Comisarul Marian Iorga, șeful Poliției Prahova, a fost pus de DNA sub control judiciar pe timp de 60 de zile sub acuzația de luare de mită, scrie Ziarul Incomod. Ca urmare a acestei măsuri, ministrul Lucian Bode l-a destituit din funcție, dar nu și din Poliție. Iorga a fost pus „la dispoziția IGPR” și trimis să lucreze „în zona de suport administrativ”, adică tot la birou, dar într-un loc mai puțin vizibil.
Marian Iorga este unul dintre neprețuiții care sunt mutați, cu delegație, din șefie în șefie la Ministerul de Interne. Practica este generalizată în statul român și asigură controlul politic asupra instituțiilor – șefii nu sunt numiți pe 4 ani, prin concurs, ci împuterniciți pe câte 3 sau 6 luni. Cu cât sunt mai docili față de comezile politice, cu atât li se prelungește mandatul.
Iorga a fost șef la IPJ Călărași, apoi a fost mutat șef la IPJ Prahova – de fiecare dată prin împuternicire și nu cu examen.
DNA a descoperit fapte de corupție a neprețuitului comisar acum 4 ani, pe când era șef la Călărași. El a primit mită un ceas de 4.350 de lei de la o persoană care depusese o sesizare și care dorea soluționarea favorabilă a cererii. De remarcat că Iorga a primit șpăguța (la vrema respectivă, euro valora puțin sub 4,57 lei) de 950 de euro pentru a face ceva ce îi intra oricum în atribuțiile de serviciu.
Conform DNA, Iorga a încasat ceasul pe 29 aprilie 2017, „de la o persoană (suspect în cauză), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, respectiv, cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana o formulase anterior”.
În urma deschiderii dosarului penal, comisarul Marian Iorga a fost suspendat din funcție începând cu vineri, 9 iulie 2021.