Mutare-cheie în dosarul celor 66 de milioane de vaccinuri cumpărate de Guvern: de caz se ocupă procurorul care a obținut condamnarea lui Dragnea

1
1376
Hala vaccinuri

Dosarul achiziționării a 66 de milioane de vaccinuri de către România – din care milioane au expirat sau au fost revândute – este la Adrian George Matei, procurorul care a obținut condamnarea lui Liviu Dragnea, dezvăluie G4Media.ro. Momentan, nu există persoane vizate, iar cercetarea se desfășoară in rem.

Teza plângerii depuse de USR-PLUS în privința achiziționării vaccinurilor, vehiculată intens în Antena 3 și România TV în ultimele zile, se dovedește doar o altă dezinformare: în realitate, procurorul DNA s-a autosesizat.

Procurorul Adrian George Matei s-a sesizat din oficiu, pornind de la dezvăluirile din presă, scrie G4Media, fără să existe inițial informații venite de la serviciile secrete, Guvern sau ministere. Cei care au pus pe picioare întreaga afacere ar avea motive de fiori. Adrian George Matei, șeful interimar al Secției I de combatere a corupției de la DNA, a instrumentat și dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție Socială Teleorman, care s-a încheiat cu întemnițarea lui Liviu Dragnea în mai 2019.

Ambasada SUA l-a premiat pe procuror pentru curaj, anul trecut, de Ziua Anticorupției.

Ce a trezit suspiciunea procurorului: România a cumpărat de 4,5 ori mai multe doze decât totalul populației eligibile pentru vaccinare

Adrian George Matei a considerat ciudată cantitatea uriașă de vaccinuri comandate sau achiziționate de România. Nuanța este importantă. Astă-vară, în iulie, Antena 3 pretindea că s-ar fi cumpărat 120 de milioane de doze. Premierul a dezmințit, spunând că aceasta este o cantitate comandată de România, dar nu și achiziționată.

În urmă cu câteva zile, când scandalul a luat amploare, Florin Cîțu a venit cu precizări suplimentare. El a spus că ar fi vorba de puțin peste 66 de milioane de vaccinuri cumpărate. Chiar și așa, cifra e colosală, după cum Ziaristii.com a explicat deja. Populația eligibilă pentru vaccinare a României, la data cumpărării vaccinurilor, era de 14,5 milioane locuitori.

Asta înseamnă că Guvernul a cumpărat de 4,5 ori mai multe doze decât numărul total al beneficiarilor. Presupunând că două doze se folosesc pentru a imuniza întreaga populație (lucru evident ipotetic, pentru că în practică sub 30% au dorit vaccinarea) și încă o doză s-ar folosi după 6 luni ca să fie prelungită perioada de imunizare, tot ar mai rămâne peste 20 de milioane de doze!

Vaccinurile au o perioadă limitată de garanție, nu se poate invoca faptul că sunt cumpărate în primăvara lui 2020 și folosite în 2022 sau 2023.

Ce-l interesează pe procurorul de caz: cine a stabilit necesarul, prețul de achiziție și de revânzare, dacă au existat referate de necesitate sau oportunitate și cine le-a semnat

În acest context, procurorul vrea să afle, după cum au dezvăluit surse judiciare pentru publicația citată mai sus:

  • cum și cine a stabilit necesarul de vaccinuri,
  • câte doze de vaccin au fost comandate, plătite, primite, folosite, donate, revândute sau au expirat,
  • care au fost prețurile la care au fost comandate și achiziționate vaccinurile, iar unele apoi revândute,
  • dacă a fost respectată procedura de achiziție, au existat referate de necesitate sau oportunitate, cine și cum le-a întocmit,
  • dacă au existat intermediari, comisioane, discounturi.

Procurorul DNA anchetează deocamdată fapte și nu persoane, iar infracțiunea vizată este abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite. Pe parcursul anchetei, în funcție de direcția pe care o va lua aceasta, lucrurile se pot schimba însă. Deocamdată, s-au solicitat documente de la Ministerul Sănătății, iar termenul-limită de predare este vineri, 24 septembrie.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media: „Nu poți să cumperi în neștire, fără să respecți nimic, ca apoi produsele să expire sau să fie revândute la prețuri mai mici decât prețul de achiziție. Nu poți invoca principiul oportunității și să pretinzi că procurorii nu își pot băga nasul aici. Mă las de meserie dacă este așa”.

Din 66 de milioane de doze cumpărate, până acum s-au primit 18,5 milioane. 11 milioane au fost folosite, 2,5 milioane încă sunt pe stoc

Conform afirmațiilor făcute de Florin Cîțu în conferință de presă, comenzile pentru cele 66.021.000 de vaccinuri cumpărate până acum de România ar fi fost semnate de:

– Nelu Tătaru, ministru al Sănătății în 2020: 33 milioane,

– Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în ianuarie-aprilie 2021: 29 de milioane,

– Florin Cîțu, ministru interimar al Sănătății în aprilie-mai 2021: 4 milioane,

– Ioana Mihăilă, ministru al Sănătății în mai-septembrie 2021: 21.000.

Dintre acestea, s-au primit 18.522.449 de doze.

Aproape 11 milioane au fost folosite, 2,1 milioane au fost donate, 2,2 milioane revândute, circa 750.000 au expirat, iar diferența (aproximativ 2,5 milioane) încă se mai află în depozite.

În acest moment, nu e clar ce se va întâmpla cu cele 48 de milioane de doze care, conform contractelor semnate (după cum declară Cîțu), ar urma să sosească în România în următorii ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

* Iohannis: „Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis. Îl încurajez să continue” / „Cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic?”

* Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

* Mihai Șora către liberali: „Votați-l pe Orban! Nu dați vrabia din mână pe cioara nebună de pe gard!”

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* Patru fotografii cu lideri USR-PLUS spulberă noua minciună a lui Cîțu: „Nu i-am văzut în centrele de vaccinare, mă ocup doar eu”

* Cioloș l-a învins pe Barna în turul 1: 46% – 43%! Diferență de 707 voturi. Șefia USR-PLUS va fi decisă în turul 2

* Cumnatul lui Adrian Năstase, vizat de procurori în cazul falimentului City Insurance. Dan Odobescu împrumuta fictiv compania de asigurări și lua dobânzi reale de zeci de milioane de euro

* La temelia „partidului lui Dragnea” stă gruparea pușcăriașului Dorin Lazăr Maior, îmbogățit pe baza certificatelor de revoluționar

Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Avocata Șoșoacă a pierdut toate procesele de pandemie: nicio amendă anulată, nicio restricție blocată! Într-un caz s-a făcut de râs, greșind procedura

* Minciunile Danei Budeanu, demascate prin comunicat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here