Serbia 2020 e ca România 1990: FSN-ul lor a câștigat 63% la alegerile pentru Parlament. Iliescu de la Belgrad e rusofilul Vucici

1
1342

Serbia pare să fi ajuns, la 30 de ani după căderea oficială a comunismului, la momentul în care se afla România în 1990. Partidul Progresist, fondat de președintele populist și autoritar Aleksandar Vucici, a câștigat alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor, de peste 63% din voturile exprimate, ceea ce-i va garanta, după primele calcule, 76% din fotoliile de parlamentari.

Este exact situația care s-a înregistrat pe 20 mai 1990 în România, când FSN (actualul PSD), partid fondat de președintele țării, Ion Iliescu, a câștigat 67,02% din voturi și 76,47% din locurile în Parlament.

Iliescu și Vucici au în comun rusofilia antieuropeană.

Vucici și-a construit imaginea de “tătuccu sprijinul acelorași consultanți israelieni care au stat în spatele lui Dragnea

Asemănările nu se opresc deloc aici. Aleksandar Vucici are o platformă populistă și tendințe autoritariste. Este prieten declarat al Rusiei și, mai nou, face bezele Chinei.

Vucici a fost “locomotiva” partidului. A apelat, exact ca Dragnea și PSD, la serviciile consultanților israelieni din preajma controversatului premier de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu. Aceștia i-au construit în fața electoratului imaginea de “tătuc”, pedalând pe sentimentele naționaliste și insistând pe faptul că Vucici ar fi apărătorul intereselor Serbiei în țară și în străinătate.

În paralel, președintele sârb a politizat puternic administrația, umplând instituțiile publice și diverse zone ale economiei cu clientela de partid și protejații săi. Din nou, asemănarea cu practicile lui Iliescu–FSN în 1990 și Dragnea–PSD în 2017-2019 este izbitoare.

În acest context, presupusa ideologie de dreapta, pe care o revendică Vucici și partidul său, rămâne doar un șir de cuvinte așternute pe hârtie, fără rezonanță practică, pentru că Serbia nu a apucat-o deloc pe drumul principiilor reale ale doctrinei respective.

România are acum doi vecini unde conduc lideri autoritari, cu înclinații rusofile: Serbia și Ungaria

Prezența la vot a fost, în Serbia, foarte scăzută – 49%, potrivit exit-poll-ului. Partidele de opoziție s-au ales cu doar 60 de mandate într-un Parlament de 250 de locuri.

Liderii învinșilor au proclamat, neconvingător, că strategia lor de chemare la boicot a fost un succes, iar absenteismul delegitimează votul.

Dincolo de aceste comentarii, România poate constata că la granițele sale se consolidează un alt regim autoritar și nedemocratic – cel din Serbia. Vucici și partidul său sunt la putere în Serbia din 2012, dar victoria de acum este de departe cea mai zdrobitoare, iar o ieșire a țării la lumină nu se întrevede prea curând.

Viktor Orban a reușit același lucru în Ungaria, subjugând Parlamentul, toate instituțiile statului, economia și presa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

„Îmi stropesc patul cu lacrimile mele. Viaţa mea de iad s-a apropiat!”. Lovită de Covid-19, necredincioasa Ozana citează din psalmii lui David

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here