele italiene spuneau însă altceva. „Rușii au ajuns în Italia cu propriile lor hărți ale focarelor de contaminare pe care și le-au întocmit, iar locurile vizate au fost, din întâmplare, apropiate de bazele militare americane importante, precum baza Ghedi, situată la aproximativ 50 de kilometri de Bergamo”, a dezvăluit un oficial al guvernului italian. Statele Unite au desfășurat anul trecut arme nucleare și au stocat bombe gravitaționale B61 în baza Ghedi. O altă bază americană importantă, cea de la Vicenza, este situată, de asemenea, în apropiere de Bergamo și la 300 km de Brescia. Acolo a ajuns un alt contingent de 72 de medici ruși. Înaintea plecării rușilor către Brescia, la conferința de presă organizată în acest scop au venit patru agenți de la DIGOS, divizia de anchetă generală și operațiuni speciale – serviciile secrete italiene.

Rușii “uitaseră” să mai plece înapoi. Li s-a făcut “vânt” la presiunea americanilor

Până la urmă, evacuarea rușilor s-a făcut la presiunea NATO și a americanilor. „Prin dezinfectarea în apropierea bazelor militare, rușii i-au enervat pe americani, dar și NATO. Giuseppe Conte a decis să-i evacueze pe ruși imediat”, a relatat pentru publicația franceză “Marianne” un înalt oficial.
Versiunea italiană a site-ului rus Sputnik a dedicat operațiunii “umanitare” a GRU aproximativ șaizeci de articole, insistând în mod deosebit pe absența aliaților tradiționali ai Italiei.

Un prim lot de 32 de ruși a părăsit deja Italia joi, 7 mai. În scurtă vreme, și ceilalți 72 se vor întoarce acasă. Este o returnare grăbită. Nu mai departe de acum câteva zile, Alexander Volosatov, adjunctul serviciului de presă al Ministerului rus al Apărării, afirma pentru cotidianul britanic “The Guardian” că misiunea va sta în Italia „până la stabilizarea situației epidemiologice”.
Un răspuns în vechea tradiție a Kremlinului, potrivit căreia rușii uită să mai plece, după ce vin să îi “ajute” pe alții.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Experimentul Covid” i-a adus lui Cataramă un dosar penal și l-a lăsat fără familie. Soția și fetița l-au părăsit „pentru o perioadă”

6 COMENTARII

  1. Credeau ca le merge ,ca in Turcia! Noroc cu ministrul italian al apararii,ca blegul ala de prim ministru le dadea voie sa deschida si bazele NATO,sa „dezinfecteze ” soldatii …definitiv!!

  2. Oribila atitudine! Sfarsitul omeniirii nu e departe cu asemenea actiuni diabolice.
    Ma intreb de ce nu se linistesc? Nu inteleg ca, la cata otrava raspandesc cu aceste actiuni iresponsabile,, nimmeni nu scap? Nici chiar ei!

  3. va dati seama ei aveau planurile facute de acasa!!..stiau unde trebuiau facute dezinfectiile!!!..langa bazele americane!!..ma mir ca n-au venit si la noi la deveselu!!…nu suntem noi buricul pamantului ,dar baza aia ii sperie rau de tot…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.